Condimentele perfecte pe care le poti adauga in cafeaua de dimineata. Dau un plus de energie si un gust delicios

Condimentele perfecte pe care le poti adauga in cafeaua de dimineata. Dau un plus de energie si un gust delicios
📅 2025-01-07

În căutarea vitalității creierului și a sănătății cognitive, mulți dintre noi apelăm la diverse strategii: de la „antrenarea” creierului prin diverse activități, până la unele schimbări în dietă. Cu toate acestea, experții sugerează că există o soluție remarcabilă, care poate stimula sănătatea creierului. Descoperă ce condimente poți adăuga în cafeaua de dimineață și cum pot stimula sănătatea.

Adăugarea anumitor condimente în ceașca ta de cafea nu oferă doar o savoare specială, ci poate stimula sănătatea creierului pe termen lung. Indiferent dacă sunt presărate peste cafea sau incluse, aceste condiment oferă un adaos delicious rutinei cafelei de dimineață. Propunerile care urmează pot fi ingredientul secret de care are nevoie creierul.

Ce condimente poți adăuga în cafeaua de dimineață

Dr. Brandon Crawford, neurolog specializat în sănătatea creierului, subliniază potențialele beneficii ale unor mirodenii adăugate în cafea. Scorțișoara, turmericul, ghimbirul, nucșoara și piperul negru sunt condimentele pe care specialistul le recomandă cu încredere, explicând cum acționează acestea asupra creierului.

Scorțișoara

Scorțișoara poate regla nivelul zahărului din sânge, lucru vital pentru menținerea funcției cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative, observă acesta. În plus, adăugând-o în cafea ai o modalitate eficientă de a stimula pierderea în greutate.

Ce cantitate de cafea este recomandată pe zi. Ce se poate întâmpla când depășim doza de cofeină. Sfaturile specialiștilor

Turmericul

Renumită pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, curcumina din turmeric poate ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative la nivelul creierului – factori legați adesea de afecțiuni precum boala Alzheimer.

Curcumina crește nivelul hormonului cerebral BDNF, care stimulează apariția de noi neuroni și luptă împotriva unor procese degenerative din creier, explică dr. Crawford. Ea va adăuga o aromă specială cafelei tale.

Ghimbirul

Când vine vorba de condimente antiinflamatoare, ghimbirul se află pe o poziție de top.  Renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii deosebit de puternice, ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, reducând inflamația și stresul oxidativ, mai spune dr. Crawford. „De asemenea, ajută la echilibrul neurotransmițătorilor, esențial pentru concentrare și agilitate cognitivă”, completează specialistul. De adăugat că ghimbirul și turmericul merg foarte bine împreună.

Nucșoara

În plus, nucșoara are efecte de stimulare a stării de spirit, contribuind la o concentrare superioară și o stare mentală pozitivă,.

Cum trebuie să procedăm când bem cafeaua. Ce spune Codul Bunelor Maniere. Multă lume NU știe asta

Piperul negru

Poate părea o combinație mai ciudată, însă piperul negru merită încercat. Nu numai că poate adăuga o aromă desebită în ceașca de cafea, dar aduce și beneficii substanțiale pentru sănătatea creierului, mai ales când este asociat cu turmericul.

Piperina, compusul activ din piperul negru, poate stimula absorbția curcuminei (din turmeric) cu până la 2.000%, subliniază dr. Crawford. Această sinergie nu doar că amplifică beneficiile curcuminei pentru creier. Dar ajută și la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților, susținând indirect sănătatea cognitivă, mai punctează acesta.

Cafeaua are beneficii importante, dar și riscuri pentru sănătate

Potrivit publicației The New York Times, băutorii de cafea trăiesc mai mult și își reduc riscul de a face boli grave ca diabetul de tip 2, boala Parkinson, afecțiuni cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Totuși, dacă este băută în exces, cofeina poate cauza palpitații, anxietate, amețeală sau tulburări de somn, avertizează Jennifer Temple, profesor de științe nutriționale în cadrul Universității din Buffalo (SUA). De asemenea, poate provoca dureri de cap sau reflux gastroesofagian. În doze mari, cafeaua poate duce inclusiv la stări de vomă.

