Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, aleasă senator USR de București, a venit, joi, la Parlament, să îşi preia mandatul, în ciuda deciziei definitive a ÎCCJ de incompatibilitate și a adresei ANI privind decăderea din drepturile de a ocupa o funcție eligibilă.
„Am venit să preiau mandatul. O să revin cu declaraţii”, a afirmat Armand. „Mă aştept ca legea să fie aplicată. Informaţi-vă şi citiţi Regulamentul Senatului”, a susţinut Clotilde Armand, întrebată dacă se aşteaptă ca mandatul său să fie invalidat după ce a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul de incompatibilitate.
ANI a trimis comisiei de validare a mandatelor din Senat, pe 16 decembrie, o informare potrivit căreia în urma deciziei ÎCCJ și a deciziilor CCR, Clotilde Armand este decăzută pe o perioadă de 3 ani din dreptul de a deține o funcție eligibilă precum cea de senator.
„Dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că dna Clotilde Armand nu-și va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate, operează interdicția de a mai ocupa o funcție publică, printre care și cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani. Astfel, mandatul va fi preluat de următorul candidat aflat pe lista USR la alegerile București pentru Senat”, a explicat Vlad Voiculescu în decembrie. Cea care ar trebui să vină pe locul lui Clotilde Armand trebuia să fie Simona Spătaru.
Elena Lasconi a transmis o scrisoare către Comisia de validare a parlamentarilor prin care a arătat că articolul 25, alineatul 2 din legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice arată că „încălcarea regimului incompatibilităților atrage decădarea din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării din funcția respectivă sau de la data încetării de drept a mandatului.”, caz în care se află acum Clotilde Armand.
Elena Lasconi a făcut trimitere și la decizia 418 a Curții Constituționale din 3 iulie 2014, prin care s-a stabilit că sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute la articolul 1 din legea 176/2010 și „nicio autoritate nu poate ignora înțelesul constituțional astfel stabilit.”
„Având în vedere aceste aspecte, solicităm respectuos Comisiei de Validare a Senatului să ia act de situația de incompatibilitate constată definitiv prin hotărâre judecătorească și să dispună invalidarea mandatului de senator al doamnei Clotilde Armand, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se menționează în cererea Elenei Lasconi.
Președinta USR a mai precizat că „potrivit listei electorale a Uniunii Salvați România pentru circumscripția București, următorul candidat eligibil pentru ocuparea mandatului de senator este doamna Elena-Simona Spătaru”.
„Așa. Și?” a întrebat Clotilde Armand celor care i-au reproșat că „e penală”, având o decizie definitivă a instanței.
Iată însă argumentele juridice în baza cărora, Clotilde Armand spune că trebuie și poate fi senator:
În legislația din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat și CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI- instituție a statului care este controlată tot de PSD.
Am venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă- există un vid legislativ și în cazul parlamentarilor care trebuie validați deși există o situație de incompatibilitate cu funcția de ales local.
Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcția de primar: Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
Cuvintele cheie sunt: cu exceptia celor electorale și nu mai poate ocupa aceeași funcție. Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar.
Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituționalității. A fost dată și o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de față că textul de lege este explicit și nu necesită schimbarea lui.
Practic, în acest moment sunt în situația în care mandatul meu de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament.
Iar comisia respectivă trebuie să o valideze fiindcă altfel este un abuz. Mai jos motivarea juridică a domnului Augustin Zegrean care s-a ocupat de cazul meu.
De asemenea:
Din Regulamentul Senatului:.
Articolul 8
(1) Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispozițiilor legii electorale privind candidatura sau obținerea mandatului, precum și în cazul în care există o hotărâre definitivă și irevocabilă privind săvârșirea de către senatorul în cauză a unei infracțiuni legate de derularea procesului electoral.
(2) Audierea senatorilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât și în plenul Senatului. În fața Comisiei de validare cel în cauză își poate alege un apărător dintre membrii Senatului sau poate fi asistat de un avocat cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție.