UPDATE 22:10 - Republica Moldova se va dota cu sisteme anti-dronă, după ce drone ruseşti au căzut pe teritoriul său
Republica Moldova intenţionează să achiziţioneze două sisteme pentru detectarea şi distrugerea dronelor, în contextul în care mai multe drone ruseşti au pătruns în spaţiul aerian al acestei ţări, a anunţat miercuri ministrul apărării de la Chişinău, Anatolie Nosatîi, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.
„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia”, a declarat el presei.
UPDATE 21: 30 - SUA se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să se redeschidă joi (purtător de cuvânt)
Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, transmite Reuters.
Ambasada a fost închisă miercuri, iar angajaţii au primit instrucţiuni să se adăpostească, la o zi după ce Ucraina a folosit rachete americane ATACMS cu rază lungă pentru a lovi o ţintă în interiorul Rusiei, ceea ce Moscova a descris ca fiind o escaladare a războiului.
Statele Unite au fost prima ţară care a anunţat suspendarea activităţii ambasadei sale la Kiev, în urma unor 'informaţii despre un potenţial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie'. Şi alte state au anunţat apoi o măsură similară sau de restrângere a activităţii propriilor misiuni diplomatice din capitala ucraineană, decizii criticate de Kiev
UPDATE 21:15 - Mine antipersonal pentru Ucraina pentru a combate o schimbare de tactică a trupelor ruse, spune şeful Pentagonului
Decizia Statelor Unite de a furniza mine antipersonal Ucrainei se explică printr-o schimbare de tactică a Rusiei pe câmpul de luptă, de folosirea tot mai mult a infanteriei, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, transmite AFP.
"Forţele lor mecanizate nu mai sunt în frunte. Ei avansează pe jos astfel încât să se apropie şi să facă lucruri pentru a le deschide calea forţelor mecanizate", a spus Austin în faţa reporterilor în timpul unei vizite în Laos, ţară mult timp devastată de acest tip de armament.
Ucrainenii "au nevoie de lucruri care pot să-i ajute să încetinească acest efort din partea ruşilor\", a adăugat şeful Pentagonului, într-un context în care înaintarea trupelor ruse se accelerează în estul Ucrainei.
UPDATE 18:50 - Ucraina a lovit Rusia și cu rachete britanice Storm Shadow, după ce a folosit deja armament amercian - SURSE
UPDATE 17:10 Agenția de informații a Ucrainei acuză Rusia că a răspândit informații false despre un atac de amploare iminent
Direcția principală de Ucraina acuza Rusa de fake news privind un atac la scară largă.
Reuters citează declarația agenției care spune: „Un mesaj este răspândit pe rețele sociale… despre amenințarea unei lovituri „deosebit de masive” cu rachete și bombe asupra orașelor ucrainene astăzi. Acest mesaj este un fals, conține erori gramaticale tipice informațiilor rusești și operațiunilor psihologice.”
UPDATE 15.00 - Sirenele de alarmă au început să sune miercuri, 20 noiembrie, în capitala Ucrainei, Kiev, și în alte părți ale țării, în condițiile în care forțele aeriene ucrainene au avertizat asupra unui potențial atac cu rachete.
Aceste avertismente au venit la doar câteva ore după ce SUA au închis temporar ambasada de la Kiev, după ce au primit ceea ce afirmă a fi „informaţii specifice privind un potenţial atac aerian semnificativ, în 20 noiembrie.
„Din prudenţă, ambasada va fi închisă, iar angajaţii ambasadei sunt instruiţi să se adăpostească la faţa locului”, a anunţat Departamentul de Stat al SUA pentru Afaceri Consulare într-o postare pe X.
UPDATE 14:40 - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră NATO, se opune deciziei SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a ataca ţinte din interiorul Rusiei, afirmând că aceasta va inflama şi mai mult conflictul, relatează Reuters.
UPDATE 13.00 - Linia telefonică specială existentă pentru a dezarmosa crizele dintre Kremlin şi Casa Albă nu este utilizată în prezent, a afirmat miercuri Kremlinul, în contextul creşterii riscurilor nucleare, pe fondul celor mai mari tensiuni dintre Rusia şi Occident din ultimele decenii, relatează Reuters.
Aşa-numita linie fierbinte dintre Moscova şi Washington a fost înfiinţată în 1963 pentru a reduce percepţiile greşite care au alimentat criza rachetelor din Cuba din 1962, permiţând comunicarea directă între liderii american şi rus, explică Reuters.
