Profilul studentului de anul I, creionat de doi profesori universitari: un tanar mediocru, ignorant si care nu mai vrea nimic de la viata

Profilul studentului de anul I, creionat de doi profesori universitari: un tanar mediocru, ignorant si care nu mai vrea
📅 2025-01-09

Dacă ar fi să creionăm profilul studentului care intră în anul I de facultate din punctul de vedere al nivelului său de pregătire, am vedea că tinerii se împart în cel puțin două mari categorii: cei foarte slab pregătiți, care ies de pe băncile liceului fără pic de cultură generală, și cei care, deși sunt inteligenți și educați, au o lehaminte aproape viscerală de tot ce înseamnă școală. Motivul? Acești copii au ieșit dintr-un sistem de învățământ încorsetat în paradigme învechite de zeci de ani, unde pentru gândire critică, libertate de exprimare și judecăți de valoare nu a existat niciodată suficient timp. 

Prin urmare, liceenii au fost îndopați până la refuz cu informație de-a valma, însă fără a avea timp s-o digere, s-o asimileze, să și-o însușească, iar apoi s-o aplice în viața de zi cu zi. Astfel că lucrul la clasă pe repede-înainte și după o programă extrem de stufoasă a scos pe bandă rulantă, de-a lungul generațiilor, copii care nu au abilitatea de a se descurca în viața de zi cu zi.  

Studenții de anul I, la un nivel de mediocritate absolută

„Cea mai mare descumpănire a mea la fiecare început de an I, atunci când interacționez cu studenții mei, este inexistența aproape completă a informațiilor care țin de cultura generală”, a declarat, pentru Adevărul, Bogdan Bucur, sociolog și profesor în cadrul SNSPA. 

Dascălul a explicat un exercițiu pe care îl practică frecvent și cu ajutorul căruia reușește să sondeze pe loc nivelul de educație al tinerilor. 

„Deschid aplicația YouTube și le pun o arie celebră dintr-o operă populară, de pildă, „La Traviata” de Verdi sau baletul „Lacul lebedelor” de Ceaikovski. Iar dintr-o sală de aproape 30 de oameni abia dacă recunosc aceste melodii unul sau doi dintre ei. Iar exemplele pot continua: tinerii nu fac diferența între genurile arhitecturale, nu pot distinge între o clădire gotică și una barocă. Și nu discutăm despre clădiri mici, ci despre marile construcții ale umanității, care sunt capodopere ale civilizației europene”, a precizat specialistul.

Care este motivul acestor goluri culturale? În primul rând, sistemul de educație care nu le-a furnizat acestor copii aproape deloc astfel de informații. Sau, dacă a făcut-o, acestea nu au fost asimilate, pe de-o parte din lipsă de timp alocat studiului la școală, pe de altă parte din cauza unui mod de predare deficitar și învechit. 

Profesorul universitar Ovidiu Pânișoară a precizat în acest sens că școala din ziua de azi trebuie să fie construită pentru elevul din ziua de azi. „Copiii au acum informația la un click distanță. 

Intră pe Facebook, pe Instagram, pe TikTok. Iar școala trebuie să țin pasul cu vremurile, cu tehnica, cu tehnologia și digitalizarea. Și trebuie să le livreze informațiile în așa fel încât acestea să și ajungă la copii. Știți cum e școala? Ca un bucătar care știe să facă doar șnițel cu piure, și alea pline de ulei. O vreme, copilul a mâncat doar din acest meniu. Însă, la un moment dat, a apărut fast-food-ul. Iar bucătarul nostru nu a mai putut ține pasul”, a explicat specialistul starea școlii românești. 

