Politico: România stabilește o nouă dată a alegerilor, dar riscă același rezultat

Politico: România stabilește o nouă dată a alegerilor, dar riscă același rezultat
📅 2025-01-09

România a stabilit o dată pentru repetarea alegerilor prezidențiale după îngrijorările legate de „acțiunea hibridă agresivă” a Rusiei la primul tur, dar există încă riscul ca rezultatul să fie similar la a doua încercare și ca ultranaționalistul Călin Georgescu să triumfe, scrie Politico.

Anulare controversată

Noul scrutin va avea loc pe 4 mai, al doilea tur fiind planificat două săptămâni mai târziu, pe 18 mai.

Primul tur al alegerilor din România din 24 noiembrie anul trecut a provocat o undă de șoc internațională datorită victoriei lui Georgescu, care a fost propulsat din obscuritate de o campanie TikTok de mare succes. Competiția a fost anulată înainte ca turul al doilea să poată avea loc.

Chiar dacă victoria lui Georgescu – cu 23% – a declanșat panica care a dus în cele din urmă la anularea votului, acesta pare încă în mare măsură în competiție pentru reluarea alegerilor. Multe vor depinde acum de faptul dacă va fi descalificat de Curtea Constituțională din cauza acuzațiilor de finanțare nedeclarată.

Popularitatea sa continuă, și poate chiar în creștere, se datorează în parte suspiciunii profunde față de clientelismul și nepotismul vechilor partide tradiționale, care sunt considerate de mulți români ca fiind cele care au tras sforile pentru anularea primului vot.

Georgescu, un rebel sceptic la vaccinuri, care l-a numit patriot pe președintele rus Vladimir Putin și se opune ajutorului pentru Ucraina, este văzut ca o amenințare la adresa poziției Bucureștiului în UE și NATO, deși ar fi – într-o anumită măsură – ținut în frâu de parlament și de guvern dacă ar câștiga.

Documente declasificate ale serviciilor de informații au susținut că influențatori plătiți, împreună cu membri ai grupurilor extremiste de dreapta și persoane care au legături cu crima organizată, au promovat online candidatura lui Georgescu înainte de 24 noiembrie.

În timp ce documentele au afirmat că Rusia a încercat în general să submineze alegerile, acestea nu au afirmat în mod direct că Moscova a influențat în mod specific campania lui Georgescu – deși au sugerat puternic acest lucru.

În ciuda acestei presupuse interferențe străine, majoritatea românilor consideră în continuare că anularea alegerilor a fost o decizie proastă, potrivit unui mic sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, un think tank, pe un eșantion de aproape 1.000 de respondenți. Georgescu ar fi câștigat al doilea tur de scrutin dacă acesta nu ar fi fost anulat, potrivit sondajului.

În cursa de anul trecut, Georgescu ar fi trebuit să se confrunte cu candidatul reformist Elena Lasconi din partea partidului de centru-dreapta Uniunea Salvați România. Ea a criticat, de asemenea, decizia instanței de a anula alegerile și de a ordona o reluare.

Miercuri, Lasconi i-a acuzat din nou pe liderii partidelor principale că au încercat de șase ori să o scoată din cursa prezidențială și a promis că va candida din nou.

„Pentru a ne recâștiga influența ca țară serioasă, avem nevoie de o anchetă serioasă a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Radu Magdin, analist politic român, în legătură cu primul tur. În caz contrar, este foarte greu pentru oameni să meargă mai departe, așa cum ar dori unele partide din coaliția de guvernare, a spus Magdin.

Georgescu a contestat fără succes decizia de anulare a Curții Constituționale pe plan intern și a depus, de asemenea, o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„A trecut o lună și încă nu avem un motiv clar pentru anularea alegerilor; nu a existat nicio dovadă a implicării vreunui actor de stat sau a vreunui alt actor care să justifice evenimentele la care asistăm”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Georgescu.

Acesta a făcut apel la români să semneze o petiție către Curtea Constituțională prin care solicită ca turul doi – în care ar fi trebuit să se confrunte cu Lasconi – să aibă loc în cele din urmă.

„Georgescu a avut ocazia să se prezinte ca victimă în fața electoratului său”, a declarat Magdin.

Acest sentiment că este dat la o parte de vechea ordine va fi amplificat doar dacă Curtea Constituțională va decide că nu este eligibil pentru a candida din nou la alegeri din cauza neregulilor din prima sa campanie prezidențială de anul trecut.

Luna trecută, procurorii români au percheziționat proprietățile unui susținător-cheie al lui Georgescu, ca parte a unei investigații axate pe spălare de bani, mituirea alegătorilor și fraudă informatică. Potrivit dosarelor declasificate ale serviciilor de informații, finanțatorul a furnizat 1 milion de euro pentru campania lui Georgescu, din care TikTok a declarat că a primit 360 000 de euro.

Georgescu a respins acuzațiile de nedeclarare a fondurilor de campanie, afirmând că succesul său s-a datorat mai degrabă poporului român decât unei campanii din culisele social media.

Popularitate în creștere?

Din noiembrie, profilul lui Georgescu a cunoscut un boom și el rămâne favorit pentru alegerile din mai, potrivit unui sondaj comandat de primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care candidează și el la președinție.

Acest sondaj a arătat că cel puțin 40% dintre români intenționează să voteze pentru Georgescu, a declarat Dan pentru Digi24, fără a preciza câte persoane au fost chestionate.

„Frustrările pe care le canalizează în calitate de candidat, vibrația anti-sistem, precum și promisiunile sale pentru viitor, nu pot fi ușor egalate de un alt candidat”, a declarat Magdin.

Dar Victor Ponta, membru social-democrat al Parlamentului României și fost prim-ministru, a sugerat că sondajul primarului este fictiv.

