Președinția lui Trump: Brainy power și hegemonie cosmotelurocratică

Președinția lui Trump: Brainy power și hegemonie cosmotelurocratică
📅 2025-01-22

Despre Președintele Donald J. Trump Jr. s-a scris mult, s-a vorbit mai mult sau poate mai puțin. Personalitatea sa fascinează, induce atracție și repulsie pentru mulți. Pentru mine, Donald Trump este un lider pragmatic de un realism dur, cu idei bine conturate și susținute. Trump a devenit pentru mulți expresia unei Americi profunde, o Americă a micilor orașe, o Americă a capitalismului „sălbatic”, o Americă pentru unii de coșmar, pentru alții un pământ ales.

Donald Trump reprezintă visul american

Modul său de viaţă este un vis pe care mulţi americani îl au, îl exprimă liber. Dorinţa sa de a deveni preşedinte a fost declanşată de nemulţumirea faţă de ezitantul rol al Statelor Unite ale Americii pe scena lumii. Nemulţumirea lui Trump a fost declanşată de economia îndatorată şi îngreunată de toate insuccesele financiare de-a lungul anilor. Ele au condus puterea americană spre un declin, un declin ușor, o scădere a proiecției puterii americane în lume.

Economia Statelor Unite ale Americii a fost împovărată datorită numărul de taxe, dar şi a presiunii imigraţioniste. Președintele Trump știe să refacă o economie și să aducă prosperitate țării sale. Proiectele sale aparent expansioniste sunt o expresie a imperialismului american. Marele istoric Niall Fergusson a descris tragedia puterii americane: „O republică care ignoră imperiul, un imperiu care ignoră republica.” Marea putere americană nu mai este o putere clasică, nu mai este o putere hard sau soft, nici măcar smart. Donald Trump, în primul mandat, a semnat în data de 20 decembrie 2019 National Defense Authorization Act, luând ființă al șasea serviciu în Forțele Armate ale Statelor Unite ale Americii, Us Space Force

Brainy power și hegemonie cosmotelurocratică

Pe lângă uriașa putere soft și hard, Statele Unite ale Americii își dezvoltă o nouă putere, brainy. O brainy power care va reprezenta un câmp intens de bătălie la nivel global, puterea spațială.

De ce brainy și nu smart? Pentru că dezvoltarea puterii spațiale este un complex melanj de forță economică, forță militară, forță informațională dar și forță științifică.  Înființarea forței spațiale americane și strategia decenială va fi provocarea puterii americane pentru a atinge hegemonia spațială. Odată atinsă va fi greu pentru celalate puteri să intre în competiție. Statele Unite ale Americii dețin o hegemonie  thalassocratică,o hegemonie telurocratică și o uriașă putere termonucleară. Acestea vor fi dublate de atingerea hegemoniei spațiale în viitor. Atingerea hegemoniei supreme, am denumit-o cosmotelurocratică este un deziderat al Președintelui Trump.

Sintagma sa favorită „Make America Great Again – MAGA” ascunde tainica dorință de a reveni ca hegemon absolut, cum a fost puterea americană în anii 1990 și păstrarea hegemoniei americane pentru o perioadă lungă în istorie.

Președintele Trump știe foarte bine istorie și cunoaște foarte bine potențialul american de aceea dorește să consolideze puterea americană și să o stabilizeze pe scena lumii. America trebuie să conducă lumea.

Inaugarea lui Trump

Ceremonia de inaugurare este una grandioasă, conformă cu statul unei mari puteri și înregistrează și o priemieră. Trump va avea mâna pe două Biblii în timpul ceremoniei sale de depunere a jurământului de președinte. Una e primită de la mama sa în 1955, pentru a „marca absolvirea școlii primare a Bisericii de Duminică la Prima Biserică Presbiteriană, din Jamaica, New York”, se arată într-un comunicat de presă al comitetului său inaugural. A doua e Biblia Lincoln, folosită uzual pentru jurămînt din 1861.

Ceremonia respectă tradiția sa istorică pentru că Trump este un președinte care se privește spre viitor cu un ochi aruncat spre trecutul Statelor Unite ale Americii. De asemenea, la ceremoni participă marii săi aliați din lumea tehnologiei, tycoon-ii Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg.


Donald Trump este al doilea președinte care revine în funcție la Casa Albă, după Grover Cleveland, în 1892.Trump este prima persoană condamnată pentru o infracțiune și aleasă președinte.

