Ce tepe dau comerciantii in perioada reducerilor de iarna. Ghid anti-pacaleli, oferit de ANPC

Ce tepe dau comerciantii in perioada reducerilor de iarna. Ghid anti-pacaleli, oferit de ANPC
📅 2025-01-07

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, sfătuieşte consumatorii să fie extrem de vigilenţi în privinţa preţurilor în timpul reducerilor de iarnă şi să se documenteze cât mai bine despre produsele pe care doresc să le cumpere.


"În perioada reducerilor de iarnă este recomandat să verificaţi preţurile prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică ce a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele online. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de iarnă, citiţi cu atenţie caracteristicile produsului şi verificaţi dacă acesta corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dumneavoastră", a scris Paul Anghel, duminică, pe Facebook.

În opinia sa, cumpărăturile din această perioadă pot fi făcute în deplină siguranţă dacă se întocmeşte o listă cu produsele pe care cumpărătorii doresc să le achiziţioneze şi cu preţurile actuale ale acestora, fiind astfel informaţi cu privire la reducerile de preţuri.

Înșelătoria în numele Facebook. Cum îi sperie escrocii pe oameni că li se va închide contul de socializare

"Verificaţi stocul existent; verificaţi preţul afişat şi dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA); verificaţi dacă preţul include şi costul de livrare; în cazul în care comandaţi online, verificaţi, înainte de a trimite comandă, dacă preţul fiecărui produs din coşul de cumpărături este acelaşi cu preţul redus indicat atunci când aţi ales produsul; dacă aveţi nelămuriri, contactaţi comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări vă poate oferi indicii asupra seriozităţii vânzătorului", a explicat reprezentantul ANPC.

Potrivit acestuia, comerciantul este obligat să informeze corect şi complet consumatorii, oferind, printre altele, informaţii despre datele de identificare, caracteristicile esenţiale ale produsului, preţul cu toate taxele incluse, cheltuieli de livrare şi modalităţi de plată, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului, durata minimă a contractului, funcţionalitatea, compatibilitatea şi interoperabilitatea bunurilor cu elemente digitale, a conţinutului digital şi a serviciilor digitale precum şi existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.

Totodată, acesta recomandă consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot oferi indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. În plus, pentru contractele încheiate pe pieţele online (de intermediere vânzări între comercianţi şi consumatori), consumatorul trebuie să ştie că orice furnizor de piaţă online (proprietarul website-ului de intermediere) este obligat să furnizeze o serie de informaţii într-o secţiune specifică a interfeţei online, care este direct şi uşor accesibilă de pe pagina unde sunt prezentate ofertele.

Astfel, furnizorii online trebuie să precizeze dacă partea terţă care oferă produsele este sau nu un comerciant - persoană juridică şi în cazul în care nu este un comerciant - persoană juridică, ci o persoană fizică să specifice faptul că drepturile consumatorilor care decurg din legislaţia în materie de protecţie a consumatorilor nu se aplică contractului încheiat.

"Pentru siguranţa contului dumneavoastră, când doriţi să achiziţionaţi online cu plata prin card bancar, căutaţi "https" în adresa URL şi o pictograma de lacăt în bară de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiţi orice corespondenţă care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru", susţine Paul Anghel.

Potrivit sursei citate, indiferent că este vorba despre un magazin online sau despre unul clasic, preţul trebuie întotdeauna afişat clar, lizibil, în lei şi cu toate taxele incluse (TVA şi alte taxe suplimentare), dacă este cazul.

"Există mai multe comparatoare de preţuri unde poate fi verificată evoluţia în timp a preţurilor produselor. Această posibilitate oferă consumatorului mai mult control asupra deciziei sale şi face că magazinele să evite, în general, afişarea unor reduceri nereale", atenţionează Anghel.

