Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că fostul manager al Institutului „Matei Balş” Cătălin Apostolescu a fost demis pentru că „nu a ascultat de politicul care i-a impus să semneze anumite contracte sau să nu le rezilieze pe altele”, Ungureanu îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că „a lăsat Institutul Matei Balș să moară, zdrobit de datorii”
Luni, 28 octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat demiterea lui Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” și numirea în funcție a medicului Adrian Marinescu. Motivul pentru care Rafila l-a demis pe Apostolescu este următorul: existenţa „a 3 luni consecutive de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, în situaţia în care la data semnării contractului de management unitatea sanitară nu înregistrează arierate”.
Emanuel Ungureanu a declarat, într-o conferință de presă organizată în fața Institutului „Matei Balș”, prin demiterea lui Apostolescu, că datoriile acumulate de unitatea medicală sunt consecința unor decizii „catastrofale” luate de ministrul Rafila.
„Putem să numim ceea ce a făcut domnul Rafila, prin demiterea managerului Cătălin Apostolescu, un fel de sinucidere asistată a unuia dintre oamenii competenţi din zona de management sanitar din România şi, foarte rar, cinstit. Vreau să aduc nişte argumente, documente. Domnul Rafila l-a demis acum câteva zile pe domnul Cătălin Apostolescu, spunând că această instituţie medicală ar fi acumulat datorii pe mai mult de trei luni. Ce n-a spus domnul Rafila, şi voi arăta cu documente, este că datoriile care au fost acumulate de această instituţie medicală sunt consecinţa unor decizii catastrofale ale domnului Rafila încă de la sfârşitul anului 2022″, a susţinut parlamentarul USR.
Conform lui Ungureanu, ministrul Rafila a emis în 28 decembrie 2022 un ordin „absolut halucinant” prin care a schimbat indicele care calculează gradul de ocupare a paturilor, astfel încât s-a tăiat finanţarea de la „Matei Balş”.
„Asta înseamnă că din bugetul Institutului Matei Balş, peste noapte, de la 28 decembrie 2022 până la 1 ianuarie 2023, au fost tăiate 10 milioane lei”, a explicat el.
Potrivit lui Ungureanu, Apostolescu a trimis o scrisoare Ministerului Sănătăţii în care a atenţionat asupra situaţiei.
„Deci, din anul 2023, primul trimestru, domnul Rafila a fost informat de conducerea spitalului că modul în care s-a gândit tăierea fondurilor de către minister pentru Institutul Matei Balş bagă instituţia în faliment. Mai mult decât atât, cel mai grav lucru pe care îl pot explica din acte este faptul că domnul Cătălin Apostolescu a trimis o scrisoare către Ministerul Sănătăţii în care explică că o instituţie a statului român, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional pentru Managementul Serviciilor Medicale, a instigat la fals medicii din Matei Balş, spunându-le să nu mai treacă ca prim diagnostic COVID-ul. Asta înseamnă că, pentru a deconta banii de la Casa de Asigurări Bucureşti, medicii au fost îndemnaţi să scrie în foile de observaţie în fals alte diagnostice, în aşa fel încât pe acele foi de observaţie cu diagnostice false să poată să fie recuperate sume de bani ca spitalul să supravieţuiască”, a menţionat deputatul USR.
Potrivit unei scrisori transmise directorul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, fostul manager al Institutului Matei Balș solicită un contract separat de plată efectivă a cazurilor de COVID 19. În privința codificării COVID există o controversă. Încă nu s-a decis dacă să fie codificat ca o boală în sine, așa cum cere și Organizația Mondială a Sănătății, sau să fie codificat SARS COV 2 ca virus. Codificarea atrage după sine un cuantum financiar care se coroborează cu alți doi factori, unul dintre ei fiind acela al ocupării paturilor. Acest din urmă factor ilustrează eficiența economică a unității spitalicești. Numai că, în cazul COVID, când pacienții trebuiau izolați, ceea ce a diminuat eficiența Matei Balș. De aici, scăderea bugetului spitalului întrucât normele prevăzute de OM 3955 din 28 decembrie 2022 nu au ținut cont de specificitatea acestei boli.
Ungureanu a mai spus în conferința de presă că fostul manager Cătălin Apostolescu a încercat să reducă din costurile administrative, reziliind unele contracte, cum ar fi cel cu firma de catering, şi schimbându-le pe altele, cum este cazul firmei care se ocupa de securitatea cibernetică a spitalului.
„Deci, tot ceea ce a ţinut de capacitatea lui de manager a făcut în aşa fel încât costurile să scadă şi spitalul să poată supravieţui din punct de vedere al costurilor. (…) Revoltător este că toată lumea ştie că motivele reale pentru care domnul Apostolescu a fost demis nu sunt cele legate de managementul defectuos. Demonstrez cu acte că falimentarea Institutului Matei Balş este cauza managementului prost făcut de domnul Rafila. Problema care există acolo este că domnul Apostolescu a refuzat să semneze anumite contracte”, a declarat Emanuel Ungureanu.
„Nu datoriile sunt problema de la Institutul Matei Balş făcute de aşa-zis incompetentul manager Apostolescu, ci problema domnului Apostolescu este că nu a ascultat de politicul care i-a impus să semneze anumite contracte sau să nu le rezilieze pe altele”, a mai declarat deputatul USR.
Ungureanu a asigurat că există documente care probează acuzațiile și declarațiile făcute zi în conferința de presă.
„Mai bine de 1 an și 6 luni, Rafila a lăsat Institutul Matei Balș să moară, zdrobit de datorii și l-a demis pe managerul Apostolescu care a încercat să salveze Institutul, doar după ce acesta a început să taie contractele păguboase care atingeau interesele de partid ale lui Rafila!
Care este semnalul pentru sistemul sanitar dat de Rafila către managerii din țară: Faceți ce vreți cu spitalele, nu avem bani pentru datoriile pe care le faceți să nu vă moară pacienții, dar nu tăiați contractele cu băieții deștepți, că vă demit în secunda unu…”, a mai spus Ungureanu.
Contactat de Q Magazine, fostul manager al Institutului „Matei Balș”, Cătălin Apostolescu, nu a dorit să comenteze pe tema declarațiilor făcute de Emanuel Ungureanu, precizând că „Matei Balș, deși e în situație dificilă din punct de vedere financiar, nu se află într-o situație dramatică”. Cătălin Apostolescu a mai precizat că în ultimele trei luni, spitalul a început să se reabiliteze din acest punct de vedere.