Președintele Klaus Iohannis a ieșit din nou la rampă azi, la Bruxelles, în contextul crizei politice agravate de anunțul retragerii PSD din guvern, pentru a da mesaje către popor, dar a reușit doar să se facă de rîs, dovedind că habar nu are de legi și de Constituție.
Ce a transmis președintele:
„Conform Constituției, după ce alegerile parlamentare sunt validate, Guvernul devine interimar, se ocupă numai de treburile curente. Deci, actualul Guvern nu poate să dea ordonanțe de urgență și nu poate să vină cu un buget care să fie votat în Parlament. Deci, practic, lucrurile care sunt extrem de importante în această perioadă trebuie să fie făcute de noul Guvern”.
Deci, conform președintelui, guvernul Ciolacu nu mai poate elabora proiectul de buget, pentru că a devenit interimar. E fals.
Constituția stipulează, într-adevăr, la articolul 110 că Guvernul îşi exercită mandatul pînă la data validării alegerilor parlamentare generale, ceea ce s-a și întîmplat și că Guvernul al cărui mandat a încetat în condițiile de mai sus îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern. Altfel spus, nu poate elabora proiecte de legi și da ordonanțe. Dar poate elabora proiectul de buget.
Legea nr. 90 din 26 martie 2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor prevede clar: „În cazul încetării mandatului sau, în condițiile prevăzute de Constituție, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi”.
Dar, mai spune legea că prin derogare de la prevederile de mai sus, „în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniția proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaționale, proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat, precum și proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”.
Deci, guvernul Ciolacu poate și trebuie să meargă înainte cu legea bugetului.
Întrebat în cadrul aceleiași intervenții de azi dacă s-ar putea ajunge la alegeri anticipate în perioada următoare, şeful statului a afirmat: „Eu sper că nu ajungem la aşa ceva. Mă gîndesc că în final înţelepciunea va prevala”.
Klaus Iohannis nu cunoaște, deci, Constituția, care prevede că pentru alegeri anticipate e obligatorie dizolvarea Parlamentului. Iar art.89 din Constituție prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
A treia minciună livrată de președinte: „Cel mai mare pericol pentru România este o criză care nu permite formarea unui Guvern și care duce la o tărăgănare absolut inadmisibilă a chestiunilor care sunt importante: buget, organizarea alegerilor prezidențiale”.
Este pentru a doua oară când Iohannis flutură public această intoxicare, conform căreia doar viitorul guvern poate da HG privind organizarea alegerilor, neexistând în legislația română o asemenea prevedere.