Noul președinte al României, Nicușor Dan a transmis că „prioritatea principală în această perioadă este corectarea deficitului bugetar, iar dialogul cu partidele politice se va axa exclusiv pe identificarea soluțiilor în acest sens.”
„Elaborarea unui plan concret de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice este esențială și nu mai poate fi amânată.”, spune noul președinte.
Potrivit unor surse politice, Bruxellesul va acorda României maxim două luni pentru elaborarea unui plan de măsuri pentru reducerea deficitului care acum este de 9.3% la maxim 7%. Se iau în considerare creșterea TVA ului și a impozitului pe venit, ceea ce înseamnă că salariile se vor diminua.
Într-un interviu acordat ziarului Libertatea, economistul Andrei Mocearov atrage atenția că reducerea cheltuielilor, ca unică soluție pentru situația debalansată a deficitului bugetar este o iluzie.
„Dincolo de grave lacune privind macroeconomia, toți cei care duc această campanie pentru reducerea cheltuielilor au o problemă majoră de aritmetică. Dintr-un milion și 300 de mii de bugetari, în administrația publică centrală și locală lucrează 450 de mii de oameni. Niște calcule simple, de aritmetică elementară, arată că prin punerea pe liber a 20% din administrație, adică 90 de mii, s-ar obține o economie de sub 1% din PIB. Or, nouă ne lipsesc 7 puncte procentuale pentru a reduce deficitul actual de la peste 9% din PIB la sub 3% din PIB, până în 2030. Așadar, rezolvarea problemei deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor e o iluzie periculoasă. E nevoie în mod clar, demonstrabil aritmetic, cum recomandă Consiliul fiscal și Comisia Europeană, în primul rând de creșterea veniturilor fiscale.”, spune analistul.
În privința diferitelor nume avansate drept viitori miniștri de diferite publicații, Nicușor Dan a precizat că „toate informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la structura viitorului Guvern sau la posibile nominalizări pentru funcțiile de ministru sunt, în acest moment, simple speculații.”