Putin i-a provocat pe aliații Ucrainei la un „duel high-tech”

Putin i-a provocat pe aliații Ucrainei la un „duel high-tech”
📅 2024-12-20

Președintele Vladimir Putin a susținut joi conferința sa de presă anuală, care a fost dominată de probleme interne, jurnaliștii și cetățenii obișnuiți punând întrebări cu privire la creșterea prețurilor de consum și a ipotecilor, pensii și lipsa de medici. Presa rusă notează că publicul a trimis în avans peste 2 milioane de întrebări.

În cele aproximativ 4 ore și jumătate, Vladimir Putin a răspuns la 76 de întrebări. El a apreciat că operațiunea sa militară din Ucraina a întărit Rusia și a negat că înlăturarea aliatului său cheie Bashar Assad din Siria a afectat prestigiul Moscovei.

Trimiterea trupelor în Ucraina în 2022 a sporit puterea militară și economică a Rusiei, a declarat Putin, adăugând că, dacă ar fi putut să o ia de la capăt, „o astfel de decizie ar fi trebuit luată mai devreme”, iar Rusia s-ar fi putut „pregăti în avans și mai temeinic pentru aceasta”.

„Rusia a devenit mult mai puternică în ultimii doi sau trei ani pentru că a devenit o țară cu adevărat suverană”, a spus el. „Suntem fermi în ceea ce privește economia, ne consolidăm potențialul de apărare și capacitatea noastră militară este acum cea mai puternică din lume”.

Putin, care se află la putere de aproape un sfert de secol și a început un nou mandat de șase ani la începutul acestui an, a declarat că armata „avansează spre atingerea obiectivelor noastre” în ceea ce el numește operațiunea militară specială din Ucraina.

Ca răspuns la o întrebare privind o nouă rachetă balistică hipersonică pe care Rusia a folosit-o pentru prima dată luna trecută pentru a lovi Ucraina, Putin a luat în derâdere afirmațiile unor experți occidentali potrivit cărora racheta ar putea fi interceptată de apărarea aeriană a NATO.

Putin i-a provocat în batjocură pe aliații Ucrainei la un „duel high-tech”, sugerând că Moscova ar putea anunța în avans un atac asupra Kievului cu racheta Oreshnik și să vadă dacă Occidentul poate proteja orașul.

„Lăsați-i să aleagă o țintă, posibil în Kiev, să își pună acolo mijloacele de apărare aeriană și noi să o lovim cu Oreshnik”, a spus el cu un zâmbet sec. „Să vedem ce se întâmplă”.

Aflat într-o vizită la Bruxelles, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a răspuns la comentariul lui Putin întrebând: „Credeți că este o persoană sănătoasă?”

Rusia face progrese constante, deși lente, în Ucraina, dar a suferit și eșecuri jenante. Marți, generalul locotenent Igor Kirillov a fost ucis de o bombă plasată în fața clădirii în care locuia la Moscova – un asasinat nerușinat revendicat de Ucraina, care a adus din nou conflictul pe străzile capitalei ruse.

Putin a descris uciderea lui Kirillov drept o „gafă majoră” a agențiilor de securitate ale Rusiei, menționând că acestea ar trebui să învețe din aceasta și să își îmbunătățească eficiența.

Trupele Moscovei se luptă, de asemenea, cu forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk, unde acestea au lansat o incursiune. Întrebat când îi vor alunga pe ucraineni, Putin a răspuns: „Cu siguranță îi vom alunga”, dar nu a spus cât va dura acest lucru.

Într-un gest tipic conferințelor de presă maraton, în timp ce vorbea despre Ucraina, Putin a cerut membrilor audienței să desfășoare un banner care i-a fost prezentat de pușcașii marini care luptă în Kursk.

Putin a declarat că este deschis la posibile discuții cu președintele ales al SUA, Donald Trump, care s-a angajat să negocieze un acord pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

„Dacă ne vom întâlni cu domnul Trump, vom avea lucruri de discutat”, a spus el, fără a detalia.

Putin a declarat că Rusia este, de asemenea, deschisă la compromisuri în potențialele negocieri de pace privind Ucraina.

„Politica este arta compromisului”, a spus el. „Am spus întotdeauna că suntem pregătiți atât pentru discuții, cât și pentru compromisuri”. În același timp, Putin a adăugat că discuțiile ar trebui să se bazeze pe „situația de pe teren”, referindu-se la unele dintre condițiile pe care le-a enunțat anterior.

