Zelenski cere aliaților o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului

Zelenski cere aliaților o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului
📅 2024-09-12

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul său de duminică seara că teroarea rusească poate fi stopată.

Zelenski a declarat că fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, dar și „din lumea liberă”.

„Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine”, a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei.

El a punctat în acest sens apărarea reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

Zelenski le-a cerut, de asemenea, aliaţilor săi să ia măsuri pentru a crea o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului, care în noaptea de sâmbătă spre duminică a interceptat aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran asupra sa.

„Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil. Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!”, a afirmat Zelenski.

Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că „unitatea” între aliaţi „oferă cea mai bună apărare”, a subliniat Volodimir Zelenski.

„Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este nevoie de acţiuni; acţiuni îndrăzneţe. Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone”, a declarat Volodimir Zelenski.

Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a adăugat el. „Ucraina, Orientul Mijlociu şi toate celelalte părţi ale lumii merită în egală măsură o pace dreaptă şi durabilă”, a spus el.

Potrivit lui Zelenski, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 130 de drone kamikaze iraniene Shahed, 80 de rachete şi aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Aceste atacuri s-au soldat din nou cu victime civile şi au distrus sau avariat mai multe centrale electrice din Ucraina, printre alte infrastructuri.

Totodată, oraşele ucrainene au continuat să fie ţinta atacurilor aeriene ruseşti, care au făcut morţi şi răniţi în weekend. În oraşul Nikopol, cel puţin patru persoane au fost rănite de tirurile artileriei ruse şi s-a raportat că mai multe case au luat foc.

În regiunea Dnipro, 15 persoane au fost rănite duminică de resturile căzute de la o rachetă de croazieră rusă care a fost doborâtă. De asemenea, aproximativ 30 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, a precizat administraţia militară regională pe Telegram.

Atacurile Rusiei se concentrează însă asupra oraşului Harkov, continuând un tipar observat în ultimele săptămâni, au raportat anterior autorităţile ucrainene.

Forţele aeriene ucrainene au raportat duminica aceasta că toate cele zece drone lansate de Rusia împotriva regiunii Harkov au fost interceptate. Atacul aerian a vizat infrastructura critică a oraşului Harkov, situat la numai 40 km distanţă de frontiera cu Rusia, a indicat guvernatorul regional Oleh Sinegubov.

Postul de televiziune ucrainean Suspilne a relatat că s-au înregistrat întreruperi de energie electrică în unele zone din oraş.

Înainte de lansarea invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, Harkov era al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra acestui oraş începând cu jumătatea lunii martie, lovind în special sursele de alimentare cu electricitate. Având în vedere proximitatea sa de graniţa cu Rusia, atacurile aeriene sunt anunţate cu puţin timp înainte şi există temeri că oraşul ar putea deveni treptat nelocuibil.

Ceva mai la est, tirurile ruseşti au lovit în weekend satul Vesioloie din regiunea Doneţk, doi soţi fiind găsiţi morţi în casa lor bombardată.

La Moscova, Ministerul Apărării rus a anunţat duminica aceasta că zece drone ucrainene au fost interceptate la primele ore ale dimineţii deasupra regiunii Krasnodar, în sudul ţării, fără să ofere detalii despre posibilele ţinte.

Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de rachete pentru aceste sisteme, pentru a-şi putea proteja infrastructura de atacurile aeriene ruseşti. De asemenea, Kievul urmează să primească primele avioane de luptă F-16 promise de aliaţii săi în cursul acestui an.

După mai multe săptămâni de atacuri devastatoare asupra reţelei de electricitate ucrainene, Germania a anunţat în weekend că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot. De asemenea, Berlinul se pregăteşte să transfere Ucrainei încă un sistem IRIS-T şi va trimite mai multe rachete pentru sistemele antiaeriene existente ale Kievului

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Alfred Bulai scapă de arestul preventiv

Tribunalul Bucureşti a decis ca sociologul Alfred Bulai să fie plasat în arest la domiciliu pentru următoarele 23 de zile, în dosarul în care este inculpat pentru că ar fi agresat sexual studente de la SNSPA. Alfred Bulai a fost arestat preventiv pe 5 septembrie, în urma unei decizii a Judecători...

Discuție telefonică între ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și omologul său ucrainean

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut astăzi o convorbire prin telefon cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, se arată într-un comunicat al MApN.  Cei doi miniștri au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din zona Mării Negre, în condițiile războiu...

Plan pentru combaterea migrației ilegale, dezbătut în Bundestag

Ministrul german de interne Nancy Faeser a prezentat joi în camera inferioară a parlamentului de la Berlin un plan de combatere a migraţiei ilegale, o iniţiativă ce cuprinde măsuri de securitate, restricţii privind serviciile acordate solicitanţilor de azil şi promisiunea unor măsuri care să faci...

Cum se face o ie, într-un an, de la fluture până la vânzare. Un fotoreportaj Q Magazine la CASA BORANGIC, județul Vâlcea

CASA BORANGIC este singurul producător din România care face o ie de la fluturii din care se naște borangicul, la țesutul cu războiul, până la eticheta cu care pleacă în magazin. Produc o ie într-un an, dar nu își permit să o vândă nici măcar cu 500 de euro. Asta în timp ce brandul Louis […]

Județul în care se trăiește mult și bine

Cercetare științifică asupra longevității din România. Experții Senatului Științific al Fundației „Dan Voiculescu” efectuează o analiză medicală și socio-culturală în județul Vâlcea, renumit pentru că aici s-au întâlnit, de-a lungul timpului, cei mai vârstnici dintre români. Speranța de viață în ...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..