Războiul din Ucraina a afectat economia României, deși trebuia s-o afecteze pe cea a Rusiei. Impactul este dublu față de cel estimat pentru alte state. Studiu

Războiul din Ucraina a afectat economia României, deși trebuia s-o afecteze pe cea a Rusiei. Impactul este dublu față de
📅 2025-01-22

Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022, iar inflația ar fi crescut mai puțin cu 1 punct procentual, arată studiul Macroeconomic Consequences of the War in Ukraine on Central and Eastern European Economies: A SVAR Analysis publicat pe website-ul BNR, avându-i ca autori pe Daniel Dăianu, Tudor Grosu, Andrei Neacșu, Andrei Tănase și Radu Vrânceanu.

Estimările pentru România indică, pentru anul 2022, un PIB cu 1,6 puncte procentuale mai redus relativ la absența războiului din Ucraina.

Impactul aferent României este cel mai ridicat în cadrul grupului analizat, aproximativ dublu față de cel estimat pentru celelalte state.

În ceea ce privește inflația, prețurile ar fi crescut cu aproape un punct procentual mai puțin relativ la absența războiului. Totodată, analiza intervalelor de incertitudine aferente estimărilor arată faptul că impactul estimat al războiului ar fi putut fi mai mare.

În cadrul grupului de state analizate, se notează un anumit grad de eterogeneitate a rezultatelor, cel mai redus fiind în cazul Bulgariei, iar cel mai ridicat în cazul Cehiei. Într-o notă generală, creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului din Ucraina a avut un impact disproporționat asupra consumatorilor și a întreprinderilor, companiile mari consumatoare de energie confruntându-se cu costuri operaționale mai mari, randamente reduse ale capitalului propriu și un risc de credit ridicat.

Gospodăriile cu venituri reduse au fost cele mai afectate, înregistrând o scădere semnificativă a resurselor pentru consum. Studiul nu abordează în mod specific aceste efecte distributive, concentrându-se în schimb pe implicațiile macroeconomice, se spune într-un comunicat al BNR.

Analiza se concentrează pe efectele pe termen scurt ale șocului și, ca atare, nu permite tragerea unor concluzii cu privire la schimbările structurale pe care războiul le-ar fi putut produce. În cadrul schimbărilor structurale potențiale s-ar putea lua în considerare incertitudinea crescută a investițiilor în țările aflate în proximitatea zonei de conflict, prețul relativ mai ridicat al energiei (cu efecte asupra alocării resurselor), o înrăutățire a coeziunii sociale, decuplarea economică de Rusia și reorientarea fluxurilor comerciale către alte țări. În același timp, se amplifică provocările legate de gestionarea creșterii datoriei publice și a deficitelor bugetare.

În schimb, semnalează analiza, războiul poate prezenta unele oportunități pentru economiile din flancul estic. Printre acestea se numără transferul în regiune a întreprinderilor occidentale care își desfășurau anterior activitatea în Ucraina sau Rusia, creșterea investițiilor în sectorul apărării, care ar putea stimula creșterea economică pe termen scurt (deși constrângerile bugetare ar putea afecta alocarea resurselor către sectoarele civile) și avansarea proiectelor strategice în cadrul cooperării consolidate a NATO.

Din punct de vedere al politicilor macroeconomice, constatările studiului subliniază rolul esențial al absorbției eficiente a fondurilor UE, în special a celor alocate în cadrul programelor Next Generation EU, în atenuarea efectelor negative persistente ale invaziei rusești în Ucraina. Aceste fonduri pot oferi un sprijin extrem de necesar pentru redresarea economică prin finanțarea investițiilor cheie în infrastructură, energie verde și digitalizare, care nu doar stimulează creșterea economică, ci și consolidează reziliența pe termen lung.

Studiul, publicat pe website-ul BNR și avându-i ca autori pe Daniel Dăianu, Tudor Grosu, Andrei Neacșu, Andrei Tănase și Radu Vrânceanu, investighează efectele macroeconomice ale invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 asupra economiilor din regiune, în particular Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și România.

Analiza sugerează un impact în general mai mare asupra activității economice în țările din Europa Centrală și de Est în comparație cu economiile din Europa de Vest. Rezultatul poate fi atribuit slăbiciunilor structurale ale acestor economii și, totodată, apropierii geografice de zona de conflict, care a dus la o volatilitate mai mare a variabilelor macroeconomice.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 s-a transformat într-un război terestru de mare intensitate. Țările din Europa Centrală și de Est (ECE) au reacționat rapid la provocările umanitare și militare generate de război. Acestea au primit un număr mare de refugiați ucraineni, au furnizat arme și muniții Ucrainei și au cooperat în cadrul NATO pentru a se coordona sprijinul logistic și militar. În plus, țările din prima linie au crescut eforturile de asigurare a unei capacități de apărare superioare.

Războiul din Ucraina a adus un nou val de provocări, creșterea prețurilor la energie determinând creșterea costurilor de producție și erodarea puterii de cumpărare a gospodăriilor. Această dinamică a afectat competitivitatea întreprinderilor și a redus cheltuielile de consum. Întrucât Europa de Vest, principalul partener comercial al țărilor ECE, a suferit, de asemenea, perturbări economice, oportunitățile de export s-au diminuat. În acest context, guvernele au implementat scheme de ajutor pentru populație și întreprinderi, punând și mai mult la încercare finanțele publice, în timp ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a face față creșterii ratei inflației. Această combinație de măsuri fiscale și monetare a evidențiat presiunile economice semnificative cu care se confruntă regiunea în contextul unor crize suprapuse.

