Trenul are două clase. Femeia politician din România, de multe ori, are una

Trenul are două clase. Femeia politician din România, de multe ori, are una
📅 2024-07-20

Moda în politică nu este doar despre haine, ci despre imagine, percepție și mesaj. Stilul vestimentar al unui politician poate spune multe despre personalitatea sa, despre valorile care îl definesc și despre ceea ce dorește să transmită. De la costumele conservatoare ale liderilor tradiționali la stilurile mai relaxate și moderne ale noilor figuri politice, vestimentația joacă un rol crucial în modul în care politicienii ne vorbesc” dincolo de cuvinte.

De la clasic la modern

Numeroase studii au arătat că ținuta unei persoane poate influența percepția pe care o au ceilalți despre ea. La urma urmei, oamenii sunt mai înclinați să acorde atenție cuiva care este îmbrăcat impecabil și care emană încredere și carismă. Acest fapt este valabil și pentru politicieni, iar mulți dintre ei au ținut cont de asta. 

Președintele american George Bush și premierul britanic Margaret Thatcher în Hamilton, Bermuda, 13 aprilie 1990. Foto Profimedia

Dacă în anii ‘50-’70 aleșii preferau un stil conservator și formal, simbolizând autoritate și stabilitate, precum John F. Kennedy și Margaret Thatcher, care au adoptat un stil clasic, în anii ’80-’90 moda a devenit mai flexibilă, dar încă formală. Lideri ca Ronald Reagan și Bill Clinton au continuat tradiția costumelor elegante, dar au introdus și elemente mai casual în garderoba lor.

În România comunistă, moda era folosită ca un instrument de propagandă pentru a proiecta imaginea unei societăți unitare și disciplinate. Regimul impunea o ideologie de egalitate și austeritate, ceea ce se reflecta și în vestimentația populației. Extravaganța și opulența erau descurajate, fiind considerate contrare principiilor comuniste, iar această austeritate impusă a avut un impact durabil asupra mentalității și percepției societății românești care a influențat și generațiile ulterioare. 

Începând cu anii 2000 și până în prezent, politicienii au început să îmbrățișeze mai mult diversitatea stilistică.

În străinătate, Barack Obama a dat tonul unui stil modern și elegant la Casa Albă, iar Angela Merkel a adoptat un stil practic și coerent, semnătura sa vestimentară fiind reprezentată de sacourile în culori variate.

Angela Merkel și președintele Joe Biden Foto Casa Albă

Pe scena mondială sunt câteva nume, atât femei cât și bărbați, care au avut întotdeauna un aspect sofisticat și bine pus la punct. Respectând cultura țării și definindu-și stilul personal – casual sau formal – acești lideri mondiali au impus respect și admirație oriunde au mers.

Imagini, ideologie și putere

Jacinda Ardern, cel mai tânăr prim-ministru al Noii Zeelande din ultimii 150 de ani, este și un adevărat simbol de stil, fiind unul dintre cei mai bine îmbrăcați lideri. Ea poartă costumul formal sau o rochie elegantă cu aceeași ușurință cu care poartă blugi, cămașă și sacou.

Jacinda Arden, vizitându-l pe Boris Johnson în Downing Street 10, în iulie 2022 Foto Profimedia

Împletind imaginea cu abillitățile profesionale, a atras în mod inteligent aprecierea internațională în timpul cât a fost prim-ministru, acestea făcând-o un mare brand politic.

Theresa May a fost cea de-a doua femeie prim-ministru al Regatului Unit, după Margaret Thatcher, și este cunoscută atât pentru performanțele sale în politică, dar și pentru ținutele convenționale, elegante, pe care le asorta întotdeauna cu accesorii extrem de inedite, într-o manieră cumva nepotrivită, aș putea spune, dar care îi confereau un aer șic, aparte.

Cu Nancy Pelosi Foto Fb

Doamna May a devenit și mai celebră odată cu apariția din 2012, de la Conferința Partidului Conservator, când a purtat un costum în carouri semnat Vivienne Westwood și o pereche de pantofi cu imprimeu leopard, nu foarte scumpi, marca Beverly Feldman.

