„Gata, USR nu mai e pro-european? V-ați înhăitat toți cu toți și ați rămas fără ciolan”, a fost prima reacție transmisă ironic de președintele AUR, George Simion, după anunțul lui Marcel Ciolacu privind retragerea de la negocierile pentru viitorul Guvern și replicile jignitoare prin care social democrații au fost făcuți „borfași”, „lași” și iresponsabili de liderii USR.
„Noi, Partidul AUR, suntem de încredere. Întrucât PSD s-a retras din negocieri, vom discuta urgent, în cadrul AUR, asumarea guvernului. Asigurăm partenerii euro-atlantici că România își va respecta angajamentele, iar politicile viitoare vor fi în conformitate cu colegii noștri de centru-dreapta din Italia”, a anunțat liderul AUR pe rețeaua socială X.
La orele 16, George Simion, alături de parlamentarii Alianței pe care o conduce, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a propus formarea unui guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu, menţionând că este nevoie ca toate partidele să se aşeze la masa negocierilor.
„Eu cred în varianta unui guvern într-adevăr de uniune naţională, nu împărţit artificial în suveranişti şi aşa zişi pro-europeni. Şi noi suntem europeni că toţi de aici suntem demnitari ai statului român, un stat european.(…) Noi suntem europeni pentru că suntem români şi ne dorim să dialogăm cu toate forţele politice. Campania electorală a luat sfârşit. Putem sta la masă cu toate formaţiunile şi să găsim o formulă de a ieşi din această criză. Noi propunem o variantă în care să dăm un guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, domnul Petrişor Peiu”, a precizat Simion.
El a adăugat că AUR doreşte să se convină asupra unui set de măsuri aplicabile într-o perioadă de 36 luni, menţionând că este vorba de „măsuri concrete pentru a da satisfacţie românilor care au fost la vot şi au votat într-un anumit sens”. „Nu putem continua coaliţia PSD PNL UDMR ca şi cum votul românilor nu contează”, a adăugat Simion.
„AUR are capacitatea, înțelepciunea, abilitatea, voința și știința de a prelua guvernarea în România, conform cu voința românilor care au votat pe 1 decembrie și pe 24 noiembrie, în următoarea ordine:
1. Constatarea ca fiind vacantă a poziției de președinte începând cu data de 22 decembrie
2. Preluarea interimară a funcției de președinte de către președintele ales al Senatului.
3. Desemnarea unui premier în urma propunerii făcută de AUR, propunerea noastră fiind domnul Petrișor Peiu.
4. Organizarea în cel mai scurt timp a alegerilor prezidențiale, cu o nouă conducere a AEP, în termenii stabiliți de către BEC.
5. Agrearea de către o majoritate a partidelor sau a parlamentarilor din noua legislatură a unui set de măsuri care să implementate într-o perioadă de 3-6 luni, iar ulterior să ajungem la votul românilor pentru a stabili o majoritate stabilă pentru următorii 4 ani.”, a anunțat George Simion.
Petrișor Gabriel Peiu este doctor al Universității Politehnica din București (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepreședinte al Agenției pentru Investiții Străine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN). În ultimii ani, Peiu a fost prezent la numeroase emisiuni TV, ca analist economic. În urmă cu doi ani, el susținea că „modernizarea României este cea mai sănătoasă formă de naționalism sau de patriotism”. În iulie, Peiu avertiza cu privire la costurile imense, la nivel record, de organizare a alegerilor din 2024. Foto Sabin Cîrstoveanu, Inquam
Reamintim că principalul liant care a adus la masa negocierilor pentru formarea unui Guvern formațiuni diameteral opuse ideologic precum PSD, PNL, USR și UDMR a fost tocmai împiedicarea suveraniștilor de-a ajunge la putere și izolarea acestora.
Viorel Cataramă, lider al Partidului Național Liberal, este primul politician care a declarat, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, că „discursul acesta moralizator prin care unii sunt considerați pro-europeni și alții anti-europeni este nociv”, arătând că o colaborare cu AUR nu ar trebui exclusă.
Analistul Mugur Ciuvică l-a contrazis arătând că partidele suveraniste sunt „pro ruse” și că o guvernare cu acestea ar trebui exclusă, în timp ce Viorel Cataramă i-a replicat că milioane de români care au votat aceste partide nu pot fi jignite și nici considerate filoruse.
De partea cealaltă, liderul UDMR Kelemen Hunor a lansat un apel către liderii USR, PNL, PSD. „Eu îi rog pe toţi colegii mei din coaliţia care s-a constituit după alegerile parlamentare să ia un lighean cu apă rece şi să pună fiecare picioarele în apă. Se linişteşte toată lumea şi mâine să ne întoarcem cu toţii la masă. Este singura soluţie bună pentru România. Deci şi Marcel Ciolacu, şi Ilie Bolojan, şi Elena Lasconi şi cu mine mâine să continuăm discuţiile, fiindcă orice altă variantă este variantă proastă şi varianta care nu ajută cu nimic pentru a rezolva problemele României”, a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres.
„Partidul Național Liberal vrea în continuare să contribuie la găsirea unei soluții. Țara se află deja într-o situație complicată, iar nereușita creării unei coaliții de guvernare îi va costa mult pe români”, a avertizat președintele PNL, Ilie Bolojan. „România are nevoie rapid de un nou guvern, care să creeze cu maximă responsabilitate un nou buget, să ia măsuri pentru creșterea economiei, să atragă în continuare fondurile europene. Repet, PNL e pregătit să-și asume răspunderea în tot acest efort”, a continuat el.
Senatorul PNL Nicolae Ciucă a spus din Parlament că este important ca cele patru partide să revină la masa negocierilor şi să găsească formula de majoritate parlamentară. La rândul lui, Gheorghe Flutur a arătat că trebuie să se epuizeze toate căile e dialog şi negociere şi trebuie să existe înţelepciune şi răbdare.