Cum sa scapi de punctele negre de pe nas. Metode la indemana oricui

Cum sa scapi de punctele negre de pe nas. Metode la indemana oricui
📅 2025-04-17

Punctele negre sunt mici pete care apar pe față, de obicei în jurul nasului. Din păcate, este aproape imposibil să previi complet apariția acestora. Însă pot fi controlate prin câteva metode aflate la îndemâna oricui.

Cum să scapi de punctele negre de pe nas

Există diverse măsuri pentru prevenirea și formarea de noi puncte negre, dar și pentru a le elimina pe cele existente. Cu toate acestea, este foarte important să fii atent privind metodele utilizate în mod frecvent, cum ar fi folosirea benzilor pentru pori, deoarece acestea pot avea consecințe nedorite și pot face mai mult rău decât bine.

Punctele negre se formează atunci când porii sunt blocați cu sebum, care este uleiul secretat de piele, și particule de praf.

Expunerea la aerul poluat face ca depunerile să se oxideze, rezultând aspectul negru.

Ele se formează de obicei în locurile unde se produce sebum în exces, cum ar fi în jurul nasului, frunții, bărbiei și chiar a umerilor, spatelui și a pieptului.

Multe metode, deși eficiente în îndepărtarea punctelor negre, pot provoca cicatrici, infecții și iritații atunci când sunt făcute acasă. De aceea trebuie să aveți grijă când recurgeți la orice metodă de curățare a porilor.

Iată câteva metode de curățare și îndepărtare a punctelor negre din piele.

Folosește acidul salicilic

Acidul salicilic, găsit în numeroase produse de curățare, descompune sebumul și celulele moarte ale pielii.
Începe prin a-ți spăla fața cu acid salicilic o singură dată pe zi și, de asemenea, spălă-te de mai multe ori. Dacă pielea ta se adaptează bine, poți crește treptat frecvența până la de două ori pe zi.

Exfolierea

Exfolierea poate să nu trateze eficient afecțiunile pielii, cum ar fi acneea, dar rămâne o opțiune excelentă pentru combaterea punctelor negre, în special atunci când folosești un produs care conține acizi alfa și beta hidroxi (AHA și BHA).

Susan Massick, dermatolog și profesor asociat de dermatologie la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, recunoaște că periile pentru piele sunt excelente pentru exfoliere, dar recomandă folosirea lor cu prudență, scrie msn.com.
Folosiți o perie specială de curățare a tenului. Se recomandă să folosiți o perie specială, nu una normală, deoarece acest lucru v-ar putea irita dacă aveți pielea sensibilă, de asemenea, trebuie să faceți asta doar ocazional.

Creme cu retinoizi

S-a dovedit faptul că cremele topice cu retinoizi curăță eficient porii și îndepărtează punctele negre.

Măștile cu argilă

Măștile de argilă sunt excelente la îndepărtarea sebumului din pori, iar unele includ și sulf pentru a elimina celulele moarte ale pielii. Cărbunele produce efecte similare, iar rezultatele sunt impresionante.

Peelinguri chimice

Peelingurile chimice sunt frecvent utilizate ca metodă de combatere a semnelor de îmbătrânire, cum ar fi petele apărute odată cu înaintarea în vârstă și liniile fine de expresie. Aceste peelinguri încorporează de obicei AHA sau BHA și funcționează prin îndepărtarea delicată a celulelor moarte ale pielii.

După ce a trecut prin acest proces, pielea pare mai fină, mai tânără și mai împrospătată. Deși nu este un proces special de îndepărtare a punctelor negre, elimină eficient pielea moartă și reduce porii dilatați.
Produsele de machiaj și de față non-comedogenice, adică cele care conțin substanțe care nu blochează porii, sunt esențiale pentru a vă asigura că eforturile dumneavoastră nu vor fi irosite. Aceste produse sunt concepute special pentru a evita blocarea porilor, permițând pielii să respire.

Îndepărtați machiajul zilnic

Pentru a preveni punctele negre evitați să dormiți cu machiaj.  Pentru un ten sănătos și curat demachierea este esențială.

Folosiți geluri cu spumă, pentru curățare

Produsele de curățare cu spumă sunt extrem de eficiente pentru persoanele cu ten gras, mai ales atunci când sunt folosite la sfârșitul zilei. Înainte de curățare se pot aplica demachiante pentru curățarea feței. 

Evitați să stoarceți punctele negre

Stoarcerea punctelor negre este aproape întotdeauna interzisă, deși este tentant. Se poate face, dar ar trebui să o faceți cu foarte multă pricepere, cu atenție și după ce ați stat la aburi suficient de mult, astfel încât porii să fie dilatați suficient, încât să nu se lase cu leziuni.

