Modificare majora in invatamant. Ce se intampla cu elevii care vin la scoala si stau pe mobil

Modificare majora in invatamant. Ce se intampla cu elevii care vin la scoala si stau pe mobil
📅 2025-01-23

Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă îl folosește în timpul orelor de curs, inclusiv în timpul activități educaționale care se desfășoară în afara școlilor, potrivit proiectului Statutului Elevului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

La finalul cursurilor, cel care a preluat telefonul elevului este obligat să îl returneze “în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.

La articolul 15 din Statului Elevului se adaugă:

“h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.

În prezent, potrivit articolului 15, litera g) din Statutul Elevului, “elevilor le este interzis să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”.

Ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ în prezent și ce modificare se propune

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) stabilește că este interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul orelor și e prevăzut un spațiu în care se țin telefoanele.

Articolul 186 – „(2) În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. În situații de urgență, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

În proiectul ce modifică ROFUIP, pus în dezbatere publică tot miercuri, 12 iunie, de Ministerul Educației, dispare prevederea care spune că “pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că este interzisă utilizarea telefonului pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Articolul 106 – „(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ.”

Statutul elevului – proiect pus in dezbatere publică de Ministerul Educației
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

HOROSCOP 23 ianuarie. Unele zodii se vor confrunta cu dificultăți pe parcursul acestei zile

Horoscopul zilei de 23 ianuarie 2025 spune că nativii din zodia Leului au de luat o decizie importantă. Cele mai multe zodii se vor confrunta cu dificultăți pe parcursul acestei zile. Apar discuții în relațiile de cuplu și nu numai. Zodiile sunt sfătuite să fie atente la deciziile pe care le iau.

Ministrul german de interne cere companiilor de social media să oprească dezinformarea înaintea alegerilor cruciale din 23 februarie

Ministrul german de interne a cerut miercuri platformelor de social media să facă mai mult pentru a preveni dezinformarea înainte de alegerile de luna viitoare, cum ar fi identificarea clară a publicităţii politice şi etichetarea videoclipurilor realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale, rel...

Cea mai bună dietă pentru creier, bazată pe cât mai multe legume verzi: reduce inflamația și protejează celulele

Adăugarea ceaiului verde și a legumelor verzi la dieta mediteraneană tradițională ar putea încetini îmbătrânirea creierului mai eficient, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea BGU din Israel.

Premierul Spaniei avertizează patronii rețelelor sociale, "dacă algoritmii lor ne otrăvesc societatea”

Premierul Spaniei, social-democratul Pedro Sanchez, avertizează că patronii rețelelor de socializare trebuie să răspundă pentru informațiile false care se vehiculează prin rețelele lor.

Călin Georgescu: „Este jignitor să chemi poporul român la vot o dată la 4 ani! Echipa mea pregătește formula pentru noua Constituție”

Călin Georgescu a lăudat venirea lui Donald Trump la Casa Abă, miercuri seara, într-o emisiune online. El a anunțat că „echipa mea pregătește formula pentru noua Constituție”.

Două zodii pornesc pe un nou drum. Viața lor va lua o turnură la 190 de grade

Uneori, viața ne ia prin surprindere, iar universul ne pune în fața unor răscruci care ne schimbă complet traiectoria. În perioada următoare, două zodii vor fi protagonistele unor transformări majore, care le vor oferi șansa de a începe un nou capitol. Aceste schimbări nu vor fi întâmplătoare, ci...

Burduja anunţă că ”scenariul de bază” este o prelungire a schemei de plafonare şi compensare la electricitate şi gaz

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, miercuri seară, că ”scenariul de bază” este o prelungire a schemei de plafonare şi compensare la electricitate şi gaz, ”pentru trei, şase luni”, cât va permite bugetul. Ajutoarele se vor acorda pe baza venitului familiilor, nu pe baza consumului. 

Guvernul iranian nu va mai pedepsi femeile care nu poarta vălul islamic pe stradă

Guvernul iranian a anunțat că nu va mai pedepsi femeile care nu poartă vălul islamic în public, deși absența acestui accesoriu constituie o încălcare a legii. Declarația a fost făcută miercuri, 22 ianuarie, de vicepreședintele iranian pentru afaceri strategice, Javad Zarif, conform unei agenții i...

Judecătoarea Cristina Ardelean, despre dosarul lui Călin Georgescu: „Am asigurat tratament egal tuturor părților”

Judecătoarea Cristina Ardelean a vorbit despre dosarul lui Călin Georgescu privind restabilirea anulării alegerilor, de la Curtea de Apel București. „Am asigurat tratament egal tuturor părților”, a spus aceasta.

Crin Antonescu: Nu se poate să avem surplus de funcţionari la Senat sau la Administraţia Prezidenţială

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare pentru funcţia de preşedinte al României, a declarat, miercuri seară, că nu se poate să avem surplus de funcţionari la Senat sau la Administraţia Prezidenţială, în condiţiile în care în şcoli nu sunt profesori calificaţi sau sunt localităţi fără m...

Good News

Only good and positive news.