Ce trebuie sa faci pe 1 ianuarie, de Sfantul Vasile, ca sa iti mearga bine tot anul urmator

Ce trebuie sa faci pe 1 ianuarie, de Sfantul Vasile, ca sa iti mearga bine tot anul urmator
📅 2024-12-31

Se spune că pe Iisus Hristos îl cheamă Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele Vasile. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat.

În tradiţia populară se spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

În ziua de Anul Nou, copiii umblă cu Sorcova din casă în casă, în special pe la cunoscuţi, urându-le viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. Sorcova era confecţionată, la început, din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vişin, prun) sau de trandafir, tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie). Apoi, sorcova a început să fie realizată dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, cu beteală şi cu un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova are ataşat un colopoţel.

Sorcova, simbol al vegetaţiei de primăvară, este făcută astăzi din hârtie colorată şi flori artificiale. Copiii, după ce îşi sorcovesc părinţi şi rudele apropiate, pornesc, câte doi-trei, colindatul prin vecini. În timpul uratului, aceştia ating ritmic cu Sorcova uşa sau fereastra, dacă se colindă afară, sau corpul gazdelor, dacă se colindă înăuntru. După terminarea colindatului, Sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.

De asemenea, în prima zi a noului an, se păstrează în unele zone obiceiul colindatului cu o căpăţână de porc, împodobită cu panglici şi mărgele, tradiţie denumită "Colindul cu Vasilica" (Siva). După terminarea colindatului, ceata se strânge la o cârciumă pentru a chefui. Apoi, colindătorii se despart, dezgătind căpăţâna şi luându-şi fiecare ce a pus, iar din ea fac un prânz, pentru ca obiceiul să fie închis pentru anul respectiv.

Un alt obicei este cel al Dezlegării Anului. Grupuri mici sau cete de feciori dezleagă anul şi rodul colindând pe uliţe, iar vacarmul pe care-l fac cu bicele, buciumele sau oalele are ca scop înlăturarea forţelor malefice: seceta, tăciunele de grâu, insectele şi animalele dăunătoare recoltei. De asemenea, feciorii dezleagă şi cununiile, cu un descântec: "Slobozim câşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori".

Sfântul Vasile. În tradiţia populară se mai spune că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.

Tot în ziua de Sfântul Vasile se zice că este bine să bei mult vin, existând credinţa că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.

Tradiţia populară spune că de Anul Nou se înnoiesc toate şi de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul: "Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi".

Pentru ca familiei să-i meargă bine tot anul şi să aibă spor, în popor există obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug.

Sfântul Vasile. Tot la Anul Nou, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucru în anul ce vine.

Şi în ceea ce priveşte vremea, tradiţia populară are numeroase interpretări. Astfel, conform tradiţiilor, cum este ziua de Anul Nou aşa va fi tot anul: bun sau rău. De asemenea, credinţa populară spune că, dacă în ziua de Anul Nou e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. De asemenea, dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului. Totodată, se spune că, dacă noaptea de Anul Nou este "lină şi senină", este un semn că noul an va fi unul bun.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Ordonanța-trenuleț a fost publicată în Monitorul Oficial. Proiecul sărăciei intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Ordonanța „trenuleț" a fost publicată marți, 31 decembrie, în Monitorul Oficial și se aplică de la 1 ianuarie.

Vești proaste pentru români! Facturile la curent și gaze s-ar putea dubla. Dispare plafonarea și apare o nouă taxă

Vești proaste pentru români! Facturile la curent și gaze s-ar putea dubla. Dispare plafonarea și apare o nouă taxă pe stâlp, aplicată companiilor din energie. În tot acest context, ministrul Energiei anuță că termenul pentru montarea repartitoarelor a fost prelungit cu un an, iar familiile cu ven...

Avarie majoră în Puerto Rico. Locuitorii au rămas fără curent electric în ajun de Anul Nou: oamenii sunt furioși

Locuitorii din Puerto Rico au rămas marţi, chiar în ajun de Anului Nou, fără electricitate, după ce o avarie majoră a dus la prăbuşirea reţelei energetice în aproape toată insula. Vestea și mai proastă vine de la compania care se ocupă cu distribuția energiei electrice, care spun că ar putea dura...

Gustarea rapidă care ar putea reduce inflamația din organism. Rețeta simplă și sfaturi de la specialiști

Aceasta este gustarea simplă și rapidă care ar putea reduce inflamația din organism. Nutriționiștii o recomandă pentru persoanele care se luptă cu această problemă de sănătate. Rețeta este simplă și se prepară în doar câteva minute.

Peste 500 de materiale pirotehnice, confiscate la Brașov. Un tânăr de 23 de ani s-a ales cu dosar penal

Poliţiştii braşoveni au confiscat, marţi, peste 500 de kilograme de articole pirotehnice neautorizate şi au dat amenzi totale de 20.000 de lei pentru încălcări ale legislaţiei în domeniul materialelor explozive şi pentru neutilizarea caselor de marcat la comercializarea acestora. Sancţiunile au f...

Marcel Ciolacu, mesaj în noaptea de Revelion: „2024 nu a fost un an ușor, a fost un an plin de provocări”

Premierul Marcel Ciolacu a postat un un mesaj în seara de Revelion. Acesta spune că 2024 nu a fost un an ușor, dimpotrivă, a fost un an plin de provocări. 

Copacul pe care trebuie să-l plantezi la început de 2025 pentru a-ți merge bine tot anul. Are o simbolistică uriașă, pe care mulți români nu o cunosc

La începutul unui nou an, mulți dintre noi ne setăm obiective pentru a atrage succesul, prosperitatea și echilibrul în viața noastră. Una dintre cele mai frumoase și simbolice tradiții pentru a aduce energie pozitivă în noul an este plantarea unui copac. Acesta nu doar că înfrumusețează mediul în...

Președintele ales, Călin Georgescu, mesaj de suflet pentru români în ajun de An Nou: Adevărata forță suntem NOI, poporul. Peste demnitatea nostră nu va trece nimeni

Președintele ales Călin Georgescu a transmis, marți seară, un mesaj emoționat poporului român, precizând că "adevărata forță" o reprezintă tocmai poporul. "Demnitatea noastră este de cel mai înalt preț. Peste ea nu va trece nimeni", a mai spus Georgescu, care a criticat dur decizia Curții de Apel...

Tanczos Barna de la UDMR a reproșat USR ieșirea din coaliție: „Fără noi ar fi haos”

Tanczos Barna de la UDMR a reproșat USR ieșirea din coaliție. Noul ministru al Finanțelor a declarat, citez: ”noi nu ne-am ridicat de la masă. Fără noi ar fi haos”.

Predoiu, despre provocările aderării României la Schengen: Există un barometru realizat de Comisia Europeană, odată la 3 luni. Vreau că România să fie în topul acestuia

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat marţi că există un barometru Schengen care este realizat de Comisia Europeană odată la trei luni şi care e publicat pe site-ul Comisiei, subliniind că el vrea că România să fie în topul acestui barometru, aşa cum este de multă vreme. Predoiu, a arăt...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.