Ponta, nevinovat!

Ponta, nevinovat!
📅 2025-04-18

După controversatele sale declarații privind inundațiile din 2014 și intervenția României pentru a ajuta Serbia, Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, a explicat contextul situației de atunci.

„Eu sunt român și creștin! Viața oamenilor este cea mai importantă valoare! Iar pe omul aflat la nevoie trebuie să-l ajuți!

Niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată — însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români!

Dumnezeu știe când faci fapte bune! Și îi vede și pe păcătoșii care ar lăsa aproapele să moară înecat doar pentru a câștiga politic!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Într-o postare de acum câteva ore, Ponta reafirmă ideea că, prin acțiunea sa, a avut grijă de români și că nicio gospodărie nu a fost grav afectată.

„În 2014 am avut grijă în primul rând de români – niciun locuitor din zona riverană a Dunării nu a fost în pericol – nicio gospodărie nu a fost grav afectată!

Am salvat și mii de vieți omenești din țara vecină și prietenă Serbia, așa cum trebuie să facă un bun vecin și un bun creștin! Criminalii care spun că trebuia să lăsăm să moară oamenii ca să nu afectăm câteva hectare de câmp nu au nici inimă. nici minte!

În vremuri grele adevărații lideri iau decizii pentru oameni – iar haterii critică și dezinformează!”, a scris Ponta.

Fostul premier s-a arătat deranjat de faptul că este orchestrată o campanie „cinică” de fake news împotriva lui, în plină campanie electorală.

Campania cinică de fake news pornită pe această temă este finanțată direct de Coaliția PSD – PNL – UDMR, care a constatat în baza ultimelor sondaje că urmează să intru în turul al doilea alături de George Simion!

Vocilor care se exprimă acum împotriva lui Victor Ponta li s-a alăturat și cea a premierului Marcel Ciolacu, care îi cere fostului său coleg de partid să se retragă din cursa prezidențială. Ciolacu afirmă că astfel Ponta și-ar putea răscumpăra, în al doisprezecelea ceas, „imensa greșeală făcută atunci”.

„Când ești prim-ministru sunt multe momente în care ești nevoit să iei decizii grele. Dar ele nu trebuie ascunse niciodată de proprii cetățeni.

Să recunoști senin – după ani de zile! – că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține!

Orice scuză ai invoca, fiecare cetățean al acestei țări așteaptă de la un demnitar – fie el președinte, premier sau orice altceva, să-și apere propria țară și proprii cetățeni! În niciun caz nu te mai crede nimeni că ești suveranist și că mori cu toți de gât pentru poporul și țara ta!

Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă ! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicușor Dan președinte! Răscumpără-ți măcar în al doisprezecelea ceas imensa greșeală făcută atunci! Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob a analizat întreg jihad declanșat împotriva lui Ponta.

„În podcastul «Hai, live! cu Turcescu și Andronic», Ponta a dezvăluit de ce a primit cetățenia sîrbă de la țara vecină: «Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor (2014 n.r.), am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul».

Imediat s-a declanșat jihadul.
«Fac un apel la Ministerul Public să investigheze acțiunile cetățeanului româno-sârb Victor Ponta – potențialul trafic de influență și conflict de interese în cazul firmelor care i-au plătit milioane în timp ce era consilierul lui Ciolacu, precum și situația inundațiilor provocate în 2014 cu care se laudă astăzi», a scris pe Facebook useristul Cătălin Drulă.

Ce nu știe Drulă și nici mulți alții e că deschiderea barajului Porțile de fier în caz de inundații nu se face la decizia unui oficial guvernamental, pentru că România și Iugoslavia au o serie de acorduri semnate începând cu 1963 și extinse ulterior succesiv, inclusiv după Revoluție și după destrămarea Iuglosaviei.

Un acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind condiţiile extinderii colaborării pentru utilizarea potenţialului hidroenergetic al Dunării, semnat la Bucureşti la 19 februarie 1977 stabilește un cadru de cooperare permanentă prin Comisia Mixtă Româno-Iugoslavă pentru Porțile de Fier, care are responsabilitatea de a coordona exploatarea sistemelor, inclusiv în situații excepționale precum inundațiile. Articolul 11 al acordului prevede că exploatarea coordonată a celor două sisteme trebuie să optimizeze utilizarea potențialului hidroenergetic, iar alte documente ulterioare, precum Convenția din 1987 privind exploatarea și întreținerea sistemelor, detaliază regimul de funcționare al ecluzelor și barajelor, inclusiv în caz de ape mari sau forță majoră.

Și iată ce prevede, spre exemplu, acordul din 1987:

Pe baza hotărîrii organului comun competent, cotele de retenţie se vor cobori pînă la nivelul necesar pentru spargerea şi evacuarea ghetii din amonte de baraj sau pentru apărarea împotriva inundaţiilor”.