„Nu faci sondaje în perioada sărbătorilor – este o invenție – domnul Dan nici măcar nu a specificat numele așa-zisei companii de sondaj”, a declarat Ponta pentru POLITICO.

Liderii partidelor din coaliția de guvernare din România – Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, partidul minorității maghiare și reprezentanți ai altor minorități etnice – au confirmat de asemenea miercuri că fostul lider al Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, este candidatul lor comun pentru alegerile prezidențiale.

Antonescu, care este căsătorit cu fostul comisar european pentru transporturi Adina Vălean, este un fost lider al Senatului. El a candidat fără succes la președinție în 2009, dar nu a deținut nicio funcție politică în ultimul deceniu. Ponta, fostul său aliat, l-a numit „cel mai reprezentativ pentru sistemul politic [românesc] din ultimii 30 de ani”.

Dar exact asta au respins românii în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate de anul trecut, când niciun reprezentant al partidelor principale nu a ajuns în turul doi.

Magdin a susținut că este greu de găsit un candidat pe care românii să îl cunoască suficient de bine și care să îl poată înfrunta pe Georgescu.

„Profilul lui Antonescu, da, se poate spune că este un pic bătrân, dar poate fi și auriu, pentru că a fost un pic mai romantic decât media politică locală și este bun în ceea ce privește discursurile, ceea ce nu se poate spune despre mulți dintre adversarii cu care domnul Georgescu s-ar putea confrunta în turul doi”, a spus Magdin.

Antonescu nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

În apropierea celui de-al doilea tur de scrutin, partidele politice principale din România trebuie să explice alegătorilor pericolele curentului extremist pe care îl personifică Georgescu și diferența dintre modelul european, bazat pe statul de drept, și modelul rusesc, bazat pe violență, a declarat Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European din partea Partidului Național Liberal.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

În fața sicriului lui Jimmy Carter, Trump s-a întreținut amical cu Obama și a dat mâna cu fostul său vicepreședinte Mike Pence. Melania, din nou, diferită

Președintele american în exercițiu Joe Biden, președintele ales Donald Trump, vicepreședinta Kamala Harris și toți foștii președinți ai SUA în viață au venit joi la Catedrala Națională din Washington pentru a lua parte la funeraliile fostului președinte Jimmy Carter (1977-1981), decedat pe 29 dec...

Ce mesaj au transmis saudiții la Beirut. În 24 de ore, Joseph Aoun era ales președinte al Libanului. Israelienii au transmis felicitări

Comandantul șef al armatei libaneze, Joseph Aoun, a fost ales joi președinte al țării, cu voturile a 99 din cei 128 de deputați, punându-se astfel capăt unei perioade de peste doi ani în care funcția nu a fost ocupată, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres. Acest rezultat reflectă schimb...

Catedrala Neamului va fi sfințită la 26 octombrie. Mozaicul fabulos din interior, într-o galerie foto BASILICA

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, a anuțat Patriarhia, joi, 9 ianuarie. Evenimentul va marca Centenarul Patriarhiei Române. În 2025 se împlinesc 140 de ani...

Mircea Fechet și Sebastian Burduja au depus sesizare la DIICOT. „Niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au depus o sesizare penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva unor persoane care au diseminat în mod intenționat informații false, ...

UnHerd: După ce s-a vasalizat față de SUA, într-un efort de a contracara o amenințare rusă în mare parte imaginară, Europa se trezește acum că unul dintre teritoriile sale este amenințat nu de Rusia, ci de SUA însăși

Președintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce privește încercarea de a obține Groenlanda, atât pentru a extinde sfera de influență a Americii în emisfera vestică, dar și ca o modalitate de a-și consolida moștenirea, potrivit a trei surse familiare cu gândirea sa, citate de Reuter...

Primarul Karen Bass se afla în Ghana în timp ce Los Angeles ardea

Primarul orașului Los Angeles, democrata Karen Bass, este ținta tuturor criticilor pentru că s-a remarcat prin absență în timp ce incendiile de vegetație făceau ravagii în orașul pe care îl conduce. În timp ce flăcările au izbucnit marți și au explodat în noaptea de miercuri spre joi, Bass se afl...

Politico: România stabilește o nouă dată a alegerilor, dar riscă același rezultat

România a stabilit o dată pentru repetarea alegerilor prezidențiale după îngrijorările legate de „acțiunea hibridă agresivă” a Rusiei la primul tur, dar există încă riscul ca rezultatul să fie similar la a doua încercare și ca ultranaționalistul Călin Georgescu să triumfe, scrie Politico. Anulare...

Mark Rutte încearcă să-l convingă pe Trump să faciliteze accesul europenilor la armele americane

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că lucrează pentru a-l convinge pe președintele ales al SUA, Donald Trump, să faciliteze accesul partenerilor europeni la sistemele de arme americane, informează Agerpres. Mark Rutte a declarat pentru dpa că aliații europeni investesc deja sute d...

Actorul James Woods, a cărui casă a ars complet: Incendiile nu sunt de la schimbările climatice, ci de la idioți liberali care aleg alți idioți

Pentagonul trimite elicoptere ale Marinei la incendiile din California, dar subliniază că vânturile puternice descurajează eforturile. Departamentul american al Apărării a trimis zece elicoptere ale Marinei cu găleți de livrare a apei pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație care fac ...

Curtea de Apel București a publicat motivarea în dosarul Călin Georgescu

Curtea de Apel București a publicat în această seară motivarea deciziei de respingere a cererii candidatului independent Călin Georgescu prin care a solicitat anularea celor trei decizii ale BEC și obligarea Guvernului să reia turul 2 al alegerilor prezidențiale. În motivare se arată că decizia B...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.