UPDATE Pensiile românilor vor rămâne înghețate pe toată durata anului viitor (deși guvernul Ciolacu 1 se lăuda cu „marea recalculare” a pensiilor), potrivit postului Realitatea TV. De asemenea, rămân înghețate pe tot parcursul anului salariile bugetarilor și bursele elevilor, iar concediile medicale vor fi remunerate cu doar 65% din salariu, nu cu 75%, ca până acum. Orele suplimentare vor fi compensate doar cu timp liber. Voucherele de vacanță nu vor mai fi acordate, în pofida criticilor venite de la operatorii de turism din România.
Știrea inițială Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a ajuns la Guvern pentru discuţii cu premierul Marcel Ciolacu privind măsurile din Ordonanţa trenuleţ, care urmează să fie adoptată în prima ședință de guvern. urma discuţiilor, va fi organizată şi o şedinţă a coaliţiei.
Măsurile fiscale, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025, va afecta pensionarii a căror pensie nu va mai fi indexată, salariile bugetarilor vor îngheța la nivelul anului 2024. De asemenea, se are în vedere eliminarea tichetelor de masă, eliminarea voucherelor de vacanţă, eliminarea plății orelor suplimentare.
În plus, ar urma să fie blocate angajările la stat şi îngheţate salariile demnitarilor.
Guvernul ar urma, potrivit unor surse, să crească taxele și impozitele, ceea ce ar însemna că Marcel Ciolacu – care nu se poate plânge de greaua moștenire a executivului anterior – a transmis românilor mesaje mult prea optimiste față de adevărate situație economică a României. Să ne amintim că premierul a declarat că se va tatua dacă vor crește taxele și impozitele.
Analistul economic Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru funcția de prim-ministru, transmite printr-un comunicat că această ordonanță a devenit „o tradiţie anuală a coaliţiei PSD-PNL”.
„Primul act care va fi emis de Guvernul Ciolacu II, aşa-numita ordonanţă trenuleţ, oferă o imagine clară asupra modului în care această guvernare va funcţiona: austeritate impusă prin îngheţarea pensiilor şi salariilor, suspendarea drepturilor legale ale cetăţenilor şi perpetuarea stării de ilegalitate.
Această ordonanţă, devenită o tradiţie anuală a coaliţiei PSD-PNL, blochează aplicarea unor legi adoptate chiar de parlamentarii acestor partide, sub impulsul populismului electoral.
Cei aproape 5 milioane de pensionari din România sunt printre cei mai afectaţi de această decizie. În loc să beneficieze de majorările mult promise prin lege, pensiile rămân îngheţate la nivelul anului trecut.
Aceasta înseamnă că, imediat după sărbători, aceşti oameni se vor confrunta cu realitatea dură a preţurilor în creştere, fără un sprijin financiar suplimentar.
Mai mult, guvernul PSD-PNL demonstrează o inconsecvenţă flagrantă: promisiunea unei noi legi a pensiilor a fost unul dintre punctele centrale ale campaniei electorale, contribuind la obţinerea a 38% din voturi. Însă, imediat după alegeri, coaliţia a ales să încalce tocmai această lege, arătând un dispreţ total faţă de angajamentele făcute în faţa cetăţenilor.
Guvernul se laudă, prin toate canalele posibile, că pregăteşte un aşa-zis cutremur bugetar. În realitate, această ordonanţă trenuleţ la fiecare final de an se amână aplicarea unor legi votate cu entuziasm populist de aceeaşi coaliţie guvernamentală.
Anunţurile privind îngheţarea salariilor şi angajărilor în sectorul public nu reprezintă o măsură nouă, ci o obligaţie legală impusă în cazul în care nu există o lege a bugetului pentru anul următor. Cu alte cuvinte, ceea ce guvernul prezintă drept o ‘realizare’ este, de fapt, o consecinţă directă a incapacităţii de a guverna responsabil şi de a adopta o lege a bugetului la timp.
Îngheţarea pensiilor şi salariilor, combinată cu creşterea preţurilor, nu poate fi justificată prin discursuri pompoase sau articole plătite, ci doar printr-o schimbare radicală a modului de guvernare. Românii aşteaptă măsuri concrete şi respectarea angajamentelor asumate, nu promisiuni încălcate şi austeritate mascată sub pretextul unei reforme bugetare.”