Escrocheria prin care ți se fură bani din cont, crezând că faci o faptă bună. Infractorii ajung chiar să amenințe cu poliția

Astfel, preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă/preţului anterior. Acesta reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de dată aplicării preţului redus.

În cazul produselor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de dată aplicării reducerii de preţ. În cazul produselor prezente la comercializare într-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în această perioadă înainte de data aplicării reducerii de preţ.

În ceea ce priveşte contractul, Anghel afirmă că acesta se consideră a fi încheiat, pentru magazinele clasice, în momentul în care se face plata şi este primit produsul. În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul confirmării, pe suport durabil, de către comerciant, a acceptării comenzii cumpărătorilor.

În cazul magazinelor clasice, dacă un consumator doreşte să renunţe la achiziţie după ce a încheiat contractul, legea nu oferă dreptul de a renunţa la contract. "Odată achiziţionat un bun, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să vă fie rambursată decât dacă este defect, aplicându-se aici regulile privind garanţiile. Pentru magazinele online, legea stabileşte un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii bunului în care puteţi renunţa la achiziţie, fără a oferi vreun motiv şi fără costuri suplimentare", mai scrie Paul Anghel în recomandările postate pe reţeaua de socializare.

Unele magazine online, ca parte a politicii lor comerciale, au extins acest termen la 30 sau chiar 60 de zile, însă cumpărătorii trebuie să verifice acest lucru cu fiecare comerciant în parte.

Termenul de 14 zile se poate prelungi cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menţionat expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor. În cazul în care vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea bunului, cumpărătorul trebuie să plătească returul.

Țeapă de Crăciun. Cum a rămas un bărbat din Sibiu fără 12.000 de euro după ce a primit un SMS

"Comerciantul este obligat să vă ramburseze preţul plătit (inclusiv costurile de livrare a bunului la dvs.) în termen de maxim 14 zile de la momentul în care aţi renunţat la contract, iar rambursarea se face folosind aceleaşi modalităţi de plată ca şi cele folosite de consumator pentru tranzacţia iniţială, cu excepţia cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plată şi cu condiţia de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urmă rambursării", mai spune el.

Reprezentantul ANPC menţionează că, în cazul în care produsul ajunge deteriorat sau distrus, vânzătorul este cel care suportă pierderea.

Regulile privind garanţiile se aplică indiferent de modul în care sunt achiziţionate bunurile şi de preţul acestora, online, din magazinul clasic, la preţ redus sau la preţ întreg, iar OUG 140/2021 este actul normativ care reglementează garanţiile bunurilor, respectiv stabileşte că există două tipuri: garanţia legală de conformitate şi garanţia comercială, care pot coexista pentru un singur bun.

În postarea sa, Anghel precizează că garanţia legală se aplică pentru orice bun comercializat şi este responsabilitatea vânzătorului în temeiul legii, în principiu fiind de doi ani, deşi există şi excepţii în cazul bunurilor cu elemente digitale, unde poate fi şi de cinci ani. În cazul produselor de ocazie, consumatorul şi vânzătorul pot conveni asupra unei perioade de garanţie mai de cel puţin un an.

În cazul în care produsul se defectează sau nu respectă specificaţiile, cumpărătorii au dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a preţului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificaţiile.

"Contactaţi vânzătorul dacă aveţi o problemă! Ce este foarte important, chiar dacă în practică vi se spune să luaţi legătură direct cu service-ul în cazul unui defect, responsabilitatea va aparţine întotdeauna vânzătorului, potrivit legii. Nu aveţi niciun fel de contract încheiat cu service-ul, iar acesta nu poate fi tras la răspundere pentru nerespectarea regulilor privind garanţia. Prin urmare, chiar dacă mergeţi la service cu produsul, informaţi întotdeauna vânzătorul despre problemele apărute", a transmis Paul Anghel pe reţeaua de socializare.

