Palatul Reginei Maria de la Mamaia va fi restaurat

Palatul Reginei Maria de la Mamaia va fi restaurat
📅 2024-10-31

Executivul va prelua Palatul Reginei Maria de la Mamaia, iar Ministerul Culturii va primi fondurile necesare pentru a-l restaura și conserva.

Palatul în care au locuit capetele încoronate ale Europei

Palatul Regal de la Mamaia, supranumit și Kara Dalga (în traducere, Valul negru), este un monument istoric de categoria A, ridicat de Regina Maria, între anii 1924-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa.

Inițial, palatul avea 35 de camere: 16 la subsol, 12 la parter şi 7 la mansardă, alături de sălile de serviciu.

„Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier de cea mai bună calitate). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea şi bunica reginei Maria. Dominau, în încăperi, vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul din care, atunci, se vedea marea. 

Kara Dalga se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră, operele arhitecţilor italieni Antonio Moraldo şi Carlo Actis. 

În Palatul acesta au locuit Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Mihai, Regina mamă Elena. Au venit mereu în vacanţe, aici, la plajă, Regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul Rege Paul (1947- 1964), Regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi-a petrecut zilele în camerele Palatului, în lunile de vară, mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice. 

Din decembrie 1927, clădirea a trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai pentru ca, la 6 iunie 1932, Regele Carol al II-lea să decidă predarea ei către Flotila de Hidroaviaţie (care funcţiona pe lacul Siutghiol) şi transformarea în Cazino al Ofiţerilor Aviatori, menire pe care a îndeplinit-o până la naţionalizarea din 1948.

În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca restaurant-club pentru turiștii străini, iar în anul 2003 a fost privatizată. În ultimele două decenii a fost devastată constant și lăsată să se degradeze. 

În anul 2022, statul român a recâștigat în instanță dreptul de proprietate asupra monumentului istoric, după ce s-a dovedit că tranzacția din anul 2003 a fost ilegală.” (Sursa: heritageconstanta.com)

Destinația finală a Palatului: spațiu dedicat activităților și serviciilor culturale

După anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu în ședința de guvern de astăzi, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a explicat ce destinație va avea după restaurare palatul celei mai iubite regine a României, costurile de preluare în administrare, știut fiind că imobilul s-a aflat într-o situație complicată din punct de vedere juridic. Palatul aparținea Ministerului Economiei, iar terenul aferent – unei companii private.

Restaurarea se va face printr-un acord de finanțare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

„Un moment istoric pentru patrimoniul nostru cultural: Palatul Reginei Maria a intrat în administrarea Ministerului Culturii și va fi restaurat!

Palatul Reginei Maria din Constanța, construit între 1924 și 1926, a trecut printr-o perioadă complicată din punct de vedere juridic: clădirea aparținea Ministerului Economiei, iar terenul unei companii private.
Astăzi, în sedința de Guvern și după eforturi pe mai multe planuri, acest monument de o valoare excepțională a fost declarat de interes public național și a fost transferat în administrarea Ministerului Culturii, beneficiind și de fondurile necesare pentru achiziționare, conservare si restaurare.
Transferul imobilului se realizează la valoarea stabilită de 5.758.504 lei, prin Raportul de evaluare din data de 29 august 2024. Fondurile necesare pentru achiziționarea acestuia sunt asigurate prin suplimentarea bugetului Ministerului Culturii. Această suplimentare provine din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pentru anul 2024.

Ce urmează?

Restaurarea completă a vilei regale, realizată printr-un acord de finanțare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Transformarea sa într-un spațiu dedicat activităților și serviciilor culturale.
Încă din martie, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la BDCE pentru proiectul Temelii culturale, care include fonduri necesare pentru restaurarea Palatului Reginei Maria.

Astăzi, după rezolvarea problemelor complexe legate de dreptul de proprietate, am preluat clădirea de la Ministerul Economiei, iar împreună cu Primăria Constanța realizăm procesul de trecere a terenului în proprietatea statului si administrarea Ministerului Culturii.