Din fericire, majoritatea oamenilor știu să recunoască dacă beau cafea în exces, căci organismul lor le semnalează imediat acest lucru. În momentul în care experimentează anumite simptome dintre cele menționate anterior, înseamnă că trebuie să reducă consumul de cafea.

Când este contraindicată cafeaua? La ce afecțiuni trebuie exclusă din alimentație

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Apel public al cadrelor medicale: „Câți copii mai e nevoie să ajungă la spital din cauza petardelor?!”

Medicii de la Spitalul pentru copii „Sfânta Maria” din Iaşi sunt îngrijoraţi de numărul foarte mare de copii ajunşi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cauza rănilor provocate de petarde.

Un ministru maghiar, pe lista neagră a Washingtonului. Reacția Ungariei

Statele Unite ale Americii au decis să îl includă pe Antal Rogán, oficial al guvernului ungar, pe lista sa de sancțiuni. Motivul? O presupusă implicare în acte de corupție, a anunțat marți Departamentul de Stat al SUA.

Răscoala poporului, în ziua a noua. Românii din țară și Diaspora nu renunță la proteste față de anularea alegerilor

Românii din țară și din Diaspora nu renunță la proteste. Oamenii își cer drepturile în stradă, vor reluarea turului 2 și îndeamnă la proteste pașnice în continuare. 

Cod Rutier 2025. În ce situații poți trece pe culoarea roșie a semaforului și ești „iertat”?

Amenzile de circulație s-au majorat semnificativ la începutul anului 2025. Astfel, șoferii care încalcă legislația rutieră riscă să primească sancțiuni chiar și de peste 4.000 de lei. Însă, există situații în care ești „iertat”.

Victor Ponta: „Crin joacă POKER la cacealma. Ciolacu joacă șah, ca de obicei. Încă nu a mutat”

Victor Ponta continuă atacurile la adresa liderilor politici. Acesta a postat un mesaj ironic pe pagina de socializare. 

Un turist străin a fost rănit după ce a sărit cu un snowmobil în albia pârâului Azuga. Este în stare gravă la spital

Deşi purta cască de protecţie, bărbatul a suferit un traumatism cranian, fiind transportat în stare gravă la spital.

Ciorbă de văcuță. Rețetă pentru un prânz savuros și hrănitor. Ce să adaugi pentru un gust autentic

Rețeta de ciorbă de văcuță este una dintre cele mai iubite rețete din bucătăria românească, apreciată pentru gustul său bogat și echilibrat. Plină de legume, carne fragedă de vită și aromată cu leuștean proaspăt, această ciorbă este reconfortantă și hrănitoare, perfectă pentru prânzuri de familie.

Doi bărbaţi din Bacău au fost prinşi când pescuiau ilegal în Siret. Jandarmii au găsit asupra lor 50 de kilograme de peşte de diferite specii

Doi bărbaţi au fost prinşi când pescuiau ilegal în Siret. Jandarmii, alertaţi printr-un apel la 112, au găsit asupra lor 50 de kilograme de peşte de diferite specii. 

Harta șomajului din România. Ce județ este „campion„ la oameni fără loc de muncă

Conform celor mai recente date statistice, România are aproape 500.000 de șomeri, iar cea mai mare rată a șomajului ajunge la 9,2%.

Scădere alarmantă a numărului de elevi care susţin examenele naţionale. Ministerul Educației vine cu estimările oficiale

Ministerul Educaţiei estimează o scădere alarmantă a numărului de elevi care susţin examenele naţionale. 302.000 de elevi sunt estimaţi la examene în 2025, faţă de 349.000 în 2023. Ministerul Educaţiei nu menţionează motivul pentru estimarea negativă din plan. 271.000 au susţinut efectiv evaluări...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.