https://www.spectacola.ro/oana-lis-a-publicat-prima-fotografie-cu-viorel-lis-din-spital-ce-mesaj-emotionant-a-scris-sotia-fostului-edil_42610.htmlDumitru Popescu a devenit absolvent de științe economice în 1951, însă din 1956, la solicitarea lui Nicolae Ceaușescu, a preluat șefia cotidianului "Scînteia", publicația fanion a propagandei de partid.
Au urmat funcții de conducere în toate instituțiile de presă importante, inclusiv agenția Agerpres, pentru ca după venirea la putere a lui Ceaușescu să urce și în ierarhia de partid. In anul 1969 a făcut parte din Comitetul Politic Executiv (CPEx).
Este considerat unul dintre cei care au pus umărul la construirea cultului personalității dictatorului comunist, iar porecla „Dumnezeu” sugera tocmai puterea deplină pe care ai avea asupra scriitoriilor. Cu toate acestea, a căzut în relativă dizgrație la începutul anilor `80.
Ceaușescu și “Incoruptibilii”. Cum a fost scos din grilă serialul fenomen care ținea milioane de români în fața televizoarelor?
Dumitru Popescu în anii `80, foto Cotidianul 1991. via Ziare Arcanum.
"O contribuţie importantă la crearea mitului lui Ceauşescu a avut-o Dumitru Popescu, un aparatcic (tehnocrat de partid) arogant care a deținut funcția de secretar al Comitetului Central însărcinat cu problemele culturale şi ideologice timp de aproape cincisprezece ani. Popescu se pretindea romancier, dar publicaţiile sale erau nişte încercări ridicole de apologetică a partidului. Retrogradat în 1981 din poziţia de membru al Secretariatului, a fost numit rector al şcolii de partid „Ştefan Gheorghiu” (intitulată bombastic Academie), este descrierea pe care i-a făcut-o politologul Vladimir Tismăneanu, în "Raportul final al COMISIEI PREZIDENŢIALE PENTRU ANALIZA DICTATURII COMUNISTE DIN ROMÂNIA.