Alexandria Ocasio Cortez la Gala Met cu mesajul „Taxați-i pe bogați” scris atât pe spatele rochiei, cât și pe geantă Foto Profimedia

Alexandra Ocasio-Cortez, absolventă de științe economice, a fost anterior o activistă care și-a câștigat existența lucrând ca barman și ospătăriță, înainte de a candida pentru Congres, în 2018. Cortez a devenit cea mai tânără femeie aleasă vreodată în legislativul american, câștigând un scaun în Camera Reprezentanților. A ținut prima pagină a ziarelor atunci când a purtat o „rochie de protest” la Gala Met, în 2021.

Rochia a fost creată de Aurora James și purta un mesaj pe care scria ‘Tax The Rich’. Deși a provocat reacții mixte din partea analiștilor din domeniul fashion și al politicii, conform The Guardian, momentul a pus-o pe podiumul internațional al modei.

Președintele francez Emmanuel Macron are o „mantră” vestimentară bine definită, fiind adesea văzut într-un costum navy perfect croit, completat întodeauna de cravată potrivită.

Emmanuel Macron împreună cu Klaus Schwab la Forumul Economic Mondial, 2024 Foto WEF

Deși ai tinde să crezi că hainele purtate de președintele Franței au un preț mare, în realitate nu este deloc așa. În antiteză cu luxoasele costume preferate de fostul prim-ministru francez François Fillon, hainele lui Macron au un preț rezonabil și sunt create de brandul Jonas et Cie.

Alături de cancelarul german Olaf Scholz Foto Facebook

Când revista Esquire l-a numit pe Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, „cel mai bine îmbrăcat om din politică”, în 2017, am știut că „diavolul” nu se îmbracă de la Prada și că nu e atât de „negru”, pentru că măcar ciorapii premierului canadian sunt o explozie de printuri și culori.

Stilul său rebel și look-urile sale elegante care fac ca ținutele formale de zi cu zi să fie oricum, dar nu plictisitoare, l-au adus în atenția publicului și mai mult pe ineditul politician, iar talentul său de a mixa atât de firesc eleganța cu stilul casual, îl fac să pară și mai conectat cu tinerii.

Narendra Modi, prim-ministru al Indiei, și cel mai popular lider al lumii, face politică având un simț impecabil al stilului și al culorii, făcându-l și unul dintre cei mai bine îmbrăcați lideri mondiali.

Narendra Modi, premierul Indiei

Enrique Peña Nieto, fostul președinte al Mexicului, a demonstrat lumii că poți arăta impecabil fără efort.

Fostul președinte este cunoscut pentru alegerile sale vestimentare extravagante, care nu sunt doar elegante, ci și sofisticate.

Nu v-ați fi așteptat, dar și Kim Jong Un este pasionat de modă. Figură marcantă a epocii noastre, cunoscut ca unul dintre dictatorii supremi, temutul președinte al Coreei de Nord are gusturi alese când vine vorba despre aparițiile sale. Deși „simple”, austere și sobre, costumațiile lui Kim Jong sunt impecabile, perfect croite și proporționate pe gabaritul său, din materiale de calitate, proiectând o imagine autoritară, cu o puternică identitate vizuală, conformă cu ideologia comunistă.

Kim Jong Un Foto Profimedia

Nu știu câți v-ați dat seama, dar în majoritatea fotografiilor acesta apare doar de la genunchi în sus. Motivul – cred că din dorința de a-și ascunde pasiunea pentru accesoriile de lux. Într-una dintre aparițiile sale controversate, a fost fotografiat purtând o pereche de sandale bej, marca The Row, care costă în jur de 1000 de lire sterline și un costum de culoare tot bej. Interesantă si absolut surprinzătoare alegere pentru liderul Coreei de Nord, nu?!

„Injustiție” în modă

În politica din România precum și în restul structurilor de decizie, femeile sunt încă sub-reprezentate, iar partidele noi nu fac excepție. Chiar și așa, când vine vorba despre o învingătoare în modă, pe scena politicii românești, numele care îmi apare cel mai repede în minte este Raluca Turcan. Ministrul Culturii este un exemplu de stil prin coerența de care dă dovadă, mai ales în ultimul timp. Evoluția stilistică din ultimii ani se datorează fie unui consilier de imagine, fie unei științe a detaliilor care fac diferența în modă, dobândite mai recent.

