Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pare a fi cel mai rațional și responsabil lider politic al momentului atrăgând atenția că este nevoie de un guvern cu o majoritate parlamentară, nu de unul minoritar sau interimar. El subliniază că un guvern minoritar nu trebuie investit.
„Au fost discuţii dificile şi aseară şi alaltăieri, şi acum trei-patru zile. Dar asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm totul în haos, din punctul meu de vedere. Şi acesta era apelul meu, o invitaţie, a mea, solicitare, a mea, umilă, către Marcel Ciolacu, către Ilie Bolojan şi către Elena Lasconi, să ne întoarcem în acest format PSD, PNL, USR, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Începând de mâine să discutăm şi să formăm în guvern cu o largă majoritate în Parlament. Programul de guvernare este gata aproape. Sunt câteva chestiuni ce trebuie clarificate. Până sâmbătă avem un program de guvernare şi avem nevoie de un guvern până la sfârşitul anului, un guvern care are o majoritate parlamentară, nu un guvern minoritar, nu un guvern interimar. Deci, eu asta aş face şi asta este rugămintea mea către colegii mei”, a declarat Kelemen Hunor la Digi24 tv, preluat de Agerpres.
El a precizat că programul de guvernare urma să fie finalizat în această săptămână.
„Echipele s-au întâlnit, au mai discutat programul de guvernare şi era planificată o întâlnire şi mâine. Astăzi se termină programul de guvernare şi mâine ar fi trebuit să continuăm cu structura guvernului şi cu aspectele mai puţin importante, din punctul meu de vedere, fiindcă dacă ai un program de guvernare, atunci pot să aşezi o echipă guvernamentală bună până la sfârşitul anului sau chiar până pe 23 decembrie. Deci aşa era planificat agenda noastră pentru zilele următoare şi aşa trebuie să continuăm. Astăzi se poate vorbi informal, la telefon, face to face, nu contează, dar începând de mâine trebuie să facem acest pas. Este obligaţia noastră, asta a fost votul cetăţenilor”, a subliniat liderul UDMR.
El a atras atenţia că se creează multe probleme, una dintre acestea fiind legată de buget, context în care este necesară o formulă majoritară de guvernare.
„Trebuie să înţelegem că avem o problemă cu bugetul, dar una uriaşă. Avem o problemă de credibilitate în faţa finanţatorilor internaţionali. Instituţiile care fac aceste aprecieri ne împing în junk mâine-poimâine. Avem o problemă de credibilitate în faţa aliaţilor noştri, atât în Alianţa Nord-Atlantică, cât şi în Uniunea Europeană şi avem de făcut şi alegeri prezidenţiale. Deci nu se poate juca aşa. Nu se poate merge până la nesfârşit într-o astfel de atitudine. Şi trebuie să lasă fiecare din orgolii acasă”, a atras atenţia Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, trebuie căutată o formulă majoritară, celelalte variante fiind o aventură politică.
„Eu cred că trebuie să căutăm o formulă majoritară. Formule majoritare există, nu prea multe. Există această largă coaliţie, în care sunt prezenţi toţi PNL, PSD, USR, UDMR, minorităţile naţionale. Există şi varianta PSD, PNL, UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi există şi posibilitatea PSD, PNL, USR. Astea sunt formulele prin care poţi să asiguri o majoritate în Parlament.”, spune Hunor.
Liderul UDMR consideră că variantele de guvern minoritar sunt o aventură politică. „Nu trebuie să ne gândim la guvern minoritar, nu asta este soluţia, nu asta este aşteptarea oamenilor. (…) Din punctul meu de vedere, un guvern minoritar nu trebuie să fie investit. Dar, dacă nu există altă soluţie, sigur şi asta se poate să fie o soluţie de avarie, dar asta înseamnă că ne putem lua La revedere de la alegerile prezidenţiale. Va câştiga Georgescu, va câştiga Simion, va câştiga oricine. Deci nu se pot transmite mesaje de acest gen permanent către societate”, a arătat preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a precizat, în context, că UDMR nu ar face parte dintr-un guvern minoritar.
„În ultima instanţă, noi putem să fim convinşi să votăm învestitura unui guvern minoritar, dar nu putem să fim convinşi să facem parte dintr-un guvern minoritar. Nu suntem aventurieri politici. Deci, eu, dacă cineva mă convinge, votez şi dau votul de încredere pentru un guvern minoritar, dar spun că nu asta este soluţia. Dar să fac şi parte dintr-un guvern minoritar este exclus, indiferent cine sunt partenerii. (…) Asta ar fi corect faţă de România, faţă de societate, faţă de oameni – că am început nişte discuţii într-o formulă de largă majoritate să încercăm să închidem aceste discuţii. Asta înseamnă PSD, PNL, USR, UDMR, grupul minorităţilor naţionale”, a punctat el.
Liderul UDMR a mai atras atenţia că există „o problemă de credibilitate” în zona economică, zona investitorilor şi în zona instituţiilor financiare.
„Avem o problemă foarte mare de credibilitate şi în alianţele din care facem parte, mai ales în Alianţa Nord-Atlantică, dar şi în Uniunea Europeană. Încep discuţii extrem, extrem de serioase şi relativ rapide legate de Ucraina, de războiul ruso-ucrainean. Noi nu suntem nicăieri, deci toată lumea se uită aşa la noi: Nu ştim ce se va întâmpla cu România. Deci şi din acest punct de vedere e obligatoriu pentru fiecare să pună la o parte orgoliile, fiindcă nu avem prea mult timp la dispoziţie”, a transmis preşedintele UDMR.