Patru senatori americani, republicani şi democraţi, condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România şi îşi exprimă sprijinul pentru ţara noastră în lupta pentru integritatea procesului electoral.
„Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl duce împotriva aliaţilor şi partenerilor noştri europeni”, declară senatorii Pete Ricketts, Ben Cardin, Jim Risch şi Jeanne Shaheen, într-o scrisoare publicată luni pe site-ul Senatului SUA.
„Ca aliat puternic al NATO, sprijinim România în lupta pentru integritatea alegerilor sale.
Condamnăm manipularea de către Putin a TikTok, controlat de Partidul Comunist Chinez (PCC), pentru a submina procesul democratic din România.
Lumea trebuie să conştientizeze ameninţarea gravă la adresa democraţiei reprezentată de manipularea TikTok de către Rusia pentru a submina societăţile noastre libere”, avertizează cei patru politicieni americani.
„Guvernul României a dezvăluit acest atac asupra democraţiei sale şi apreciem decizia de a declasifica informaţiile legate de investigaţia derulată şi de a ţine la curent Statele Unite şi comunitatea internaţională. Statele Unite sprijină România, care ia măsuri urgente pentru a organiza alegeri prezidenţiale libere şi corecte”, încheie senatorii.
Deloc impresionat de demersul senatorilor americani, analistul Sorin Ioniță, președintele think-thank-ului Expert Forum, distruge mesajul congresmenilor pentru că, în opinia sa, „nu confirmă nimic”. Ioniță explică faptul că în scrisoarea pe care media a preluat-o „citează câteva fraze din concluziile celebrei ședințe CSAT (pe care le atribuie guvernului) şi nu adaugă nimic în plus”.
În același timp, Ioniță îl atacă și pe ministrul de Interne Cătălin Predoiu pe care îl acuză de „învârteală în cerc” întrucât „citează ca dovadă a atacului rusesc scrisoarea a patru senatori SUA”. Invitat fiind la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3, Cătălin Predoiu, răspunzând unei întrebări a moderatorului Mihai Gâdea, a arătat că declaraţia senatorilor americani privind influenţarea alegerilor din România „confirmă că s-au petrecut acţiuni de destabilizare, de atac asimetric, acţiuni de manipulare a informaţiilor care parvin electoratului”
„Declaraţia nu vine decât să confirme faptul că în România s-au petrecut acţiuni de destabilizare, acţiuni de atac asimetric, acţiuni de manipulare a informaţiilor care parvin cetăţenilor, electoratului şi, pe cale de consecinţă, de mistificare, de falsificare, de inducere în eroare a opţiunilor şi a voinţei naţionale exercitate prin vot. Prin urmare, ceea ce confirmă această declaraţie a Comisiei pentru Politică Externă a Senatului Statelor Unite nu este altceva decât ceea ce instituţiile statului român, la un anumit moment, au constatat şi au comunicat poporului, făcând un gest fără precedent: publicarea pe site-ul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a unor documente care vizau aceste atacuri asimetrice. Este un gest fără precedent”, a declarat Cătălin Predoiu, luni seară, la Antena 3.
Opinii similare cu ale lui Cătălin Predoiu, care a condamnat implicarea rușilor în alegerile din România, au venit și din partea unor oficiali polonezi, a președintelui Emmanuel Macron, a secretarului de stat american Anthony Blinken, dar și a unor oficiali ai Uniunii Europene.
Vă prezentăm postarea lui Sorin Ioniță.
„Manipularea cu tehnica covrig.
Scrisoarea celor patru senatori americani nu confirmă nimic, nici n-avea cum, pentru că citează câteva fraze din concluziile celebrei şedinţe CSAT (pe care le atribuie guvernului) şi nu adaugă nimic în plus. E cel mult un semnal de susţinere politică, altfel important în context.
Deci Predoiu, adică guvernul RO, citează ca dovadă a atacului rusesc scrisoarea a patru senatori SUA, care la rândul lor citează ca dovadă ce au zis autorităţile române, despre care presa străină serioasă spune că sunt preliminare, se aşteaptă mai mult. Învârteala perfectă în cerc.
Nu mai discutăm aici care lobbyşti apropiaţi de PNL au obţinut scrisoarea celor patru senatori, că se cam vede şi e oricum o practică uzuală, nu suntem noi primii, nici ultimii.
Doar că ce spuneam acum două-trei săptămâni se întâmplă: trece vremea, apar alte subiecte – gâlceava pentru formarea guvernului, candidatura lui Nicuşor etc – iar răspunderea pentru fiasco-ul din alegeri şi criza statului român se blurează în fundal, amintirea panicii la urne dispare, atenţia publică bine îndrumată de TV-uri sponsorizate se mută în altă parte.
Puţinele demisii care s-au dat sunt retrase; în aparatul de lege, ordine şi securitate e linişte, circul cu golanul Potra fiind suficient ca norodul să vadă vigilenţă. Audierile şefilor de servicii sunt puse hă hă, prin ianuarie, dacă or mai fi şi alea – sau sunt făcute cu parlamentarii chemaţi în birou la şeful SIE, ca să fie clar cine ascultă de cine. Se pune pesemne chiar de nişte medalii pentru eroism prin sistem din moment ce iată, pe CNN-ul sufletului românesc covrigul propagandistic e umflat ca asalt al lui Putin. Restauraţia regimului Johannis e totală, la nici o lună după ce părea franjuri.
Revenind la Predoiu, constat fără surprindere cum se profilează omul, discret, pentru viitor, johannistul perfect. Chiar Caramitru, care îl porcăise straşnic în trecut, a abandonat cioplitul la statuia lui Burduja şi îi face acum altar Omului de Stat Predoiu, cu realizări de păleşte soarele la ele. Mai aşteptaţi voi oleacă şi, dacă PNL joacă cum cred eu, vom vedea şi suprema ironie de a i se ridica statuie lui Nicuşor Dan de cine nu te-aştepţi.
Cine să mai aibă vreme de o analiză atentă a faptelor ca să aflăm şi noi ce anume au făcut ruşii în România, pe unde, cu ce complici şi cât a costat?”, a scris Ioniță pe Facebook.