O admir pentru felul în care se prezintă și ne reprezintă. În același timp, detest gafele făcute de-a lungul timpului.

Rochiile bine ajustate, pantalonii și cămășile casual accesorizate întotdeauna cu bijuteriile potrivite, o fac pe Raluca Turcan o doamnă cu stil și distinție. Fie că îmbracă un deux-piece cu tocuri sau loaferși, fie că poartă o rochie cu balerini sau jeansi cu tricou, garderoba ministrului Culturii ne exprimă rafinament. Apreciez că nu poartă printuri obositoare, make-up excesiv, iar coafurile studiate, dar lejere, sunt adecvate fiecărui eveniment.

În politica modernă, imaginea publică este la fel de importantă ca discursurile și politicile promovate. Moda în politică este mai mult decât o simplă alegere vestimentară; este o declarație de intenție și o parte esențială a imaginii publice. De aceea, de multe ori o imagine curată te mai salvează în fața gafelor monumentale, a declarațiilor confuze și contradictorii, deși un lider trebuie să fie un exemplu de la port la vorbe în orice cadru, anotimp și spațiu.

De exemplu, politicienii europeni tind să fie mai conservatori în alegerea ținutelor, în timp ce omologii lor americani își permit adesea mai multă flexibilitate și inovație. Abia după ce vedem la ei, avem curajul să preluăm și noi, ce-i drept mai timid, mai lent, dar sigur.

Uneori, politicienii adoptă un stil casual pentru a părea mai accesibili și mai aproape de oamenii cărora le vor votul.

Barack Obama

Există însă și momente riscante care pot genera critici, în special când ținutele nu sunt considerate adecvate contextului profesional.

Laura Vicol, deputat PSD și presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, este posesoarea unui super creier, intrând în Parlament cu reputația unui avocat celebru care a provocat inclusiv recunoașterea unor excepții de neconstituționalitate, este și o femeie atrăgătoare. Important și detaliul că este mamă a trei copii, destul de mari. Însă când vine vorba despre stil, nu pot să nu remarc câteva „întreruperi de ritm” în imaginea de ansamblu.

Aș vrea să încep prin a-i recomanda să aleagă pe viitor ținute mai puțin încărcate, cu detalii discrete, poate chiar mai formale, potrivite cu locul în care își desfășoară activitatea. Cea mai frivolă explicație ar fi chiar și aceea că prea multă senzualitate nu o face simpatică în rândul colegelor de Parlament, multe cu aspect sătesc și desuet. Mai multă atenție atunci când alegeți să combinati texturi, stiluri și culori, iar când purtați bijuterii cu diamante, renunțați la gablonțurile ieftine și mătanii pentru că nu faceți decât să anulați efectul celor dintâi, făcându-le să pară fake ceea ce nu este cazul la dumneavoastră care ați venit în politică deja bogată.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, conturează o imagine armonioasă pentru ochiul majorității, păstrând un oarecare echilibru între eleganță si profesionalism, însă nu trece și testul meu.

Dacă în partea superioară Gorghiu reușește să păcălească ochiul și pare coerentă, pasiunea pentru încălțămintea sport, tip en grosul chinezesc „Dragonul roșu”, ruinează complet ținuta, dându-i un aer ieftin șiprovincial. Nici alegerea accesoriilor nu este întotdeauna cea mai fericită, pentru că nu puteți combina bijuterii de seară, bătute în pietre, cu adidași. Înțeleg ideea de confort, dar între pantofii sport adecvați, care merg purtați cu fuste și pantaloni, și adidașii de tarabă este o diferență majoră.

Păstrând sau nu registrul, mă izbește aerul provincial și ostentativ pe care îl are femeia româncă. Deși poartă obiecte vestimentare scumpe și uneori chiar foarte scumpe, bijuterii de calitate și în trenduri, doamnelor din mai toate domeniile și categoriile sociale de la noi le lipsește bunul gust, distincția și adecvarea la context.

