Cum evitam mancatul in exces? Iata cateva reguli simple propuse de nutritionisti

Cum evitam mancatul in exces? Iata cateva reguli simple propuse de nutritionisti
📅 2025-04-06

Sam Dicken, cercetător la Centrul pentru Cercetarea Obezității din cadrul University College London, studiază efectele alimentelor ultraprocesate (AUP) asupra sănătății. Deși este expert în domeniu, chiar și el recunoaște că are dificultăți în a se opri din mâncat când vine vorba de aceste produse. Cu un apetit pe care îl descrie ca fiind „uriaș”, Dicken se bazează pe câteva reguli simple, dar eficiente, pentru a evita mâncatul excesiv. Strategiile sale nu implică citirea etichetelor sau eliminarea completă a AUP, ci mai degrabă o înțelegere a modului în care textura alimentelor, valoarea energetică și respectarea ghidurilor alimentare pot influența comportamentul alimentar. Aceste principii îi permit să aibă un control mai bun asupra alegerilor alimentare, fără să recurgă la restricții drastice.

Textura și densitatea energetică

Dicken explică faptul că alimentele ultraprocesate sunt concepute pentru a fi ușor de consumat în cantități mari, datorită texturii moi și gustului intens – o combinație de grăsimi, zahăr și sare care le face extrem de apetisante. În plus, acestea sunt adesea foarte dense din punct de vedere energetic, adică furnizează un număr mare de calorii într-un volum mic de aliment.

„Apetitul meu este uriaș. Mi-e foarte ușor să continui să mănânc fără să mă opresc”, a declarat el pentru Business Insider.

De aceea, unul dintre cele mai importante criterii pe care le ia în calcul atunci când alege ce să mănânce este valoarea energetică a alimentului. De exemplu, o farfurie cu broccoli are un conținut caloric mult mai redus decât una cu gogoși, chiar dacă poate ocupa același volum în farfurie. Dicken afirmă că poate consuma până la 1.000 de calorii din căpșuni, ceea ce înseamnă un munte de fructe, comparativ cu aceeași cantitate calorică de ciocolată, care ar umple doar o farfurie mică.

Într-o epocă digitală în care marile platforme sociale sunt dominate de polarizare, influenceri și algoritmi agasanți, o platformă considerată de mult apusă își regăsește locul…
„Asta fac de fiecare dată când merg la supermarket, mă uit la valoarea energetică. Știu că este un factor important pentru mine”, a spus el.

Textura alimentelor

Pe lângă valoarea energetică, textura joacă un rol major în controlul poftei de mâncare. Alimentele ultraprocesate sunt, în general, moi și ușor de consumat rapid. Luând exemplul pufuleților cu brânză, Dicken subliniază că aceștia pot fi consumați într-un timp foarte scurt, aproape fără a fi mestecați. În schimb, alimentele crocante sau fibroase, cum ar fi morcovii sau nucile, necesită mai mult timp pentru a fi mestecate, oferind organismului șansa de a transmite creierului semnalul de sațietate.

„Este foarte ușor să consumi prea mult dintr-o gustare care are o densitate energetică mare și o textură moale,” a spus cercetătorul.

El amintește că durează aproximativ 20 de minute până când stomacul trimite semnalul de sațietate către creier. Astfel, mestecatul lent și conștientizarea texturii alimentului pot face o diferență semnificativă în prevenirea supraalimentării.

Baza unui regim sănătos

Deși multe persoane își concentrează atenția pe evitarea alimentelor ultraprocesate, Dicken insistă că primul pas ar trebui să fie respectarea ghidurilor alimentare naționale. În Marea Britanie, acestea includ consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, limitarea zahărului, a sării, a grăsimilor saturate și a cărnii roșii, precum și alegerea produselor proaspete ori de câte ori este posibil.

El subliniază că alimentele ultraprocesate sunt adesea convenabile, mai ales pentru persoanele ocupate, cum ar fi părinții care nu au timp să gătească zilnic. În aceste cazuri, eliminarea completă a acestor produse – cum ar fi carnea gătită din supermarket sau pudrele proteice – poate duce la carențe nutriționale, mai degrabă decât la o alimentație mai sănătoasă.