Palatul Reginei Maria este un simbol al istoriei noastre, pe care, de astăzi, ne angajăm să-l păstrăm pentru generațiile viitoare!”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

În urmă cu câteva zile, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că după finalizarea lucrărilor, monumentul va intra în administrarea Primăriei Constanța.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Ciolacu demarează procedurile de desecretizare a cheltuielilor pentru renovarea vilei lui Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu a participat în această seară la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, „Un președinte în fața națiunii”. Nu a venit cu familia pentru că nu a vrut s-o expună, astfel că momentul dedicat celor mai dragi susținători nu a fost încărcat emoțional. Ciolacu a preferat să difuz...

Florian Coldea acuză: Procurorul DNA a distorsionat intenționat stenogramele

Florian Coldea, fostul șef al SRI, revine din nou atenție printr-un nou comunicat transmis presei, în care se plânge de anumite „abuzuri” (implementate din vremea când funcționau protocoalele SRI – DNA, SRI – ÎCCJ etc). El o acuză pe procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru, cea care inst...

Ungureanu: Rafila a băgat „Matei Balș” în faliment

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că fostul manager al Institutului „Matei Balş” Cătălin Apostolescu a fost demis pentru că „nu a ascultat de politicul care i-a impus să semneze anumite contracte sau să nu le rezilieze pe altele”, Ungureanu îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexa...

Tal Hanan, expert în război informațional, despre care Lasconi spune că s-ar fi întâlnit cu Mircea Geoană, confirmă că a fost în România

Scandalul „întâlnirii” dintre Mircea Geoană și israelianul Tal Hanan, acuzat de presa internațională că este un expert al războiului informațional și că deține rețele de influență a alegerilor în diferite țări, a luat amploare miercuri, după ce însuși premierul Marcel Ciolacu a solicitat public A...

Palatul Reginei Maria de la Mamaia va fi restaurat

Executivul va prelua Palatul Reginei Maria de la Mamaia, iar Ministerul Culturii va primi fondurile necesare pentru a-l restaura și conserva. Palatul în care au locuit capetele încoronate ale Europei Palatul Regal de la Mamaia, supranumit și Kara Dalga (în traducere, Valul negru), este un monumen...

Avansul armatei ruse amplifică temerile privind capacitatea Kievului de a inversa tendința

Forţele ruse au avansat cu 478 de km pătraţi în teritoriul ucrainean de la începutul lunii octombrie, cel mai mare câştig teritorial într-o lună de la primele săptămâni ale războiului, conform unei estimări a agenţiei France Press în baza datelor Institutului american pentru Studiul Războiului (I...

Familia lui Trump, oficiali ai administrației Biden, victimele unei rețele de hackeri

Cotidianul The New York Times relatează că membri ai familiei fostului preşedinte american Donald Trump şi oficiali din administraţia Biden s-au numărat printre persoanele vizate de hackeri având legătură cu China, care au reuşit să pătrundă în sistemele companiilor de telecomunicaţii. Conform NY...

Geoană neagă întâlnirea cu „periculosul” Tal Hanan. Lasconi contracarează

Mircea Geoană, candidat independent pentru președinția României, a fost marți seară protagonistul dezbaterii „Un președinte pentru România”, organizată de Antena 3 CNN. Duminică seara, președintele USR Elena Lasconi a declarat, la prima dezbatere electorală în acest format, că Mircea Geoană s-a î...

Ucraina va mobiliza 160.000 de noi soldați în următoarele trei luni

Ucraina are în vedere mobilizarea în perioada următoare a circa 160.000 de noi soldaţi pentru a completa efectivele armatei, a declarat în faţa deputaţilor de la Kiev secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Oleksandr Litvinenko. În perioada scursă din februarie 2022, când a înc...

Cum îl descrie publicația Politico pe George Simion

Publicația Politico difuzează azi, în plină campanie electorală, un articol devastator la adresa lui George Simion și a partidului său, pe care îl califică drept naționalist, fascist, extremist, legionar șamd, îngroșînd la maxim, chiar sărind calul zdravăn pe alocuri, tușele trasate AUR-ului...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.