Crin Antonescu nu s-a „retras”(cuvint cheie aici) din cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, cum au anunţat grăbite agenţiile de ştiri. Este o neinţelegere. S-a „suspendat” – a declarat, cu o vorbă imprumutată de la Pristanda către Trahanache la finalul actului doi din Scrisoarea pierdută: „Suspendați!”. Se subînţelege că te suspenzi „temporar”, scrie politologul și scriitorul Stelian Tănase, pe contul său de socializare la scurt timp după anunțul lui Crin Antonescu privind „suspendarea” din acordul avut cu liderii Coaliției PSD PNL UDMR de a candida la alegerile prezidențiale susținut de aceste partide.
Candidatul este nemultumit de felul cum a fost tratat (citeste ignorat) de Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan & Kelemen Hunor. Având „naturelul simţitor”, nu a mai rezistat presiunii care tot creşte cu fiecare zi. Pur și simplu l-au lăsat nervii.
Se considera „salvatorul patriei” sau măcar al Coaliției PSD PNL UDMR. În plus se teme tot mai mult de eşec. Îşi pune intrebarea – firește – ce şanse are să cîştige? Nu prea mari, dacă ne gândim că pe partea lui sunt inscrişi trei candidaţi: el, Nicuşor Dan și Elena Lasconi.
Electoratul pe care se bazează, se taie ca maioneza, sau ca o fracție, cum preferaţi dvs.
Antonescu are şanse între la 1/3 1/2 ( cel mult ) din voturile acestui electorat. Nu prea mult, abia dacă trece în turul doi, și nici asta nu e sigur. S-a trezit în plină aventură riscantă. Nu este deloc câștigător dinainte.
Rămîne chestiunea pe care am mai discutat-o aici. Îl susţin PSD PNL UMDR în mod real, cu toate resursele lor pe Antonescu? Nu cumva asistăm la un pariu cu multe variante?
Antonescu a simţit că nu e pe cai mari cum își imaginase, nu este un câștigător sigur.
Mai mulți lideri ai Coaliției au rezerve faţă de şansele și calităţile lui de prezidențiabil. Ameninţarea cu suspendarea este aşadar un scheci din repertoriul teatrului bulevardier. Dar un scheci care a stricat multora finalul Sărbătorilor. Calculul a fost ca anunțul să provoace o reacție din partea celor trei lideri. Să le zici: „Atenţie, sunt si eu pe aici!”
Răsfățul în politică are și asemenea efecte nedorite. Răsfăţatul Antonescu umblă pe nisipuri mișcătoare. Ce anticipează el este o vizită spășită la domiciliu a celor trei șefi PSD PNL UDMR. Rezultatul așteptat al summit-ului va fi că Antonescu se va răzgîndi și cel peţit va intra în cursă să dea totuși bătălia pentru Cotroceni. Cum a zis chiar el în stilul lui Conu Leonida, că este un „veteran”- pardon de expresie.
Cei care și-au pus speranţa în venirea lui preşedinte sunt dezamăgiţi. Fără Antonescu pierd orice șansă de a pune mîna pe partid, de a câștiga influenţă, de a avea un mare rol în anii care vin. „Grupul independent , inteligent și impertinent” care îl susţine are cărţi proaste. Nu ar merge decât o cacealama. Este ceea ce s-a încercat ieri. Quinta royală nu se vede la orizont. Antonescu a înțeles exact, se pricepe bine la jocul de cărţi. Dar el de obicei pierde. Despre asta să fie vorba în povestea de ieri? Aveţi puțintică răbdare! O să aflăm în numai cîteva zile.