Ajutoarele de stat au ajuns la 1,3 miliarde de euro, in ultimii 5 ani. Grosul banilor l-au luat strainii

Ajutoarele de stat au ajuns la 1,3 miliarde de euro, in ultimii 5 ani. Grosul banilor l-au luat strainii
📅 2024-12-25

O analiză realizată de EY România relevă că în perioada 2019-2023 valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins suma de 1,3 miliarde EUR. Cele mai atractive sectoare pentru aceste ajutoare au fost industria auto, tehnologia, producţia (industrie uşoară), industria medicală, industria alimentară şi a băuturilor. Peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate companiilor străine”, arată EY.

Programele de ajutor de stat din ultimii cinci ani au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării regionale şi creării de locuri de muncă, oferind finanţări nerambursabile sub formă de granturi. Aceste finanţări au facilitat construirea de noi fabrici, extinderea capacităţilor de producţie şi angajarea de personal, contribuind astfel la creşterea economică a României.

”Fondurile de ajutor de stat în România au reprezentat un instrument esenţial pentru investitori, atât autohtoni, cât şi străini, fiind cruciale în special pentru investiţiile în industria manufacturieră. În viitor se anticipează că peste 5 miliarde euro de ajutoare de stat vor fi disponibile pentru companiile care implementează proiecte de investiţii în România”, mai arată compania de consultanţă. 

Un buget substanţial de 2,2 miliarde euro a fost alocat pe parcursul a cinci programe distincte de finanţare, menite să susţină afacerile de orice dimensiune şi sector. Aceste finanţări au facilitat creşterea şi inovaţia în economia României, atrăgând şi investitori străini.

Printre măsurile cheie ale legislaţiei se numără schema de finanţare pentru investiţii în active (H.G. 807/2014) şi schema de finanţare pentru costurile salariale ale proiectelor ce creează cel puţin 100 de noi locuri de muncă (H.G. 332/2014). În cadrul schemei pentru investiţii în active, au fost aprobate 138 proiecte cu o valoare combinată de 2,9 miliarde euro, primind 1 miliard euro în ajutoare de stat.

„Ajutoarele de stat aprobate în România în perioada 2019-2023, în valoare de 1,3 miliarde euro, reprezintă un instrument esenţial pentru atragerea investiţiilor şi stimularea dezvoltării economice. Prin sprijinirea sectoarelor cheie, precum industria auto, tehnologia şi industria medicală, aceste programe au contribuit semnificativ la dezvoltarea regională şi crearea a mii de locuri de muncă. Observăm un apetit crescut al companiilor străine, dar şi un potenţial în creştere pentru investiţiile locale. Extinderea schemelor de finanţare către noi domenii, cum ar fi digitalizarea, automatizarea şi decarbonarbonizarea, reflectă angajamentul României de a promova o creştere economică sustenabilă şi inovatoare”, spune Sebastian Popescu, partener, coordonator al liniei de servicii Consultanţă în domeniul granturilor şi stimulentelor, EY România.

Începând cu 2023, au fost lansate două scheme sectoriale adiţionale pentru a sprijini iniţiative în industria construcţiilor şi alimentară. Programul Naţional pentru Dezvoltarea şi Susţinerea Industriei Alimentare INVESTALIM are un buget total de 600 milioane euro (2023-2026), cu scopul de a sprijini creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă. Schema de finanţare pentru industria construcţiilor, CONSTRUCTPLUS, are un buget de 600 milioane euro şi vizează modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie în acest sector.

La sfârşitul anului 2023, aproximativ 50% din finanţarea solicitată a fost aprobată în cadrul schemelor de ajutor de stat, finanţând 168 de proiecte de investiţii, cu o valoare totală de aproximativ 3,5 miliarde euro, anticipând crearea a peste 24.000 de noi locuri de muncă. Regiuni precum Prahova, Sibiu şi Argeş au devenit zone cheie pentru dezvoltare, cu investiţii majore atât în capacităţile de producţie disponibile, cât şi în alte proiecte.

Industria auto a primit unul dintre cele mai mari volume de ajutoare de stat, în valoare de peste 300 milioane euro până la sfârşitul anului 2023. Acest sector a creat peste 4.800 de locuri de muncă, consolidând poziţia României pe piaţa europeană auto. De asemenea, sectorul tehnologic a primit 25% din ajutoare în 2023, un salt semnificativ faţă de 13% în 2020, reflectând importanţa tehnologiei pentru inovare şi automatizare.

România continuă să atragă investiţii străine semnificative, cu peste 62% din ajutoarele de stat aprobate (92 de proiecte) mergând către companii străine. Investitorii din ţări precum Germania, Italia şi Olanda au arătat un interes deosebit, iar investiţiile locale devin tot mai relevante în peisajul investiţional al României.

Exemple de companii străine care au combinat strategic fuziunile şi achiziţiile (M&A) cu ajutoarele de stat pentru a-şi extinde afacerile includ De'Longhi şi Coca-Cola. În mod similar, Grupul Teraplast, un jucător de top în sectorul materialelor de construcţii, a valorificat fondurile nerambursabile în timp ce a urmărit activ oportunităţi de M&A pentru a-şi stimula creşterea. Alte companii precum Saint-Gobain, Knauf, Terasteel, Vrancart sau Leoni exemplifică succesul alinierii strategiilor de M&A cu programele de ajutor de stat pentru a-şi consolida dezvoltarea în România.

Guvernul român a anunţat noi scheme de ajutor de stat pentru a sprijini creşterea economică durabilă şi modernizarea industriei, inclusiv scheme pentru digitalizare, energie verde şi inovare tehnologică.