Putin a cerut anterior ca Ucraina să renunțe la încercarea sa de a adera la NATO și să recunoască câștigurile Rusiei. Kievul și Occidentul au respins aceste cereri.

În primele sale comentarii privind căderea lui Assad, Putin a declarat că nu l-a întâlnit încă pe fostul conducător sirian, căruia i-a acordat azil la Moscova, dar că intenționează să o facă. El a spus că îl va întreba despre Austin Tice, un jurnalist american care a dispărut în Siria în urmă cu 12 ani.

„De asemenea, putem adresa întrebarea persoanelor care controlează situația pe teren în Siria”, a spus Putin, răspunzând la o întrebare din partea lui Keir Simmons de la NBC, care a citat o scrisoare pe care, potrivit lui, mama lui Tice i-ar fi scris-o liderului rus solicitând asistență.

Moscova a încercat să stabilească contacte cu rebelii care l-au înlăturat pe Assad pentru a-și asigura personalul diplomatic și militar și pentru a încerca să prelungească închirierea bazelor sale aeriene și navale din Siria.

„Dacă rămânem acolo, va trebui să facem ceva în interesul țării gazdă”, a spus el, adăugând că Moscova s-a oferit să folosească baza sa aeriană Hemeimeen și baza navală din Tartus pentru livrările de ajutor umanitar. „Care ar putea fi aceste interese, ce am putea face pentru ele este o chestiune care trebuie examinată în detaliu de ambele părți”.

Dar nu este clar cât de multă influență va avea Rusia în Siria. Căderea lui Assad i-a dat o lovitură dureroasă după ce Rusia a luptat timp de nouă ani pentru a-l susține în războiul civil din țară.

Cu toate acestea, Putin a negat că evenimentele au slăbit Moscova, susținând că aceasta și-a atins obiectivul de a distruge grupurile „teroriste” din Siria prin intermediul unei campanii aeriene lansate în sprijinul lui Assad în 2015. El a susținut că grupurile rebele care luptă împotriva lui Assad s-au schimbat și că Occidentul este pregătit să stabilească legături cu acestea.

„Aceasta înseamnă că obiectivele noastre au fost atinse”, a spus Putin.

El a descris Israelul drept „principalul beneficiar” al căderii lui Assad, menționând desfășurarea de trupe israeliene în sudul Siriei și exprimându-și speranța pentru o eventuală retragere a acestora.

El a menționat că armata siriană a opus puțină rezistență ofensivei opoziției și a spus că Rusia a transportat 4 000 de soldați iranieni de la baza aeriană Hemeimeem la Teheran.

Întrebat despre decizia președintelui Joe Biden de a-l grația pe fiul său, Hunter, pentru a-l scuti de o posibilă pedeapsă cu închisoarea pentru condamnări penale pentru arme și taxe, Putin a spus că nu îl va critica pe liderul american.

„În ceea ce îl privește pe Biden, el este un politician și întotdeauna este important care parte prevalează: politică sau umană”, a spus el. „S-a dovedit că era mai mult uman în Biden. Nu l-aș condamna pentru asta”.

Putin a declarat că Rusia nu ar trebui să se grăbească să îngroape trupul fondatorului Uniunii Sovietice, Vladmir Lenin, care a fost expus într-un mausoleu din Piața Roșie timp de aproape un secol, pentru a evita divizarea societății.

Putin a deschis sesiunea spunând că economia este pe cale să crească cu aproape 4% în acest an. El a recunoscut că prețurile de consum sunt ridicate, cu o inflație de 9,3%, dar a insistat că situația rămâne „stabilă”.

Spectacolul a fost la fel de spectaculos ca și conferința de presă, deoarece jurnaliștii din sala de lângă Kremlin au fluturat pancarte și semne colorate pentru a atrage atenția lui Putin, mulți dintre ei acționând ca promotori ai problemelor locale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

În 2024, Sex shop-urile au înregistrat vânzări cu 248% mai mari decât în 2023

Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare rapidă din România, anunță clasamentul celor mai vândute produse din categoriile supermarket și magazine. Supermarketurile reprezintă categoria din aplicație care a înregistrat cea mai mare creștere din 2024, cu vânzări care depășesc cu 18...

