Investirea noului Guvern. Marcel Ciolacu: ,,Nu ne asteapta un drum usor! Nu vreau sa mint pe nimeni

Investirea noului Guvern. Marcel Ciolacu: ,,Nu ne asteapta un drum usor! Nu vreau sa mint pe nimeni
📅 2024-12-27

„Vin astăzi în fața dumneavoastră cu un program de guvernare pentru următorii patru ani, un program care să răspundă provocărilor economice și sociale pe care le avem în față.

România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional. Acesta este cel mai așteptat și puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească. Sunt convins că va exista un impact imediat la Bursa de Valori de la București. Acolo sunt cele mai importante companii românești și acolo sunt investite și multe zeci de miliarde din fondurile de pensii ale românilor!

Acesta este primul pas, să dăm un impuls pozitiv mediului de afaceri prin stabilitatea oferită de guvern și de coaliția parlamentară care îl susține.

Al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină și transparență totală. Românii trebuie să-și aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara țării, de dușmani ai României.

De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidențiale vor fi echitabile pentru toți competitorii și că voința românilor - și nu algoritmii rețelelor sociale - vor decide președintele României!

Doamnelor și domnilor, eu nu cred că în această sală există politicieni pro-europeni și politicieni anti-europeni. La 35 de ani de la Revoluția în care românii și-au dat viața pentru libertate și pentru democrație, mi-e greu să cred că cineva își dorește să ne întoarcem în dictatură.

În acești 35 de ani, România s-a schimbat radical. La fel, și viața românilor!

Suntem membri NATO, UE și recent am aderat complet la spațiul Schengen! Iar nimeni nu vrea să piardă tot ce am dobândit până acum!

Știu sigur că toți suntem reprezentanți ai românilor, care ne-au legitimat prin votul lor să luptăm pentru România. Eu refuz să cred că milioanele de români din diaspora, care trăiesc de ani buni conectați la civilizația europeană, sunt anti-europeni! Este un non-sens!

Doamnelor și domnilor, eu am înțeles însă votul de protest al românilor. Nu cred că este un vot generat de sărăcie, așa cum s-a spus. Și am văzut reputați analiști care au pus degetul pe rană: România nu mai este o țară săracă!

Problema nu e una de INEGALITATE, ci de INECHITATE într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică și socială, cu o clasă de mijloc care crește constant. Și îmi permit să citez acum dintr-o asemenea analiză care mi-a atras atenția pentru că surprinde exact esența problemei.

„În interiorul clasei economice de mijloc avem o categorie minoritară (și din ce în ce mai minoritară) cu putere economică și cu prestigiu social, și o categorie majoritară (și din ce în ce mai majoritară) cu o putere economică cel puțin similară, dar lipsită complet de prestigiu social. Iar puterea economică nu rabdă prea mult timp să fie lipsită de prestigiu social. Când ești sărac, rabzi. N-ai încotro. Dar când nu mai ești sărac, nu mai rabzi. Inegalitatea poate fi suportată, dar inechitatea între egali, nu!

Iar concluzia este că, în România, prestigiul social – cu toate beneficiile care decurg din el – aparține exclusiv clasei educate”.

Doamnelor și domnilor, aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor. Și sunt primul care își cere iertare românilor pentru asta! Nu poți clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă și recunoaștere socială.

De aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică și socială a comunității. Și să pună la baza acestui proces RESPECTUL pentru munca fiecăruia și, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public! Cetățeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca și statul să își facă corect treaba față de cetățean.

Și voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistrații.  

NU pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai FRUSTRARE și INECHITATE față de restul cetățenilor!

De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar.

Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.

Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniuri de la bufet nu înseamnă performanță.

Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect.

Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public.

În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze.

Și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat. După 35 de ani de la Revoluție, percepția publică și, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un șef de instituție. Fix ca în comunism.

Trebuie să stopăm această situație. Și vă propun să facem asta prin a renunța să facem angajări la nivelul fiecărei instituții, ci să organizăm o selecție a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naționale la rezidențiat, în funcție de specific și de notă.

Putem face această mare selecție națională la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD.

Stimați colegi, vreau să fie foarte clar, acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate! Din contră, vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă.

Românii ne cer să avem grijă de banul public și exact asta vrem să facem! Asta înseamnă că facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult.

Evident, vom menține politicile publice care au produs rezultate importante în 2024 și le setăm ca standard al dezvoltării economice: investiții publice de 120 de miliarde de lei anual și un ritm de finalizare a 200 de kilometri de drumuri rapide pe an.

Accesul echitabil la sănătate îl realizăm prin continuarea construcției celor trei spitale regionale, a celor 10 noi spitale și modernizarea a 17 unități sanitare existente- toate aflate deja în diferite stadii de execuție.