Trump și lumea

În istoria Statelor Unite ale Americii republicanii au fost partidul mai dur, mai intrasingent. Predispuşi la dialog ca şi democraţii, republicanii sunt mai fermi în ceea ce priveşte politica externă.

Trump va fi un președinte inflexibil dacă interesele Statelor Unite vor fi afectate și un președinte flexibil când va putea obține cel mai bun rezultat pentru Statele Unite ale Americii.

Donald Trump se întoarce pe scena lumii plin de încredere și putere, Statele Unite ale Americii beneficiază de un lider plin de respect față de valorile clasice americane. Declarațiile sale recente referitoare la Canada, Groenlanda și Panama trebuie văzute în cheie hegemonică. Trump va face orice este necesar și legal posibil pentru a consolida puterea americană.

Groenlanda și Panama pot deveni doi puternici vectori de proiecție a puterii americane, ambele ca stăvilare împotriva ascensiunii blocului continental sino-rus. Considerată un potențial pericol datorită bazei Camp Century Groenlanda poate fi văzută ca o piesă în viitoarea bătălie pentru resursele din  Oceanul Arctic, un ocean care nu este foarte adânc și poate fi exploatat de toate puteri competitoare prezente în zonă.Canalul Panama va trece printr-un program de modernizare lucru benefic pentru schimbul de mărfuri la nivel mondial.

Lumea în care Trump își va începe mandat Trump este o lume volatilă, incertă, complexă și plină de ambiguitate. Statele Unite ale Americii vor găsi resursele pentru a gestiona marile dosare de politică externă.

Preşedintele Donald Trump este un adversar al formelor violente de afirmare a ideilor politice. Statele Unite vor fi un ferm opozant al exceselor geopolitice.

Într-un  viitor, nu prea îndepărtat, bătălia se va duce pentru controlul liniei Kármán, care se află la 100 de kilometri de masa acvatică planetară și este cunoscută ca granița dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic. De controlul acestei  linii va depinde în viitor hegemonia spațială.

Orientul Mijlociu

Israelul şi Statele Unite ale Americii sunt alături pe un drum greu, un drum al cooperării, păcii şi toleranţei. Islamismul, ameninţările teroriste, pericolele distrugerii echilibrului geopolitic sunt probleme fundamentale pe care cele două state prietene le abordează cu echilibru şi discernământ.

În al doilea mandat al Președintelui Trump, Israelul şi Statele Unite ale Americii vor avea aceeaşi relaţie apropiată, diferenţa va fi că datorită lui Donald Trump Orientul Mijlociu va fi mai predispus la schimbări, ceea ce nu înseamnă neapărat distrugerea echilibrului sau provocarea unui conflict. Nici un stat care se conduce după valori democratice nu doreşte declanşarea unor tensiuni ce duc la conflicte cu un deznodământ incert. Trump va ști să echilibreze situația în Orientul Mijlociu, ba chiar a afirmat recent că nu va implica Statele Unite în problema siriană.

Federația Rusă și conflictul din Ucraina

Complexitatea conflictului din Ucraina va fi abordată de Trump și de administrația sa direct, fără menajemente. Cred că un an aranjament de pace va fi realizat în primele luni de mandat ale Președintelui Trump, de asemenea, odată cu aceste negocieri Statele Unite ale Americii își vor reafirma rolul pregnant pe scena lumii, acela de hegemon. În mod cert Planul de Pace nu va afecta interesele vitale ale puterii americane și va aduce un echilibru între cele două părți aflate în conflict. Detaliile acestui plan ne vor fi cunoscute în următoarele luni și cred că acest plan va fi care va reuși să aducă o încetare a focului în Ucraina.

În relația cu Federația Rusă, președintele Donald Trump va fi inflexibil și va pune interesele Americii pe prim plan, de asemenea va proteja statele membre NATO și UE de excesele geopolitice ale Federației Ruse.

Trump și România

Președinția lui Trump va marca și 250 de ani de la proclamarea independenței Statelor Unite ale Americii, 4 iulie 1776. Este timpul ca în țara noastră să fie marcat acest eveniment prin conștientizarea importanței relației bilatarele și aprofundarea Parteneriatului Strategic. Cred sincer că Parteneriatul Strategic trebuie instituționalizat și transformat într-un Tratat bilateral de Alianță între cele două țări partenere de aproape trei decenii, un tratat  care va respecta solidele  angajamente ale  țării noastre față de NATO și UE.