Moderație, nu eliminare completă

Dicken nu promovează eliminarea totală a alimentelor ultraprocesate, ci mai degrabă o abordare echilibrată, care să țină cont de nevoile reale ale corpului și ale stilului de viață. El încearcă să creeze un echilibru între alimentele bogate în nutrienți, cu volum mare și valoare calorică redusă, și acele momente inevitabile când alimentele ultraprocesate devin o opțiune convenabilă.

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Iarna din mijlocul primăverii l-a făcut pe Burduja să convoace comandamentul energetic

Iarna sosită în mijlocul primăverii l-a făcut pe Sebastian Burduja să convoace comandamentul energetic. Duminică seară, peste 2.400 de consumatori de energie sunt nealimentaţi, dar se lucrează pentru remedierea defecţiunilor. Ministrul Energiei anunţă creşteri ale consumului de energie şi gaze, d...

Loto duminică 6 aprilie 2025. Care sunt numere câștigătoare

Loteria Română a organizat, duminică, noi trageri la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Reportul la Joker este de aproape 3 milioane de euro, iar la jocul Noroc de peste 2,67 milioane euro, în timp ce la premiul cel mare reportul este de 803.670, după ce un timișorean ...

Procurorul care le-a dat voie fraților Tate să se plimbe prin SUA, deși erau sub control judiciar, propus pentru avansare

Petrică Cezar Profira, procurorul care le-a dat voie fraților Tate să se plimbe nestingheriți pe la americani, deși se aflau sub control judiciar, este propus ca șef de serviciu în cadrul DIICOT.

Miron Mitrea, analiza momentului: „Nicușor Dan e un politician de carton, susținut de statul paralel”

Analistul politic este de părere că serviciile și-au dorit un om al lor pe care să-l manevreze, motiv pentru care sistemul l0a ales pe Nicușor Dan.

Rusia și Statele Unite anunță începerea de noi negocieri săptămâna viitoare pe tema războiului din Ucraina

Rusia şi SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare, a declarat emisarul economic special al preşedintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev.

Percheziții în Arad la braconieri A fost găsit un întreg arsenal, dar și un cerb în captivitate

Polițiștii din Arad au efectuat 28 de percheziții la braconieri, în urma cărora au descoperit 14 arme de vânătoare, muniție, numeroase trofee, dar și un cerb ținut în captivitate.

Nicușor Dan, huiduit în campania electorală, de românii din Spania VIDEO

Nicușor Dan, huiduit în diaspora. Edilul Capitalei, care și-a părăsit orașul pentru a-și face campanie, a fost surprins de reacția românilor din străinătate. Aceștia au protestat împotriva lui și au cerut turul doi înapoi.

Donald Trump a ajuns la ce și-a propus, cu tarifele. 50 de țări cer negocieri urgente cu Washingtonul

Donald Trump și-a jucat cartea și a reușit să obțină o victorie importantă, în războiul tarifelor pentru importuri. Deja 50 de țări au cerut deschiderea de negocieri cu Casa Albă.

Ucrainean de 44 de ani, rătăcit prin Munții Maramureșului. S-a dus în vârf de munte îmbrăcat ca de discotecă

Ucrainean de 44 de ani este în pericol de moarte în Munţii Maramureşului, deoarece este îmbrăcat sumar şi în hipotermie, nu mai are baterie la telefon, iar salvatorii nu au date concrete cu privire la locul în care se află. Bărbatul poartă doar o pereche de blugi, o geacă și pantofi sport.

Descoperire macabră într-o locuință din București. O femeie și-a găsit sora moartă. Poliția a deschis o anchetă

O femeie din București a sesizat poliția după ce și-a descoperit sora decedata în propria casă. Polițiștii au deschis o anchetă. Cercetările vor fi preluate de către Serviciul Omoruri, în vederea stabilirii împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Good News

Only good and positive news.