Atenție la benzile exfoliante și la instrumentele de extracție a punctelor negre

Anumite metode pot avea efecte negative în loc de cele pozitive. De exemplu, benzile de pori elimină substanțe precum foliculii de păr și uleiurile care sunt benefice pentru piele, ducând la uscăciune și iritație. Mai mult. Când apare această iritare, glandele  sebacee răspund producând sebum suplimentar, ceea ce duce la o înmulțire a punctelor negre.
Metode suplimentare de extracție implică utilizarea unor instrumente specializate din metal sau plastic, care curăță efectiv porii fără a provoca rău. Instruirea este necesară pentru utilizarea în siguranță a acestor instrumente, deoarece utilizarea necorespunzătoare poate duce la zgârieturi, răni și cicatrici permanente.

Peroxidul de benzoil este ineficient pentru punctele negre

Folosirea peroxidului de benzoil pentru a trata punctele negre este o greșeală. Această substanță reduce eficient inflamația și elimină bacteriile, ajutând în cazul acneei. Cu toate acestea, punctele negre nu sunt cauzate de bacterii. Așadar astfel de creme nu vor avea efect asupra punctelor negre.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Marco Rubio, convorbire telefonică cu Serghei Lavrov. ”Pacea este posibilă în Ucraina”

Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că 'pacea este posibilă' dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord, scriu agențiile...

Profesoara Marcelina Popa, prietena lui Crin Antonescu, mărturii despre ancheta Securității: Și-a asumat un risc atunci

Prietena lui Crin Antonescu a rupt tăcerea și a spus care a fost de fapt situația din spatele declarației dată în fața Securității. Aceasta insistă că Antonescu nu și-a trădat prietenul și le-a spus anchetatorilor doar banalități despre el. In plus, spune despre candidatul la prezidențiale că și-...

Ceaiul din flori de liliac, elixirul de care puțini știu. Ce afecțiuni ameliorează

Primăvara aduce cu ea un spectacol de culori și parfum, iar printre cele mai îndrăgite flori se numără liliacul, al cărui miros inconfundabil încântă simțurile. În afara frumuseții lor estetice, aceste flori ascund și beneficii pentru sănătate, fiind folosite de secole în medicina tradițională su...

Prietenia lui Donald Trump cu Georgia Meloni nu se traduce și în reducerea tarfelor SUA pentru Italia

Premierul italian este prieten bun cu președintele SUA, dar chiar și așa, Donald Trump nu a scutit Italia de taxele pe importuri.

Ce spune George Simion despre relația cu Călin Georgescu: Comunicăm, ne coordonăm

George Simion, liderul AUR, spune că se află în comunicare directă cu Georgescu și că se coordonează împreună pentru această cursă electorală. Potrivit lui Simion, Călin Georgescu a fost mereu corect și elegant în relația cu el. De asemenea, îl acuză pe Victor Ponta că plagiază discursul suverani...

Donald Trump anunță că acordul pe minerale cu Ucraina va fi semnat „cred ... joia viitoare”

Președintele american Donald Trump a declarat joi că un acord privind exploatarea resurselor minerale strategice ale Ucrainei va fi semnat „joia viitoare”, relatează agențiile de presă străine.

Horoscopul banilor pentru săptămâna 21-27 aprilie. Lecția astrelor: Nu e despre câți bani faci, ci despre ce plătești cu ei

În săptămâna 21-27 aprilie, horoscopul banilor ne oferă o perspectivă valoroasă asupra lecției financiare pe care astrele ne-o aduc în calea noastră. În centrul atenției nu se află atât suma pe care o câștigăm, ci modul în care gestionăm și cheltuim resursele noastre. Această perioadă ne invită s...

Alertă în magazine! Jucării care conțin substanțe toxice, retrase de pe rafturi: sănătatea copiilor, în pericol

Multe jucării îndrăgite de copii dispar de pe rafturile magazinelor din România, după ce s-a dovedit că pot fi extrem de periculoase pentru sănătate. Slime-urile colorate, gelatinoase și baloanele din plastic moale, care sunt la mare căutare la petrecerile pentru copii, sunt printre cele vizate. 

Daniel Funeriu: Anularea alegerilor a fost un cataclism democratic pentru România

Fostul ministru al Educației, actualmente candidat la alegerile prezidențiale, consideră că anularea alegerilor din decembrie 2024 a fost o traumă colectivă și un cataclism democratic pentru România.

Trump vrea să facă cel mai mare scut antirachetă, direct în spațiu. Peste 1.000 de sateliți de-ai lui Musk ar putea acoperi planeta

Donald Trump ar plănui construcția unui așa numit „Golden Dome” (Dom de Aur), un sistem avansat de apărare antirachetă menit să protejeze întregul teritoriu al Statelor Unite. Acest proiect ambițios, despre care au fost publicate documente oficiale, implică investiții exorbitante, estimându-se că...

Good News

Only good and positive news.