Părerea mea este că Donald Trump, al 47 -lea președinte american, în al doilea mandat va fi echilibrat.  Este un om care cunoaşte foarte bine mecanismele economice ce guvernează această lume, un om care ştie să negocieze şi să aplaneze conflicte. De asemenea, Trump va fi un real sprijin pentru o normalizare geopolitică în Orientul Mijlociu, Statele Unite ale Americii nu vor mai permite derapaje geopolitice în această zonă dar nici în celelalte zone.

Președinția sa va reprezenta o refacere a puterii americane și o afirmare a rolului de hegemon al Americii în plan global, de asemenea, Trump va evita în mod inteligent Capcana lui Tucidide în care pot intra Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

CEDO a decis: Nicio măsură provizorie în cazul anulării alegerilor. Procesul deschis de Călin Georgescu merge mai departe

Judecătorii europeni s-au pronunțat astăzi, într-o primă fază, în cazul pe care Călin Georgescu l-a deschis împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru decizia 32/2024 prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din 2024. Q Maga...

AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională

AUR solicită „ferm” Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor prezidențiale, considerând că modificările aduse legislației electorale au fost „adoptate în mod netransparent” și „afectează grav drepturile și libertățile...

PSD l-a validat pe Crin Antonescu

Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale a fost validată de Consiliul Politic Național al PSD. Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Economiei, social-democratul Radu Oprea. De asemenea, Oprea a declarat că PSD a decis convocarea unui congres extraordinar, care urmează a ave...

Trump a semnat deja Ordinul prin care se vor face angajări pe bază de „competențe și merite”, nu dacă ești de culoare, transgender sau homosexual

Odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden, în 2021, politica woke, prin care minoritățile de culoare sau sexuale, homosexualii, lesbienele, transgenderii, nonbinarii (n.r cei care nu se consideră nici femeie, nici bărbat), a devenit un adevărat manifest al administrației și al Statelor Unite ...

Călin Georgescu și-a dublat procentele de la anularea alegerilor, iar AUR devine primul partid pe care l-ar vota românii. Sondaj

Un sondaj realizat de Avangarde relevă fotografia politică din acest moment. Potrivit Avangarde, 51% dintre români au încredere în Călin Georgescu, fapt care s-ar concretiza și în votul acordat în alegerile prezidențiale din acest an. Sondajul a fost realizat pe un eșantion multi-stratificat, pri...

Dragoș Stanca: Tycoon-ii rețelelor sociale devin jucători suprastatali

Antreprenor și expert al domeniului digital, Dragoș Stanca atrage atenția asupra unui fenomen pe care l-a prevăzut cu mult timp în urmă și anume acela al puterii unor persoane, care dețin rețele sociale, care tinde să depășească puterea instituțiilor clasice administrative ale unui stat. Dragoș S...

Joe Biden și-a grațiat „preventiv” familia

Cu câteva minute înainte de a-i ceda lui Donald Trump prerogativele, Joe Biden a grațiat preventiv cinci membri ai familiei sale. Motivul pentru care Biden a semnat acest document, la fel ca și în cazul grațierii fiului său, este acela de a-și apăra familia de „anchete nefondate”. „Familia mea a ...

Președinția lui Trump: Brainy power și hegemonie cosmotelurocratică

Despre Președintele Donald J. Trump Jr. s-a scris mult, s-a vorbit mai mult sau poate mai puțin. Personalitatea sa fascinează, induce atracție și repulsie pentru mulți. Pentru mine, Donald Trump este un lider pragmatic de un realism dur, cu idei bine conturate și susținute. Trump a devenit pentru...

Donald Trump, în ziua instalării: Nu vor fi decât două genuri: masculin și feminin!

Președintele și vicepreședintele SUA, Donald Trump, și respectiv J.D. Vance, au depus luni jurământul în fața unei mulțimi de foști președinți, oficiali aleși și membri ai familiei adunați la Capitoliul SUA, din Washington D.C.. Acesta este al doilea mandat al lui Trump, care devine cel de-al 47-...

Războiul din Ucraina a afectat economia României, deși trebuia s-o afecteze pe cea a Rusiei. Impactul este dublu față de cel estimat pentru alte state. Studiu

Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022, iar inflația ar fi crescut mai puțin cu 1 punct procentual, arată studiul Macroeconomic Consequences of the War in Ukraine on Central and Eastern European Economies: A SVAR Analysis publicat pe website-ul BNR, avâ...

Good News

Only good and positive news.