Observ o tendința generală de accesorizare masivă: ceas la mână, neapărat Rolex, dar când cultura nu depășește pragul revistei de modă, nici ceasul nu poate fi altul decât acesta.
Rolex este un simbol, o valoare accesibilă cândva unor oameni de elită – nu doar bogați – dar care a devenit un loc comun, între timp, din păcate…

Este o diferență între un monarh din Orientul Mijlociu, o vedetă care este aleasă să fie ambasador al unui brand, și  îmbogățiții de rit nou care vor să se valideze social prin accesorii pe care alții, în mod natural și firesc, le primesc la botez, prin tradiție de generații întregi. După aceea, brățările, toate, fără excepție, optând pentru brandul Cartier, din nou doar pentru că „atât s-a putut”. Știți vreo femeie cunoscută care să nu aibă la mână „cuiul” cartier sau „Love”ul aceluiași brand?! Eu nu știu! Maxim 1% dintre ele înnobilează aceste creații, simbolice, frumoase, de altfel, în timp ce la restul este doar „statut social” cumpărat!

Lănțișoarele și cerceii, cureaua și geanta cu monogramă, pantofii tot cu monogramă, ochelarii de soare, toate purtate împreună în aceeași ținută, fac din femeia care se crede „în trend” un bazar ieftin în care monogramele se anulează una pe cealaltă, pentru că stilul exclude, înainte de toate, amestecul. Nu veți găsi nicăieri în lume -și recomand pentru exemplificare mai ales casele regale-o femeie, care se pretinde rasată, corcind Vuittonul cu Chanelul, Balenciaga cu Diorul, Schiaparelli cu Margiela. Doamnele mele, fiți orice, dar nu grotești!

Când vom înțelege că încărcarea, supra-accesorizarea inutilă, și coafura nepotrivită -la rândul ei un „accesoriu”- care, de cele mai multe ori, nu trece de nivelul saloanelor Igiena anilor 90, vom ști că toate acestea ne accentuează în ochii celorlalți lipsa culturii, a educației și a altor „suplimente” emoționale.

Aleg Raluca Turcan. Nu aleg Alina Gorghiu.

Etichete:accesorii, ALEG NU ALEG, alina gorghiu, clasic verswus modern, eleganta, fashion, featured, femei in politica, femeia politician, Laura Vicol, lux, moda in politica, raluca turcan, stil
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Cerul, limită sau început? Simona Măierean, prima femeie din NATO care a pilotat un supersonic. Diana Apostol, pilot de avioane de transport strategic

„Războiul nu are chip de femeie” scria Svetlana Alexievici, dar femeile pot stabili excepționalisme militare. Mărturie stau paginile care urmează și care arată că femeile din Armata Română pot conduce avioane supersonice sau de transport strategic, pot comanda fregate sau unități de infante...

Adevărata problemă a democraților. Nu dacă Biden e schimbat. Ci cum?

Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială e o chestiune de zile, ultimele informații de peste ocean vehiculînd chiar acest week-end. Deteriorarea severă a capacităților mentale ale bătrînului președinte nu mai lasă loc de întors. Se discută pe larg cine îi va lua locul, dar adevărata mare ...

Sociopol: În turul doi, au mari șanse să intre Marcel Ciolacu și George Simion

Sociologul Mirel Palada face public rezultatul celui mai recent sondaj Sociopol, care răstoarnă previziunile de până acum în privința cursei prezidențiale de la noi. Sondajul a fost realizat în perioada 17-19 iulie, prin metoda CATI, pe un eșantion reprezentativ la nivelul populației adulte. Marj...

Sistemul Microsoft bulversează planeta

O pană informatică la sistemul Microsoft la nivel global provoacă probleme la numeroase companii, între care unele din sectoarele aerian, financiar, al mijloacelor de comunicare în masă, precum şi în alte industrii, informează Agerpres. Zborurile principalelor companii aeriene americane au fost s...

Poliția Capitalei: Criminalitatea, în scădere

Deși pe toate televiziunile apar știri despre tâlhării, crime, infracțiuni grave care oripilează, indignează, revoltă, Poliția Capitalei anunță că, în prima jumătate a anului, criminalitatea este în scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut. „Un aspect de menţionat este faptul că se...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..