Iar acordurile mai prevăd și că nivelurile optime ale apelor Dunării sunt stabilite la cota de 69,50 m deasupra Marii Adriatice, măsurat la gura Nerei.

Așadar, cînd se depășește respectiva cotă și apare pericolul de inundații se iau automat măsurile necesare pentru scăderea debitului, pentru evitarea catastrofelor.

Inundațiile din mai 2014 sunt considerate cele mai grave din ultimii 120 de ani în regiunea Balcanilor, inclusiv în Serbia. În timpul acestui dezastru natural, ploile torențiale au provocat revărsări masive ale râurilor, inclusiv ale Dunării și Savei, care străbat Belgradul. Bilanțul victimelor din Serbia a inclus cel puțin trei decese confirmate de premierul de atunci, Aleksandar Vučić. E greu de spus cîți oameni ar fi murit dacă debitul Dunării nu ar fi fost scăzut artificial, iar asta s-a făcut fără intervenția premierului.
În consecință, e neclar de ce și-a tras Ponta un glonț în picior de bunăvoie și nesilit de nimeni cu afirmația hazardată că el ar fi forțat, efectiv, structurile statului să ia măsurile care erau obligatorii prin tratate. L-a furat valul campaniei?”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Lasconi acuză: Lui Nicușor Dan i s-a propus cu o zi înainte să intre în cursa pentru Cotroceni

Elena Lasconi, învingătoare în lupta cu puciștii din USR, a declarat joi seara la Antena 3 CNN că Nicușor Dan ar fi știut din 5 decembrie că CCR urmează să anuleze alegerile prezidențiale. Conform lui Lasconi, actualului primar al Capitalei i s-a propus să intre în cursa pentru funcția supremă în...

ÎPS Teofan: Prin Învierea lui Hristos, viaţa veşnică a pătruns deja în lumea aceasta

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei explică în Pastorala de Paști Învierea lui Hristos este temelia credinței creștine. ÎPS Teofan ne asigură că, „dacă suntem cu Dumnezeu, în familie ne e mai bine. Singurătatea este, de asemenea, trăită mai cu nădejde. Cu Dumnezeu, succesul nu ne duce la...

Curtea de Apel dă dreptate Elenei Lasconi. USR, obligat să respecte decizia BEC

Curtea de Apel București a decis astăzi în favoarea Elenei Lasconi, apreciind că președintele USR este singurul reprezentant legal al partidului în fața instituțiilor publice. În acest context, instanța a constatat nulitatea contestației USR împotriva deciziei BEC care interzicea partidului să îi...

„Anul nou care n-a fost” călătorește prin România

Caravana cinematografică „Anul Nou care n-a fost” va ajunge, în perioada 24 – 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi Q Magazine, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori ...

Care sunt prioritățile românilor de Paște

Românii pun accent pe calitate și prețuri avantajoase pentru sărbătorile de Paște din acest an și tot mai mulți apelează la strategii de economisire – arată un studiu EY România despre preferințele consumatorilor români, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică...

Antonescu și-a consultat dosarul la CNSAS

Crin Antonescu a fost astăzi la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosarul său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său. „Am luat exact copia, piesa care ...

Băsescu, apel către Elena Lasconi și Nicușor Dan

Fostul președinte Traian Băsescu a lansat un apel către Elena Lasconi și Nicușor Dan să nu lase țara în mâna USL (PSD-PNL). Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Băsescu le transmite celor doi candidați – aflați în război în acest moment – că ar trebui să se întâlnească și să se aj...

„Maru”, reținut de DIICOT

UPDATE Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a lui Tudor Duma, zis „Maru”, pentru o perioadă de 30 de zile, în dosarul deschis de autorități după moartea unui tânăr în vârstă de 20 de ani care a suferit o supradoză de metadonă. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contest...

Cazul Antonescu și Securitatea. PNL cere demiterea Germinei Nagâț din CNSAS

Deputatul PNL Alexandru Muraru este foarte vehement și cere explicații publice privind manipularea informațiilor în legătură cu dosarul de Securitate al candidatului la prezidențiale Crin Antonescu. Muraru o acuză pe Germina Nagâț, reprezentanta USR în CNSAS, că a pus în circulație „informații tr...

Război total, cu implicarea CCR: Lasconi vorbește de invalidarea lui Nicușor și de închisoare pentru useriști

După puciul din interiorul USR, Elena Lasconi, anunță azi, într-un interviu acordat Agerpres, că a depus contestații la Curtea Constituțională și va depune și la AEP și în instanță pentru că este împiedicată de proprii colegi să meargă în campanie, lucru care constituie infracțiune și pentru...

Good News

Only good and positive news.