Executivul va prelua Palatul Reginei Maria de la Mamaia, iar Ministerul Culturii va primi fondurile necesare pentru a-l restaura și conserva.
Palatul Regal de la Mamaia, supranumit și Kara Dalga (în traducere, Valul negru), este un monument istoric de categoria A, ridicat de Regina Maria, între anii 1924-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa.
Inițial, palatul avea 35 de camere: 16 la subsol, 12 la parter şi 7 la mansardă, alături de sălile de serviciu.
„Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier de cea mai bună calitate). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea şi bunica reginei Maria. Dominau, în încăperi, vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul din care, atunci, se vedea marea.
Kara Dalga se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră, operele arhitecţilor italieni Antonio Moraldo şi Carlo Actis.
În Palatul acesta au locuit Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Mihai, Regina mamă Elena. Au venit mereu în vacanţe, aici, la plajă, Regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul Rege Paul (1947- 1964), Regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi-a petrecut zilele în camerele Palatului, în lunile de vară, mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.
Din decembrie 1927, clădirea a trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai pentru ca, la 6 iunie 1932, Regele Carol al II-lea să decidă predarea ei către Flotila de Hidroaviaţie (care funcţiona pe lacul Siutghiol) şi transformarea în Cazino al Ofiţerilor Aviatori, menire pe care a îndeplinit-o până la naţionalizarea din 1948.
În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca restaurant-club pentru turiștii străini, iar în anul 2003 a fost privatizată. În ultimele două decenii a fost devastată constant și lăsată să se degradeze.
În anul 2022, statul român a recâștigat în instanță dreptul de proprietate asupra monumentului istoric, după ce s-a dovedit că tranzacția din anul 2003 a fost ilegală.” (Sursa: heritageconstanta.com)
După anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu în ședința de guvern de astăzi, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a explicat ce destinație va avea după restaurare palatul celei mai iubite regine a României, costurile de preluare în administrare, știut fiind că imobilul s-a aflat într-o situație complicată din punct de vedere juridic. Palatul aparținea Ministerului Economiei, iar terenul aferent – unei companii private.
Restaurarea se va face printr-un acord de finanțare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
„Un moment istoric pentru patrimoniul nostru cultural: Palatul Reginei Maria a intrat în administrarea Ministerului Culturii și va fi restaurat!
Palatul Reginei Maria din Constanța, construit între 1924 și 1926, a trecut printr-o perioadă complicată din punct de vedere juridic: clădirea aparținea Ministerului Economiei, iar terenul unei companii private.
Astăzi, în sedința de Guvern și după eforturi pe mai multe planuri, acest monument de o valoare excepțională a fost declarat de interes public național și a fost transferat în administrarea Ministerului Culturii, beneficiind și de fondurile necesare pentru achiziționare, conservare si restaurare.
Transferul imobilului se realizează la valoarea stabilită de 5.758.504 lei, prin Raportul de evaluare din data de 29 august 2024. Fondurile necesare pentru achiziționarea acestuia sunt asigurate prin suplimentarea bugetului Ministerului Culturii. Această suplimentare provine din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pentru anul 2024.
Restaurarea completă a vilei regale, realizată printr-un acord de finanțare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Transformarea sa într-un spațiu dedicat activităților și serviciilor culturale.
Încă din martie, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la BDCE pentru proiectul Temelii culturale, care include fonduri necesare pentru restaurarea Palatului Reginei Maria.
Astăzi, după rezolvarea problemelor complexe legate de dreptul de proprietate, am preluat clădirea de la Ministerul Economiei, iar împreună cu Primăria Constanța realizăm procesul de trecere a terenului în proprietatea statului si administrarea Ministerului Culturii.
Palatul Reginei Maria este un simbol al istoriei noastre, pe care, de astăzi, ne angajăm să-l păstrăm pentru generațiile viitoare!”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.
În urmă cu câteva zile, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că după finalizarea lucrărilor, monumentul va intra în administrarea Primăriei Constanța.