Schema de ajutor de stat pentru investiţii strategice: Vizează proiectele de investiţii în industria prelucrătoare, cu un buget total de 1 miliard euro, ce va fi implementată în perioada 2025-2030. Aceasta are ca scop atragerea investiţiilor majore care depăşesc 150 milioane euro şi generarea a peste 100 de noi locuri de muncă.

Schema de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor industriale: Destinată finanţării proiectelor de investiţii în industriile metalurgică şi chimică, axate pe decarbonizarea proceselor de producţie. Cu un buget total de 1 miliard euro, schema va fi operaţională în perioada 2025-2030. Proiectele eligibile trebuie să prioritizeze electrificarea, utilizarea hidrogenului din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Schema pentru valorificarea resurselor minerale metalice: Sprijină investiţiile pentru exploatarea resurselor minerale metalice, având un buget total de 250 milioane euro şi fiind activă în perioada 2024-2025. Investiţiile eligibile trebuie să depăşească 75 milioane euro.

Schema de ajutor de stat pentru micii industriaşi: Destinată sprijinirii investiţiilor în industriile uşoare, cum ar fi textilele, pielăria, încălţămintea şi produsele chimice. Cu un buget total de 740 milioane euro pe o perioadă de cinci ani, schema vizează investiţii cu valori între 500.000 euro şi 3 milioane euro, cu ajutoare de stat disponibile până la o valoare maximă de 1,8 milioane euro.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Viscol puternic în zona de munte - Intervenție în zona Rânca - VIDEO

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă, miercuri, intervenţii pentru îndepărtarea zăpezii pe mai multe drumuri din ţară, pe DN 67C, Novaci-Rânca şi pe DN 17A, pe traseul Ciumârna - Pasul Palma - Suceviţa, din judeţul Suceava.

Interviul anului care dinamitează din temelii statul paralel. Gabriel Oprea, dezvăluiri de senzație din celebra sufragerie - VIDEO

Realitatea Plus vă prezintă toate secretele din sufrageria lui Oprea. Generalul care a făcut față sistemului Coldea-Kovesi a devoalat modul în care s-au făcut dosare penale la comandă, secretele statului paralel și mai ales, cum Florian Coldea a intrat în biroul său și a încercat să fure teza de ...

Vântul puternic a făcut ravagii în România: Acoperișuri smulse și mașini avariate

Codul portocaliu de vânt puternic a provocat haos în județul Argeș, mai ales în zona Câmpulung, unde vântul extrem a smuls acoperișuri de pe clădiri și a avariat autoturisme. 

Circ de Crăciun în familia lui Petre Daea. Soția, bună de plată după ce a cerut ordin de protecției și apoi și-a retras plângerea

Șoc total în familia unui fost ministru chiar în ziua de Crăciun. Soția lui Petrea Daea a sunat la 112 după un scandal monstru cu acesta. Camelia, soția lui Petre Daea, a apelat la ajutorul polițiștilor de frica fostului ministru al Agriculturii. Contactat de Realitatea PLUS, politicianul a refuz...

Ce trebuie să faci ca să nu mănânci "ca spartul" în perioada sărbătorilor?

Sezonul sărbătorilor de iarnă este asociată, din ce în ce mai des, cu excesele alimentare, incluzând-le în această categorie și pe cele bahice, pentru că vin oarecum la pachet. Iată câteva trucuri care to pot ajuta să nu depășești limita.

Cine are decorațiuni de brad de pe vremea bunicilor se poate îmbogăți: O comoară din trecut care poate aduce bani frumoși în 2024

Dacă ai păstrat acasă decorațiuni de brad vechi, acum ar putea fi momentul perfect să le valorifici. De la globuri din sticlă fragile, până la instalații vintage cu farmecul lor aparte, aceste obiecte sunt extrem de căutate de colecționari și pasionații de vintage. În 2024, valoarea lor este mai ...

Ce semnificație are vâscul în tradițiile de Crăciun? Puțină lume știe că nu e doar un element de decor

Vâscul este unul dintre simbolurile populare din perioada Crăciunului, dar puțini știu care este semnificația atârnării crenguțelor acestui arbust în această perioadă a anului.

Alertă alimentară majoră – 7.500 de kilograme de cârnați retrași de pe piață din cauza unui risc sever pentru sănătate

Baltimore, Maryland – Compania Impero Foods & Meats, cu sediul în Baltimore, a fost forțată să retragă peste 7.500 de kilograme de cârnați italieni din carne de porc crudă. Decizia vine în urma unei inspecții efectuate de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (FSIS) al Departamentulu...

Cristiano Ronaldo, apariție spectaculoasă în Laponia: Baie în aer liber la temperaturi sub zero grade

În perioada pauzei competiționale din campionatul saudit, care se va relua pe 9 ianuarie, Cristiano Ronaldo, în vârstă de 39 de ani, a ales să petreacă câteva zile de vacanță alături de familie în Laponia, Finlanda. Starul portughez, care evoluează la clubul Al-Nassr, a împărtășit pe rețelele soc...

Accident rutier TERIFIANT în România, chiar în ziua de Crăciun. Trei polițiști au fost spulberați de un șofer ce conducea un Porsche

Un accident rutier deosebit de grav a avut loc în dimineața de 25 decembrie, în jurul orei 6:45, în orașul Borșa, județul Maramureș. O autospecială de poliție, în care se aflau trei agenți, a fost lovită frontal de un autoturism Porsche. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.