Președintele ales Nicușor Dan a declarat, într-un interviu acordat postului B1TV, că „justiția este foarte importantă” pentru el.
Întrebat fiind despre încrederea în justiție și dacă o să meargă în continuare în sălile de judecată, așa cum făcea până acum, Nicușor Dan a răspuns: „Asta o să-mi lipsească, dar o să mă duc des la CSM”.
Conform legii, Președintele României prezidează lucrările CSM la care participă, însă nu are drept de vot.
În timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a șocat atunci când a declarat că poate influența justiția prin numirea procurorilor șefi, dar și prin semnarea decretelor de numire a judecătorilor și procurorilor. Atunci a încercat să atenueze gafa făcută, fără succes.
De asemenea, în această perioadă de dezvăluiri – dar nu numai – s-a arătat că primarul general al Capitalei ignora cu bună știință, se pare, deciziile instanței. După depunerea jurământului, Nicușor Dan trece la alt nivel relația cu justiția.
Avocatul Toni Neacșu a arătat într-o postare de astăzi motivele pentru care justiția este domeniu important pentru președintele ales.
„Din punctul de vedere al celor din justiție, Nicușor Dan este un procesoman patologic ajuns în fruntea statului.
Pe mine și pe toți cei din sistem ne-au șocat cuvintele lui din campanie că poate influența justiția nu numai prin numirea procurorilor șefi (ceea ce e adevărat), ci și prin semnarea decretelor de numire a judecătorilor și procurorilor în funcție (ceea ce e aberant, președintele e obligat să semneze ca primarul numirea judecătorilor și procurorilor care termina INM-ul sau intră prin examen în magistratură).
Mandatul său este absolut imprevizibil în ce privește justiția.
În acest moment se fac jocuri pentru numirea celor trei judecători noi la Curtea Constituțională.
Actuala președinte a ICCJ, d-na judecător Corina Corbu, o victimă a prigoanei DNA, era teoretic în cărți pentru numirea din partea Senatului sau Camera Deputaților, pe filiera PSD.
Din partea președinției Nicușor Dan în cărți este fostul judecător Cristi Danileț.
Mandatele a trei judecători CCR expiră pe 13 iulie 2025 și, deși procedura numirii noilor judecători trebuia legal declanșată cu 3 luni înainte (13 aprilie), acest fapt nu s-a întâmplat, toată lumea așteptând rezultatul noilor alegeri prezidențiale și deci reașezarea plăcilor tectonice ale puterii.
Noii judecători CCR ar trebui desemnați (câte unul de Președinte, de Camera Deputaților și de Senat) până la 14 iunie 2025.”, a scris Toni Neacșu pe Facebook.
În timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a transmis în mai multe rânduri că este nemulțumit de cum funcționează sistemul judiciar, în mod special de activitatea Direcției Naționale Anticorupție și a Parchetului General, dar mai ales a Inspecției Judiciare pe care a numit-o „cea mai mare problemă”:
„Nu avem o Inspecție Judiciară care să îi ancheteze pe magistrații despre care toată lumea știe că trântesc dosare și fac prostii”, spunea Nicușor Dan în 23 ianuarie 2025, într-o dezbatere la Antena 3.