Profesorul Bucur consideră însă că sistemul preuniversitar românesc supraperformează în raport cu resursele de care dispune și cu nivelul scăzut de salarizare al profesorilor. „Poți să emiți pretenții de nemulțumire atunci când aloci resurse și ele sunt risipite, nevalorificate, când nu sunt utilizate adecvat. Însă nu poți să critici un sistem unde timp de aproape 20 de ani intră doar profesori slab pregătiți, în ideea în care cei buni, din cauza salariilor mici, se îndreaptă către alte domenii”, spune Bucur.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

"Mitul interferenței ruse?", un articol incendiar din presa germană despre "pariul pierdut de clasa politică de la București"

Influentul ziar german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vorbește și el despre anularea alegerilor prezidențiale din România într-un articol intitulat ”Mitul interferenței ruse”, în care relateaz[ despre "pariul pierdut de clasa politică de la București". Mai exact, se explică de ce tot mai mu...

Proprietarii de apartamente care vor plăti o nouă taxă din 2025. Ce presupune „taxa de protecție civilă”

Începând din 2025, proprietarii de apartamente și imobile din Iași vor fi obligați să plătească o taxă suplimentară denumită „taxa de protecție civilă”. Această măsură, deja vizibilă în sistem pentru cei care au achitat impozitul pe clădiri la începutul anului, este menită să aducă un plus de 1,7...

Atenție la acest truc de dezghețare a parbrizelor! De fapt poate avea efecte negative iremediabile

Experții auto atrag atenția că un așa-zis truc prin care putem dezgheța rapid parbrizul autoturismului, extrem de distribuit pe rețele de socializare, poate avea efecte nedorite și costuri nedorite.

Elon Musk, atac la premierul Canadei. Ce a putut să zică miliardarul

Elon Musk a venit cu o replică jignitoare la adresa premierului Canadei, Justin Trudeau după ce aceasta a afirmat pe rețeaua X că statul Canada nu va face parte niciodată din SUA.

Curățarea geamurilor, o corvoadă? Nu și de acum înainte: cea mai eficientă soluție făcută în casă

Curățarea geamurilor poate fi o sarcină frustrantă, mai ales când rămân urme sau pete inestetice. Totuși, secretul pentru geamuri strălucitoare, fără reziduuri, stă într-o soluție naturală, ușor de preparat acasă. Aceasta combină eficiența ingredientelor simple și accesibile pentru a oferi un rez...

Cabinetele veterinare, asaltate de cazuri de stres și anxietate la animalele de companie din cauza petardelor de sărbători. Cu ce sunt tratate

Cabinetele veterinare din județul Buzău au observat o creștere alarmantă a cazurilor de stres și anxietate la animalele de companie, fenomen care apare în special după sărbătorile de iarnă, când utilizarea produselor pirotehnice devine frecventă în spațiile publice.

De ce recomandă nutriționiștii pâinea prăjită. Este mult mai sănătoasă. Iată ce spun specialiștii

De ce recomandă nutriționiștii pâinea prăjită. Este mult mai sănătoasă. Iată care este recomandarea specialiștilor

Paris Hilton, devastată după ce casa sa din Malibu a fost mistuită de flăcări. A văzut totul în direct la televizor

Paris Hilton a trecut printr-un moment dramatic după ce vila sa din Malibu a fost distrusă de incendiile de vegetație care afectează comitatul Los Angeles. Vedeta a urmărit în direct, la televizor, cum flăcările i-au cuprins locuința de vacanță, lăsând-o cu inima frântă.

Iohannis poate fi EXECUTAT de ANAF pentru casele din Sibiu! Câți BANI a făcut președintele ilegitim din chirii

ANAF ar putea să înceapă recuperarea prejudiciilor în dosarul imobilelor din Sibiu ale familiei lui Klaus Iohannis în orice moment. Președintele ilegitim ar putea fi executat silit pentru chiriile pe care le-a încasat de la casele sale din Sibiu. În cazul uneia dintre proprietăți, statul are de r...

Virusul din China nu-l sperie pe Rafila: "Nu este nicio noutate". Ce spune ministrul despre gripa care face ravagii în țară

Deși Europa a fost cuprinsă de panică ca urmare a apariției primelor cazuri de boli respiratorii cauzate de virusul care a supraaglomerat spitalele în China, Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.