O altă provocare majoră este asigurarea de hrană sănătoasă produsă în România. Asta înseamnă peste 16 miliarde euro, în următorii 4 ani, pentru investiții masive în irigații și stimuli pentru noi fabrici de procesare.

Doamnelor și domnilor, am spus de la început că Educația este una dintre cauzele majore ale nemulțumirilor existente în societate. De aceea, în următorii 4 ani, investițiile în Educație, fără cheltuieli de personal și funcționare, vor fi de peste 6 miliarde de euro.

Vorbim despre generalizarea Programului Masa Caldă în școli, adică un sprijin consistent pentru copiii vulnerabili menit să reducă abandonul școlar. Aici aș mai adăuga construirea a peste 900 de școli și grădinițe, dar și achiziția a 1.200 de microbuze electrice pentru transportul elevilor. În plus, vom cheltui un miliard de euro pentru învățământul dual. Totodată, vom reduce masiv impozitele pentru tinerii angajați.

Dar și aici voi continua să îi cer și noului ministru al Educației introducerea unor criterii clare de performanță pentru profesori. Alocarea bugetară în învățământ trebuie să se facă în funcție de performanța școlară.

Stimați colegi, nu ne așteaptă un drum ușor! Nu vreau să mint pe nimeni. Trebuie să fim sinceri. Va fi greu, chiar dacă în următorii 4-5 ani sunt anii cu cele mai mari investiții publice din fonduri europene, PNRR și buget - peste 155 de miliarde de euro!

Principalii noștri parteneri comerciali din Uniunea Europeană au probleme politice și economice grave. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că Germania și Austria vor avea al doilea an consecutiv de scădere economică, în timp ce Italia, Franța și Ungaria vor avea creșteri minore.

Această criză economică din țările dezvoltate se va resimți și în România în 2025. Vom avea un an economic dificil. România nu poate oferi servicii publice ca în Vest cu venituri la buget la care nu contribuie toți! Este un adevăr.

De aceea, acest Guvern trebuie să fie unul al REFORMELOR și INVESTIȚIILOR. Nu există altă șansă decât dacă vom raționaliza cheltuielile publice și vom îmbunătăți colectarea veniturilor la stat.

Ca să obținem un stat suplu și performant este nevoie de Decență în cheltuirea banului public, Debirocratizare și Descentralizare.

Am început deja cu reducerea numărului de ministere și a numărului de secretari de stat. În urma unui audit de performanță, la nivelul fiecărei entități publice, vom face propuneri de desființare și comasare.

Vom continua analiza cheltuielilor în toate sistemele publice, extinderea achizițiilor centralizate și un mecanism de control pentru creșterile care depășesc 20% față de costurile medii ale instituțiilor publice.

Așa arătăm respect față de timpul cetățenilor și al companiilor care investesc în această țară, plătesc taxe și creează locuri de muncă!

Vom continua însă repartiția echilibrată pe regiuni și județe a banilor alocați proiectelor de investiții. România trebuie să reducă inegalitățile și să treacă de la consumul din import la investiții în producție și exporturi.

Chiar dacă va fi un an greu, în care trebuie să începem consolidarea bugetară, protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii rămâne obiectivul principal.

Simultan cu respectarea angajamentelor luate prin Planul bugetar Structural, vom reduce gradual povara fiscală pe muncă, cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii. Măsurile de creștere a veniturilor mici și stoparea creșterilor explozive a prețurilor trebuie să continue. În plus, pentru a sprijini familiile tinere și, implicit, creșterea demografică trebuie să venim cu facilități țintite precum programele de locuințe și creditele avantajoase.

Rezolvarea deficitului de forță de muncă și energia ieftină obținută prin creșterea producției sunt elementele principale pentru succesul Renașterii industriei României. Patriotism economic nu înseamnă comunism. Înseamnă să produci cât mai mult în țara ta, să echilibrezi balanța de plăți, și să stimulezi domeniile în care chiar putem face performanță: agricultură, IT, petrochimie sau materiale de construcții. Mai mult, patriotism economic înseamnă mai multe locuri de muncă aici, în România. Asta va genera venituri bugetare mai mari cu 6 miliarde euro, cumulat, în următorii 5 ani.

Doamnelor și domnilor, vă mărturisesc că eu, unul, am stat și m-am gândit mult la votul dat de români la ultimele alegeri. Și au dreptate ! Trebuie să ne apărăm, cu mai multă forță identitatea, valorile și interesele noastre naționale!

Iar prima dovadă este ordonanța adoptată săptămâna trecută prin care blocăm preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine, dacă există interese contrare celor ale statului român!

În plus, aderarea deplină la Schengen și ridicarea vizelor pentru SUA sunt alte dovezi clare că suntem o națiune respectată în Europa și în lume.