„Avem o linie specială sigură de comunicare între cei doi preşedinţi, Rusia şi Statele Unite. Mai mult, chiar şi pentru comunicarea video”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă de stat TASS.
Dar când a fost întrebat dacă acest canal este utilizat în prezent, el a răspuns: „Nu”.
UPDATE 12.00 - Începând de marți seară, rușii au atacat Ucraina cu 122 de drone de tip Shahed și drone neidentificate, o rachetă ghidată antiaeriană S-300 și 5 rachete aeriene ghidate Kh-59/69, au anunțat forțele aeriene ucrainene, care au precizat că 56 dintre drone 2 rachete au fost distruse.
UPDATE 10.00 -Dacă Statele Unite vor tăia fondurile şi Ucraina "îşi pierde unitatea", ţara va fi învinsă de Rusia, a avertizat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat postului american de televiziune Fox News, informează miercuri EFE.
"Dacă taie (fondurile americane), cred că vom pierde", a declarat categoric Zelenski corespondentului internaţional al Fox News, Trey Yingst, care a stat de vorbă cu şeful statului ucrainean la Kiev. Interviul cu preşedintele ucrainean a fost difuzat în cadrul emisiunii "Special Report", cu ocazia marcării a 1000 de zile de război între Rusia şi Ucraina.
"Bineînţeles, orice ar fi, vom rămâne şi vom lupta. Avem producţie, dar nu este suficient pentru a câştiga. Şi cred că nu este suficient pentru a supravieţui. Dar va fi, dacă aceasta este alegerea americană, atunci vom decide ce avem de făcut", a nuanţat Zelenski pentru Fox News.
UPDATE 9.30 - Ucraina a lansat un atac masiv cu drone asupra Rusiei - Anunțul făcut de ministerul Apărării de la Moscova!
Ministerul rus al Apărării asigură că trupele ucrainene au atacat Rusia cu drone încă din seară și că forțele de apărare aeriană ar fi doborât peste noapte 44 de drone, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse pe Telegram.
Se raportează că 20 de UAV au fost doborâte peste regiunea Novgorod din Federația Rusă, 5 peste regiunea Kursk, 4 peste regiunea Oryol, câte 3 peste regiunile Belgorod, Tula și Tver și 2 peste Bryansk, Moscova și Regiunile Smolensk din Federația Rusă.
UPDATE 8:50 - Coreea de Nord a trimis Rusiei noi transporturi cu sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete pentru a-i susţine efortul de război împotriva Ucraina, a afirmat miercuri un parlamentar sud-coreean, informează AFP.
Serviciul naţional de informaţii al Coreei de Sud (SNR) "a confirmat că Nordul a trimis piese de artilerie autopropulsate de 177 mm şi lansatoare de rachete de 240 de mm cu rază lungă de acţiune", a declarat după o conferinţă de presă a SNR Lee Seong-kweun, membru al unei comisii parlamentare pentru informaţii.
Coreea de Nord a desfăşurat de asemenea personal pentru a se ocupa de mentenanţa acestor arme care nu fac parte din arsenalul convenţional rus, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.
UPDATE 7:10 - Soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, a participat, în a 1.000-a zi de război, la o reuniune a Fondului Fiduciar Internaţional (ITF), o organizaţie umanitară axată pe redresarea şi dezvoltarea ţărilor afectate de conflicte. Printre participanţi s-a numărat şi preşedintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar.
UPDATE 6:00 - Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de gaze cu efect de seră, a declarat marţi în cadrul COP29 de la Baku un ministru ucrainean, potrivit AFP.
"Natura este o victimă tăcută a acestui război", a declarat Svetlana Grinciuk, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale.
Impactul asupra climatului, în special distrugerea pădurilor care echilibrează natural emisiile de carbon arată că consecinţele războiului "nu afectează doar Ucraina, ci şi întreaga lume", a spus ea jurnaliştilor.
Potrivit guvernului ucrainean, costul pagubelor aduse mediului de război se ridică la 71 miliarde de dolari. Conflictul a dus de asemenea la degajarea a circa 180 milioane de tone de carbon, a mai indicat aceasta.
În 2023, Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) estimase la 56 de miliarde de dolari daunele aduse mediului de războiul în Ucraina.