Putin i-a provocat pe aliații Ucrainei la un „duel high-tech”

Președintele Vladimir Putin a susținut joi conferința sa de presă anuală, care a fost dominată de probleme interne, jurnaliștii și cetățenii obișnuiți punând întrebări cu privire la creșterea prețurilor de consum și a ipotecilor, pensii și lipsa de medici. Presa rusă notează că publicul a trimis ...

După ea, potopul. Primăria Sectorului 1 a pierdut 124 de milioane de lei în decizii definitive și executorii. Cât a plătit Clotilde Armand casei de avocatură Trandafir

Situația titlurilor executorii și a măsurilor de executare silită impuse Primăriei Sectorului 1 de către instanțele judecătorești în litigiile cu operatorul de salubrizare, în perioada 2020-2024, este de 124 de milioane de lei, din care sume plătite, 79 de milioane de lei, se arată într-un comuni...

DIICOT nu a susținut acuzațiile împotriva fraților Tate cu probe concludente. Instanța a trimis dosarul înapoi pentru refacerea anchetei de la zero

Judecătorii Curții de Apel Bucureşti Mihaela Raluca Andraș și Andrei Iugan au decis joi să restituie dosarul întocmit de procurorii DIICOT împotriva fraților Andrew și Tristan Tate. Aceștia erau acuzați de constituirea unui grup infracțional în scopul racolării, cazării şi exploatării, prin oblig...

Ministerul Justiției anunță aducerea în țară a unui fost parlamentar, condamnat definitiv la 11 ani, fugar din 2019

Fostul parlamentar şi candidat la preşedinţie Nati Meir, condamnat în România la 11 ani de închisoare cu executare şi localizat recent pe teritoriul Greciei, urmează să fie predat autorităţilor şi adus în ţară, a anunţat, joi, Ministerul Justiţiei. Potrivit unui comunicat al MJ, instanţa elenă a ...

Va fi sau nu Clotilde Armand senator? Argumente juridice pro și contra. Vlad Voiculescu anunțase deja că va fi înlocuită cu Simona Spătaru, iar Elena Lasconi a cerut Comisiei să nu o valideze

Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, aleasă senator USR de București, a venit, joi, la Parlament, să îşi preia mandatul, în ciuda deciziei definitive a ÎCCJ de incompatibilitate și a adresei ANI privind decăderea din drepturile de a ocupa o funcție eligibilă. „Am venit să preiau mandat...

Kelemen Hunor spune că un guvern minoritar ar fi o „aventură politică”: Ne putem lua la revedere de la alegerile prezidenţiale. Va câştiga Georgescu, va câştiga Simion…

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pare a fi cel mai rațional și responsabil lider politic al momentului atrăgând atenția că este nevoie de un guvern cu o majoritate parlamentară, nu de unul minoritar sau interimar. El subliniază că un guvern minoritar nu trebuie investit. „Au fost discuţii difici...

Mesajul lui George Simion, după haosul declanșat de partidele „pro-europene”: Noi, partidul AUR, suntem de încredere! Îl susținem pe Petrișor Peiu ca prim-ministru

„Gata, USR nu mai e pro-european? V-ați înhăitat toți cu toți și ați rămas fără ciolan”, a fost prima reacție transmisă ironic de președintele AUR, George Simion, după anunțul lui Marcel Ciolacu privind retragerea de la negocierile pentru viitorul Guvern și replicile jignitoare prin care social d...

Klaus Iohannis nu cunoaște nici legea, nici Constituția. Ce a declarat președintele de la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a ieșit din nou la rampă azi, la Bruxelles, în contextul crizei politice agravate de anunțul retragerii PSD din guvern, pentru a da mesaje către popor, dar a reușit doar să se facă de rîs, dovedind că habar nu are de legi și de Constituție. Ce a transmis președintele: ...

Vlad Voiculescu, USR, după retragerea anunțată de PSD: Comportament de borfași!

În fața deciziei anunțate de Marcel Ciolacu privind retragerea PSD de la masa negocierilor pentru un viitor Guvern, Cătălin Drulă spune că USR și PNL au împreună 25% și că nicăieri în lume un guvern cu acest procent nu poate fi stabil. În plus, liderii USR au făcut concurs de jigniri la adresa PS...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.