Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat că investighează un petrolier care a părăsit un port rusesc pentru „sabotaj” asupra unui cablu electric submarin care transporta electricitate de pe teritoriul său către Estonia, relatează AFP, preluată de Agerpres.
În ziua de Crăciun, cablul submarin Estlink 2 a fost deconectat de la reţea, la puţin peste o lună după ce două cabluri de telecomunicaţii au fost secţionate în apele teritoriale suedeze din Marea Baltică.
„Felicităm autorităţile finlandeze pentru acţiunea lor rapidă şi pentru reţinerea navei suspecte”, au transmis Comisia Europeană şi şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, adăugând că UE „lucrează” cu Finlanda la „ancheta în curs”.
„Reținerea petrolierului Eagle S s-a desfășurat fără complicații”, a declarat un oficial al poliției finlandeze. Ofițerii poliției au aterizat pe calea aerului pe puntea de comandă a cargobotului Eagle S , împiedicându-l să părăsească portul.
Juha Hietala de la Departamentul de Poliție din Helsinki a dat detalii despre operațiune:
„Planul de bază era să aducem mai întâi nava în apele teritoriale finlandeze folosind recomandări, apeluri și ordine, după care aceasta să poată fi capturată de autorități. Acesta este exact modul în care a decurs operațiunea, iar interacțiunea cu echipajul navei a fost foarte constructivă.”
Hietala a adăugat că unitățile de intervenție rapidă ale poliției și grupul operativ al Gărzii de Coastă din Golful Finlandei se află în prezent la bordul navei, asigurând progresul anchetei.
Petrolierul Eagle S se îndrepta spre Egipt. Nava a părăsit portul Ust-Luga din Rusia și se deplasa pe o rută directă prin Marea Baltică. Cu toate acestea, conform datelor de pe site-ul Marine Traffic, petrolierul a făcut brusc cale întoarsă miercuri după-amiază.
Petrolierul a făcut cale întoarsă la aproximativ 13:50, ora Finlandei, a parcurs aproximativ o jumătate de kilometru în direcția opusă , apoi a revenit la cursul său anterior la aproximativ 14:20.
Întoarcerea a avut loc la aproximativ o oră și jumătate după ce nava a trecut peste cablul Estlink 2. Motivul pentru această manevră este încă necunoscut. Nava se afla în zona cablului atunci când s-a produs avaria. Potrivit operatorului de rețea Fingrid, conexiunea la cablul Estlink 2 a fost întreruptă în ziua de Crăciun la ora 12:26, ora Finlandei.
Nava de patrulare Turva a Gărzii de frontieră finlandeze a escortat petrolierul până la coasta Porkkala miercuri seara, în ziua de Crăciun.
Petrolierul se află în prezent sub controlul autorităților finlandeze în largul coastei, la aproximativ 15 kilometri de continent. Potrivit autorităților, în afară de cablul Estlink 2, alte patru cabluri de date din Golful Finlandei nu funcționează în prezent.
„Condamnăm cu fermitate orice distrugere deliberată a infrastructurii critice a Europei. Nava suspectă face parte din flota fantomă a Rusiei, care ameninţă securitatea şi mediul, finanţând în acelaşi timp bugetul de război al Rusiei. Vom propune măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, pentru a viza această flotă”, au adăugat sursele citate într-o declaraţie comună.
„Flota fantomă” se referă la navele care transportă ţiţei şi produse petroliere ruseşti sub embargo.
Multe incidente similare au avut loc în Marea Baltică de la invazia rusă a Ucrainei în 2022.
După avarie, comunicațiile dintre Finlanda și Estonia au fost întrerupte, iar potrivit experților, repararea cablului submarin, care are o lungime de 170 km și o putere de 650 Mw, necesită cel puțin câteva luni de zile
Uniunea Europeană a indicat că, drept răspuns la acest fapt, consolidează măsurile de „protejare a cablurilor submarine, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, implementarea de noi tehnologii de detectare şi capacităţi de reparare subacvatică şi cooperarea la nivel internaţional”.
Ţările UE au convenit la începutul acestei luni să includă pe lista neagră încă aproximativ 50 de petroliere din “„flota fantomă” a Rusiei, care este folosită pentru a eluda sancţiunile occidentale privind războiul din Ucraina.