112. Nu este un număr de urgență, ci anii celui mai bătrân veteran de război din lume și cel mai vârstnic bărbat din Europa: Ilie Ciocan, locotenent în retragere. Trăiește în județul Vâlcea, comuna Galicea, și ieri, de Ziua Veteranilor, a fost declarat cetățean de onoare al județului.
Anunțul a fost făcut de președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.
„Astăzi, de Ziua Veteranilor de război, îi sărbătorim sau ne amintim cu drag de vâlcenii care ne-au învățat lecția patriotismului, luptând cu dragoste față de țară în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Ne mândrim că în județul Vâlcea, în comuna Galicea, trăiește cel mai bătrân veteran de război din lume și cel mai vârstnic bărbat din Europa.
Este vorba despre locotenentul în retragere Ilie Ciocan care va împlini peste o lună venerabila vârstă de 112 ani.
În ședința CJ Vâlcea de astăzi, le-am propus consilierilor județeni să-l declarăm pe eroul nostru Ilie Ciocan cetățean de onoare al județului Vâlcea.
Facem acest lucru în semn de apreciere pentru eroismul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și pentru izbânda sa în lupta cu timpul.
Respect și prețuire tuturor veteranilor de război din țară!”, a scris Constantin Rădulescu.
Ilie Ciocan a avut o viață grea, după ce a rămas orfan mai întâi de tatăl său la vârsta de 6 ani, iar apoi de mama sa la vârsta de 12 ani. A trebuit să înceapă să lucreze de mic pentru a supraviețui. A lucrat ca cioban in sat pentru o „bucată de pâine”.
La 18 ani, s-a căsătorit cu Floarea Obogeanu, care era cu șapte ani mai mare decât el, și s-au căsătorit oficial la 28 ianuarie 1932 în Biserica Ortodoxă Română. Împreună au avut șase copii, trei fiice și trei băieți.
A fost mobilizat în armată la vârsta de 22 de ani, apoi a fost încorporat în Regimentul 6 Artilerie Pitești în 1935 și a plecat pe front în 1941. A participat la cel de-al Doilea Război Mondial ca mitralior și curier, pe Frontul de Est, în Odesa și în Cotul Donului, dar a ajuns și pe Frontul de Vest și chiar până în Cehoslovacia.
În 1945 a fost eliberat acasă din armată pe motiv că avea mulți copii. A reușit să se întoarcă nevătămat de pe front. După Al Doilea Război Mondial, a primit statutul de veteran. A refuzat să povestească familiei din ororile trăite în timpul războiului, dar a povestit despre ele când au venit să-l vadă reprezentanţi ai Armatei Române.
Veteranul Ilie Ciocan a mers pe bicicletă până la 90 de ani.
Până la 103 ani, putea citi Biblia și ziarul fără ochelari. În trei ani și-a pierdut auzul și vederea.
La 15 februarie 2021, în urma morții lui Ioan Lașcău, în vârstă de 108 ani, a devenit cel mai în vârstă bărbat viu cunoscut din România.
La 15 martie 2021, după moartea lui Stelios Fragiadoulakis, în vârstă de 108 de ani, din Grecia, a devenit cel mai bătrân om în viață cunoscut din Balcani.
La 28 februarie 2023, în urma morții lui Constantin Hertoiu, în vârstă de 109 ani, a devenit ultima persoană supraviețuitoare cunoscută din România, născută înainte de 1915 și ultimul bărbat balcanic cunoscut, născut înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.
La 5 aprilie 2023, în urma morții Ioanna Proiou-Dimitriadou a Greciei, în vârstă de 111 ani, a devenit cea mai în vârstă persoană vie cunoscută din Balcani.
La 9 noiembrie 2023, vârsta lui a fost confirmată oficial de Grupul de Cercetare Gerontologică (GRG), un organism științific internațional pentru cercetarea longevității.
La 7 ianuarie 2024, după moartea francezului Andre Ludwig, în vârstă de 111 ani, a devenit cel mai bătrân veteran al celui de-al Doilea Război Mondial din Europa.
La 30 ianuarie 2024, după moartea japonezului Tsuneji Oyama, în vârstă de 111 ani, a devenit cel mai bătrân veteran al celui de-al Doilea Război Mondial din lume.
La 13 august 2024, după moartea britanicului John Farringdon, în vârstă de 111 ani, a devenit ultimul bărbat european supraviețuitor, născut în 1913.
La 13 septembrie 2024, după moartea bătrânului Fikrije Loki din Macedonia de Nord, în vârstă de 110 de ani, a devenit ultima persoană supraviețuitoare din Balcani născută înainte de 1915.
La 25 noiembrie 2024, după moartea britanicului John Tinniswood, în vârstă de 112 ani, a devenit cel mai bătrân om în viață din Europa.
La 16 ianuarie 2025, la vârsta de 111 ani, 220 de zile, Ciocan a depășit vârsta finală a lui Dumitru Comănescu (1908–2020) de 111 ani, 219 zile, devenind cea mai în vârstă persoană validată vreodată în România.