Acesta a atras atenţia şi asupra comercianţilor şi pieţelor online care nu au sediul în Uniunea Europeană, precizând că în cazul în care operatorul economic care administrează site-ul de pe care sunt achiziţionate produsele nu are personalitate juridică în Uniunea Europeană, "capacitatea autorităţilor de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată".

Ce trucuri folosesc vânzătorii egipteni ca să îi păcălească pe turiștii români. "Era să plătesc 2000 lei pe o sticluță de parfum”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Atac armat în sudul Germaniei. Două persoane au fost ucise, iar una se află în stare gravă

Un incident armat a avut loc într-un oraș din sud-vestul Germaniei. Din primele informații, două persoane au fost ucise, iar una se află în stare gravă.

OMV a decis: Gazele românești din Marea Neagră vor lua calea Germaniei

Compania austriacă OMV va vinde gazele din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, unei companii din Germania, începând cu anul 2027. 

Nicușor Dan cere explicații după anularea voturilor: „Multă lume spune pe bună dreptate că a fost o măsură abuzivă”

Nicușor Dan cere explicații pentru anularea turului doi! Primarul General susține că prioritatea Guvernului ar trebui să fie să explice ce s-a întâmplat la alegeri și să motiveze decizia prin care voturile românilor au fost anulate. 

Trei zodii protejate de Dumnezeu până de Paște 2025. Viața lor se va schimba imediat după Sfântul Ion

Începutul noului an vine cu energii puternice și schimbări semnificative pentru câteva dintre zodii. Până de Paște, trei semne zodiacale vor beneficia de o protecție divină specială, iar viața lor va cunoaște transformări majore. Aceste schimbări se vor manifesta imediat după sărbătoarea Sfântulu...

Nordicii sunt fermi: „Groenlanda nu e de vânzare!” Donald Trump, totuși, credează greu

Groenlanda a spus clar că nu este de vânzare, a declarat marţi prim-ministrul danez Mette Frederiksen. Declarațiile vin după ce Donald Trump a declarat că nu exclude folosirea forţei pentru a prelua controlul asupra Groenlandei. 

10 greșeli pe care le faci când mergi pe jos și cum îți pot afecta sănătatea. Cum să le eviți

Mersul pe jos este unul dintre cele mai simple și eficiente exerciții pentru a-ți menține sănătatea. Cu toate acestea, chiar și această activitate aparent banală poate deveni dăunătoare dacă nu este făcută corect. În acest articol, îți prezentăm 10 greșeli pe care le faci când mergi pe jos și cum...

Un fost ministru al Educației vrea pregătire militară pentru tineret. Obligatoriu pentru băieți, opțional la fete

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu anunţă că susţine reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru băieţi, după un sistem în care aceştia facă pregătire 2 luni pe an, timp de trei ani, fiind plătiţi pentru această perioadă.

Rețeta de chiftele de linte, un preparat delicios care înlocuiește perfect carnea

Dacă ești în căutarea unei alternative sănătoase, hrănitoare și pline de savoare la chiftelele clasice, chiftelele de linte sunt alegerea perfectă! Acestea sunt ideale pentru vegetarieni, vegani sau pentru cei care doresc să reducă consumul de carne, fără a face compromisuri în ceea ce privește g...

Cartofii încolțiți sunt buni de mâncat? Factorii de care să ții cont pentru sănătatea ta

Cartofii sunt un aliment de bază, prezent în aproape orice bucătărie. Totuși, ce faci când descoperi că aceștia au început să încolțească? De-a lungul timpului, au existat dezbateri privind siguranța consumului de cartofi încolțiți, mai ales din cauza riscului de toxine precum solanina.

Un avion care a decolat de la Sibiu către Munchen a aterizat de urgență la Timișoara. O ușă s-a deschis în zbor

Un avion care zbura pe ruta Sibiu – München a aterizat de urgenţă la Timişoara, după ce o uşiţă de acces la conectorul pentru căşti ar fi rămas deschisă sau s-a deschis în timpul zborului, scrie boardingpass.ro

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.