În egală măsură, știu că românii vor să trăiască în pace. Am ajuns să prețuim și mai mult pacea de când avem un război la graniță. România se va dezvolta în pace și liniște. Aceasta este garanția mea și a Guvernului!

De aceea, am dezvoltat o relație foarte bună cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Cred cu tărie că, după 20 ianuarie, odată cu preluarea oficială a mandatului, una dintre marile sale priorități va fi oprirea războiului din Ucraina. Iar România va susține Statele Unite cu toate puterile în acest demers!

Stimați colegi, deși avem în față un mandat greu, sunt sigur că împreună putem să depășim această explozie de ură din ultima vreme, care ne-a făcut rău tuturor. Ura nu ne ajută să construim, ci doar să demolăm ceea ce am clădit cu atâta trudă. Iar acest guvern vrea să construiască autostrăzi, spitale, școli, sisteme de alimentare cu apă și gaze. Dar, mai ales, vrem să construim o societate echitabilă, echilibrată, în care fiecare membru al său să-și găsească locul și să fie respectat.

Vă mulțumesc!”, a transmis Marcel Ciolacu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

3 soluții pentru un somn mai bun, pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc, conform unui neurolog

Dificultatea de a adormi, trezirile frecvente în timpul nopții și senzația de oboseală dimineața sunt semne comune ale insomniei. Dacă ai încercat să numeri oi, să citești o carte plictisitoare sau să elimini somnul de după-amiază din rutina ta, nu ești singur.

Culisele Statului Paralel. Ingineria financiară a guvernului de la Budapesta pentru a cumpăra monumente istorice din Transilvania

Guvernul de la Budapesta desfășoară o amplă operațiune de cumpărare a monumentelor istorice din Transilvania. În marile orașe din Ardeal, guvernul lui Viktor Orban a cumpărat clădirile istorice, unde s-au deschis hoteluri.

Ai un IQ ridicat dacă poți să găsești rapid diferențele dintre cele două imagini. Reușești în mai puțin de 7 secunde?

Găsirea elementelor distincte dintre două sau mai multe imagini ne pun atenția, concentrarea și observarea la încercare. Poate fi provocator să găsești diferențele dintre două poze care par identice. 

CULISELE STATULUI PARALEL. Tanczos Barna, implicat în retrocedarea fermei Băneasa va fi primul reprezentant al UDMR în Cosililul Suprem de Apărare a Țării

Tanczos Barna este primul reprezentant al UDMR care intră în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după revoluția din 1989. Coaliția PSD, PNL și UDMR a decis ca cel mai important post din Executiv, cel de ministru al Finanțelor să fie preluat de alianța care militează pentru interesele maghiarilor...

2025 este Anul Șarpelui de Lemn. Zodiile care vor avea parte de transformări profunde: cine descoperă marea DRAGOSTE

Anul 2025, conform calendarului chinezesc, este Anul Șarpelui de Lemn, o perioadă ce promite transformări semnificative și oportunități în diverse aspecte ale vieții. Șarpele simbolizează înțelepciunea, introspecția și adaptabilitatea, influențând profund dinamica relațiilor și perspectivele roma...

În era social media, Crin Antonescu a postat pentru ultima oară în...2015!

Apărut de nicăieri drept candidat la prezidențiale susținut de PSD și PNL, Crin Antonescu nu este deloc prezent în social media, iar ultima postare a sa de pe Facebook datează din 2015!

Controversele din jurul noului ministru de Externe. Legăturile lui Emil Hurezeanu cu apropiatul lui Iohannis: ce s-a aflat

Emil Hurezeanu a ajuns șeful diplomației române, după ce a fost numit ministrul Afacerilor Externe în noul guvern condus de Marcel Ciolacu. Hurezeanu a fost ambasador în Austria, unde a înregistrat cel mai mare eșec al diplomației românești, când statul unde trebuia să reprezinte interesele român...

Crin Antonescu, la momentul adevărului. Cine a fost primul lider pe care l-a sunat să-i spună despre candidatură

Apărut aproape de nicăieri, candidatul comun al coaliției pro europene, Crin Antonescu, a declarat că primul lider pe care l-a sunat ca să-i spună că a luat decizia a fost Kelemen Hunor, de la UDMR.

Accident grav, cu 5 răniți, în județul Iași. Una dintre victime este inconștientă

Accident grav, vineri seară, în judeţul Iaşi. Cinci persoane au fost rănite, una fiind inconştientă, după ce două mașini s-au ciocnit.

Horoscop sâmbătă, 28 decembrie. Un nativ trebuie să ia în calcul reconectarea cu persoanele din familie cu care s-a certat

Iată predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 28 decembrie.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.