Analiza cantitativă a impactului războiului asupra economiilor menționate s-a bazat pe un set de date care include variabile globale (indicele de risc geopolitic – GPR, prețul petrolului, PIB-ul SUA și IPC SUA) și, respectiv, variabile specifice fiecărei țări (creșterea economică, inflația IAPC, indicatorul sentimentului economic, cursul de schimb real efectiv și rata dobânzii interbancare la 3 luni). Totodată, în sectorul variabilelor globale, a fost inclus prețul gazului, acesta reprezentând un canal important de transmitere a șocurilor.

Indicele GPR, o variabilă de importanță deosebită în cadrul modelului utilizat, aproximează gradul tensiunilor geopolitice pe baza frecvenței articolelor de știri din ziarele importante, care raportează evenimente negative precum războaie, atacuri teroriste și orice tensiuni între state și actori politici care afectează cursul relațiilor internaționale.

Rezultatele obținute de autorii studiului relevă un mix de efecte ale războiului asupra țărilor ECE.

Creșterea prețurilor la energie și, în acest context, scăderea încrederii consumatorilor și a întreprinderilor, au afectat negativ creșterea economică.

Totodată, inflația în întreaga regiune a crescut brusc, în principal pe fondul creșterii prețurilor la energie. Ca răspuns, băncile centrale au majorat ratele dobânzilor de referință, urmărind totodată stabilizarea cursului de schimb și menținerea stabilității financiare. Întrucât războiul a avut un efect restrictiv în întreaga regiune, guvernele au pus în aplicare măsuri de sprijin fiscal, cum ar fi subvențiile pentru energie, plafonarea prețurilor și sprijinul sectoarelor vulnerabile, inclusiv industriile mari consumatoare de energie și IMM-urile. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

CEDO a decis: Nicio măsură provizorie în cazul anulării alegerilor. Procesul deschis de Călin Georgescu merge mai departe

Judecătorii europeni s-au pronunțat astăzi, într-o primă fază, în cazul pe care Călin Georgescu l-a deschis împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru decizia 32/2024 prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din 2024. Q Maga...

AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională

AUR solicită „ferm” Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor prezidențiale, considerând că modificările aduse legislației electorale au fost „adoptate în mod netransparent” și „afectează grav drepturile și libertățile...

PSD l-a validat pe Crin Antonescu

Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale a fost validată de Consiliul Politic Național al PSD. Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Economiei, social-democratul Radu Oprea. De asemenea, Oprea a declarat că PSD a decis convocarea unui congres extraordinar, care urmează a ave...

Trump a semnat deja Ordinul prin care se vor face angajări pe bază de „competențe și merite”, nu dacă ești de culoare, transgender sau homosexual

Odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden, în 2021, politica woke, prin care minoritățile de culoare sau sexuale, homosexualii, lesbienele, transgenderii, nonbinarii (n.r cei care nu se consideră nici femeie, nici bărbat), a devenit un adevărat manifest al administrației și al Statelor Unite ...

Călin Georgescu și-a dublat procentele de la anularea alegerilor, iar AUR devine primul partid pe care l-ar vota românii. Sondaj

Un sondaj realizat de Avangarde relevă fotografia politică din acest moment. Potrivit Avangarde, 51% dintre români au încredere în Călin Georgescu, fapt care s-ar concretiza și în votul acordat în alegerile prezidențiale din acest an. Sondajul a fost realizat pe un eșantion multi-stratificat, pri...

Dragoș Stanca: Tycoon-ii rețelelor sociale devin jucători suprastatali

Antreprenor și expert al domeniului digital, Dragoș Stanca atrage atenția asupra unui fenomen pe care l-a prevăzut cu mult timp în urmă și anume acela al puterii unor persoane, care dețin rețele sociale, care tinde să depășească puterea instituțiilor clasice administrative ale unui stat. Dragoș S...

Joe Biden și-a grațiat „preventiv” familia

Cu câteva minute înainte de a-i ceda lui Donald Trump prerogativele, Joe Biden a grațiat preventiv cinci membri ai familiei sale. Motivul pentru care Biden a semnat acest document, la fel ca și în cazul grațierii fiului său, este acela de a-și apăra familia de „anchete nefondate”. „Familia mea a ...

Președinția lui Trump: Brainy power și hegemonie cosmotelurocratică

Despre Președintele Donald J. Trump Jr. s-a scris mult, s-a vorbit mai mult sau poate mai puțin. Personalitatea sa fascinează, induce atracție și repulsie pentru mulți. Pentru mine, Donald Trump este un lider pragmatic de un realism dur, cu idei bine conturate și susținute. Trump a devenit pentru...

Donald Trump, în ziua instalării: Nu vor fi decât două genuri: masculin și feminin!

Președintele și vicepreședintele SUA, Donald Trump, și respectiv J.D. Vance, au depus luni jurământul în fața unei mulțimi de foști președinți, oficiali aleși și membri ai familiei adunați la Capitoliul SUA, din Washington D.C.. Acesta este al doilea mandat al lui Trump, care devine cel de-al 47-...

Războiul din Ucraina a afectat economia României, deși trebuia s-o afecteze pe cea a Rusiei. Impactul este dublu față de cel estimat pentru alte state. Studiu

Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022, iar inflația ar fi crescut mai puțin cu 1 punct procentual, arată studiul Macroeconomic Consequences of the War in Ukraine on Central and Eastern European Economies: A SVAR Analysis publicat pe website-ul BNR, avâ...

Good News

Only good and positive news.