UPDATE 21:15 - Ucraina solicită noi sisteme antiaeriene după atacul rusesc cu o rachetă hipersonică Oreşnik
Ucraina le va solicita aliaţilor săi occidentali noi sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie, după ce Rusia a folosit joi o rachetă balistică hipersonică Oreşnik pentru a lovi o fabrică de armament în oraşul ucrainean Dnipro, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care consideră o crimă decizia Rusiei de a utiliza în acest mod o armă experimentală, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
"Ministrul ucrainean al apărării a avut deja discuţii cu partenerii noştri asupra unor noi sisteme de apărare antiaeriană - exact genul de sisteme care pot proteja vieţile în faţa unor noi riscuri", a spus Zelenski într-un mesaj video transmis pe reţelele de socializare.
Folosirea unei alte ţări "pentru a testa o nouă armă în scop de teroare" este în mod categoric o crimă şi, în plus, în acest mod "Rusia ridiculizează poziţiile unor state precum China, statele din Sudul Global, ale unor lideri care îndeamnă de fiecare dată la reţinere", a continuat preşedintele ucrainean.
Racheta Oreşnik cu rază medie de acţiune a fost introdusă recent în arsenalul militar rus şi este echipată cu şase focoase, fiecare dintre acestea având la rândul lor câte şase submuniţii.
UPDATE 20:30 Moscova revendică cucerirea unei localități într-o zona strategică unde armata rusă înaintează rapid.
Armata rusă anunţă că a cucerit o nouă localitate - satul Novodmîtrivka -, situată în apropiere de Kurahove, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde forţele ruse înaintează rapid în ultima perioadă, relatează AFP.
Unităţi din ”grupul (de forţe) Centru” au ”eliberat” Novodmîtrivka, un sat situat la aproximativ 12 kilometri nord de Kurahove, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
UPDATE 19:50 - Ucraina va primi un nou ajutor financiar de la Banca Mondială
Guvernul a luat măsurile necesare pentru a primi pachetul de ajutor, care a fost finanţat de Statele Unite şi partenerii săi, a scris Şmîhal pe canalul său de Telegram.
Ucraina a primit până acum peste 100 de miliarde de dolari finanţare externă de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.
Ajutorul este folosit în principal pentru finanţarea bugetului Ucrainei, inclusiv pentru plata funcţionarilor publici şi a profesorilor. O mare parte este sub formă de împrumuturi.
UPDATE 16:50 - Donald Tusk: Amenințarea unui conflict global este reală. Avertismentul premierului polonez, după atacul Rusiei cu racheta Oreșnik
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, vineri, că evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, potrivit Reuters. Declarația vine după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra oraşului ucrainean Dnipro.
UPDATE 14:00 - Kremlinul nu se dezminte. Moscova a venit vineri cu o scurtă precizare legată de a lovitura asupra Ucrainei cu racheta balistică hipersonică recent dezvoltată, precizând că aceasta a fost concepută ca un mesaj pentru Occident că țara condusă de Vladimir Putin va răspunde la deciziile și acțiunile lor „nechibzuite” în sprijinul Ucrainei.
UPDATE 11:00 - Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii de trupe care să ajute soldaţii ruşi să lupte împotriva ucrainenilor, a declarat vineri un oficial sud-coreean, potrivit Le Monde.
Washingtonul şi Seulul au acuzat Nordul înarmat nuclear că a trimis peste 10.000 de soldaţi pentru a ajuta Moscova să lupte împotriva Ucrainei. Unii experţi sunt de părere că liderul nord-coreean Kim Jong Un, izolat pe plan internaţional, a încercat să obţină în schimb tehnologie de ultimă oră şi experienţă de luptă pentru trupele sale.
„S-a stabilit că au fost livrate Coreei de Nord echipamente antiaeriene şi rachete destinate consolidării sistemului său vulnerabil de apărare aeriană”, a declarat directorul sud-coreean pentru securitate naţională, Shin Won-sik, într-un interviu acordat canalului local SBS. Shin a răspuns astfel când a fost întrebat ce crede că a primit Phenianul în schimbul desfăşurării trupelor sale în Rusia.
UPDATE 8:50 - Mai multe explozii puternice s-au auzit în orașul Sumî, potrivit primarului Artem Kobzar, relatează presa ucraineană. Forțele aeriene ucrainene au anunțat un atac cu drone rusești în zonă. Cel puțin două persoane au murit și alte 12 au fost rănite, conform Ukrainska Pravda.
Douăsprezece blocuri de locuinţe, cinci reşedinţe private, un magazin şi trei maşini au fost avariate după ce trei drone au atacat oraşul în jurul orei 5 dimineaţa, potrivit poliţiei naţionale.
Rusia a bombardat insens regiunea şi infrastructura sa critică în ultimele săptămâni. Un atac cu dronă efectuat marţi noaptea asupra orăşelului Hluhiv din regiune a ucis 12 persoane, inclusiv un copil.
Duminică seara, un atac cu rachete asupra oraşului Sumî a ucis 11 persoane şi a rănit alte 89, pe lângă faptul că a lăsat centrul administrativ al regiunii fără curent electric.
UPDATE 5:10 - Parlamentul Ucrainei a amânat din motive de securitate o şedinţă care ar fi urmat să aibă loc vineri, a informat joi postul public de televiziune Suspilne, relatează Reuters.
"Pe 22 noiembrie, planurile prevedeau o sesiune a Radei Supreme (parlament), care includea întrebări adresate guvernului, dar aceasta a fost anulată din motive de potenţiale probleme de securitate", a indicat Suspilne.
Potrivit sursei citate, membrii parlamentului au primit ordin să-şi ducă familiile departe de districtul guvernamental al Kievului şi pentru moment următoarea şedinţă nu va avea loc până în decembrie.
Amânarea a avut loc după ce liderul de la Kremlin Vladimir Putin a declarat că Rusia a lovit oraşul central Dnipro cu o nouă racheta hipersonică cu rază medie de acţiune ca răspuns la utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale asupra unor ţinte din Rusia.
Putin a sugerat ca ar putea urma mai multe "în cazul escaladării acţiunilor agresive".