Scandalul masiv de piraterie informatică care a cuprins Italia amenință acum să se extindă dincolo de granițele sale, implicând Israelul, Vaticanul, Regatul Unit și Lituania, relatează Politico.
Firma italiană de spionaj Equalize, care ar fi piratat informații despre mii de persoane, inclusiv politicieni, antreprenori, sportivi și chiar muzicieni, este acuzată că lucrează pentru serviciile secrete israeliene și pentru Vatican, arată interceptările telefonice ale poliției italiene.
Membri ai rețelei de hackeri, inclusiv Nunzio Samuele Calamucci – cel pe care procurorii îl acuză că a orchestrat schema – s-au întâlnit cu doi agenți israelieni la biroul firmei din Milano în februarie 2023 pentru a discuta despre o operațiune în valoare de 1 milion de euro, conform interceptărilor telefonice divulgate.
Sarcina era o operațiune cibernetică împotriva unor ținte rusești, inclusiv „mâna dreaptă” neidentificată a președintelui Vladimir Putin, și descoperirea traseului financiar care ducea de la conturile bancare ale unor personalități bogate la grupul de mercenari ruși Wagner. Informațiile ar fi trebuit apoi să fie transmise Vaticanului.
Din documentele divulgate nu reiese clar de ce serviciile secrete israeliene și Vaticanul au fost implicate în controversata firmă din Milano și care au fost motivele pentru care au solicitat informații cu privire la ținte rusești, însă prezența lor în dosar a extins în mod dramatic domeniul de aplicare al investigației întinse din Italia.
Vaticanul nu a răspuns la solicitarea din partea POLITICO de a comenta cele apărute în media.
Din interceptările telefonice reiese că israelienii au sugerat un parteneriat pentru schimbul de informații, oferind „toate documentele originale” din așa-numitul scandal Qatargate al UE, care a implicat acuzații potrivit cărora persoane legate de Parlamentul European au acceptat bani sau cadouri în schimbul îndeplinirii ordinelor statului din Golf la Bruxelles.
De asemenea, aceștia au oferit firmei italiene informații care ar putea ajuta unul dintre presupușii clienți ai Equalizer, gigantul energetic italian Eni, cu informații privind „traficul ilicit de gaz iranian cu companii italiene”.
Ambasada Israelului la Roma a refuzat să comenteze.
Eni a confirmat într-o declarație că a angajat Equalize pentru „o misiune de investigație care să sprijine strategia și apărarea sa în diverse cazuri penale și civile”, dar a declarat că nu are cunoștință de nicio activitate ilicită a companiei.
Politicienii italieni sunt revoltați de mega scandal.
Ivan Scalfarotto, senator din partea partidului de opoziție de centru Italia Viva, a declarat pentru POLITICO că rolul actorilor străini în scandal a adăugat „o nouă dimensiune îngrijorătoare la un fenomen care prezintă riscuri strategice pentru țară”.
Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat miercuri că pirateria informatică „inacceptabilă”, care intenționa „să șantajeze, să atace sau să exercite presiuni” asupra politicienilor, și conexiunile hackerilor dincolo de frontierele naționale au făcut-o „mult mai gravă”.
Tajani a ordonat crearea unui grup operativ pentru a proteja ministerul său și ambasadele Italiei din străinătate.
Calamucci, care s-a lăudat anterior că a pătruns în Pentagon împreună cu colectivul de hacktiviști Anonymous, făcea frecvent referire la zeci de hackeri care lucrau pentru el în Colchester, Anglia. Conform documentelor divulgate, firma a folosit, de asemenea, servere din Statele Unite și Lituania.
Procurorii au ordonat sechestrarea unui server din Lituania și evaluează dacă să adreseze o cerere anchetatorilor din Regatul Unit, potrivit informațiilor din presa italiană.
Patru suspecți care se află în prezent în arest la domiciliu în legătură cu acest caz au participat joi la o audiere la Milano, dar au refuzat să răspundă la întrebările judecătorului.
Calamucci este „dispus să își clarifice poziția” de îndată ce se conturează o imagine completă a anchetei, au declarat avocații. Unele dintre acuzațiile formulate împotriva sa „sunt nefezabile din punct de vedere empiric”, au adăugat avocații.