Ziaristul Milan Kenderessy, de la Independent News Agency din Ungaria, a publicat astăzi un material dedicat anulării alegerilor prezidențiale prin decizia CCR din 6 decembrie 2024. În materialul intitulat „Manifestație la București pentru Trump din România”, Kenderessy scrie că președintele Klaus Iohannis a fost ofițer al Securității ceaușiste și că acesta ar fi motivul pentru care nu a putut să își urmeze familia în Germania. Nu există la jurnalistul maghiar vreo formulă de tipul „se pare că…”, „există zvonuri”. Este foarte sigur pe informația avută.
Vă prezentăm articolul apărut azi în presa maghiară:
Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a fost anulat de Curtea Constituțională în turul doi. Este adevărat că aceeași curte constituțională a aprobat rezultatele alegerilor cu câteva zile mai devreme, dar apoi telefoanele au venit de la Washington și Bruxelles și NATO.
Elita românească, clar angajată în Uniunea Europeană, s-a supus. Curtea Constituțională a declarat: serviciul secret rus a influențat rezultatul pe TikTok chinez. S-au găsit puține dovezi. Acest lucru este cu atât mai jenant cu cât susținătorii candidatului de extremă-dreapta erau bătrâne religioase din satele din regiunile înapoiate ale României, unde utilizarea TikTok nu este deosebit de răspândită.
Ce s-a întâmplat cu adevărat?
Serviciul secret român s-a temut că Trump a câștigat alegerile din Statele Unite, pentru că ar putea duce la un pact între Washington și Moscova. România este cel mai important aliat al SUA în regiune: pe litoralul românesc se construiește cea mai mare bază NATO a Europei. Din această cauză, ambasada americană a măturat elemente pro-ruse din elita românească – aceasta a fost marea campanie anticorupție condusă de procurorul general al României pe baza dosarelor CIA. Serviciul secret român a găsit un candidat pro-rus la extrema dreaptă care a îmbinat naționalismul cu religiozitatea: Călin Georgescu provine dintr-o familie de preot ortodox. Biserica Ortodoxă din România – la fel ca și în Rusia – este un bastion al naționalismului și un aliat de încredere al serviciului secret. Un număr semnificativ de mari preoți – la fel ca în Rusia – sunt și ofițeri de rang înalt ai serviciilor secrete. După care nu este chiar de mirare că ardeleanul lui Viktor Orbán, care întreține o relație bună cu Putin, îl simpatizează pe Călin Georgescu, al cărui predecesor ideologic a fost infamă pentru pogromurile sale antisemite și izbucnirile anti-maghiare din Garda de Fier.
Cu toate acestea, cu încurajarea liniștită a lui Viktor Orbán, mulți maghiari ardeleni au votat pentru Trump din România. Presa proguvernamentala din Ungaria s-a opus deschis la decizia Curtii Constitutionale a Romaniei – deloc nefondata. Însuși Viktor Orbán a spus că ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din România a fost foarte instructiv. Presa pro-guvernamentală maghiară îl citează pe omul președintelui Macron, Thierry Breton, care a amenințat Alternative für Deutschland din Germania că i s-ar putea întâmpla același lucru ca și lui Trump român în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Thierry Breton a fost recent comisarul Uniunii Europene. Bruxelles a condamnat interviul de 85 de minute al lui Elon Musk cu șeful Alternative für Deutschland la X en.
Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în mai
Președintele Klaus Johannis va rămâne la putere până atunci. Politicianul sas ardelean a fost ofițer al Securității pe vremea lui Ceaușescu, motiv pentru care nu a avut voie să se stabilească în Germania. Revenit în România, a urmat o carieră politică: a devenit șef de stat de la primar al Sibiului. Fostul ofițer al serviciului secret comunist a devenit un susținător ferm al Uniunii Europene și al NATO într-o măsură atât de mare încât a aplicat chiar și pentru postul de secretar general al Organizației Nord-Atlantice, dar a fost câștigat în cele din urmă de olandezul Rutte.
Deocamdată, nu este clar dacă Călin Georgescu va putea candida la alegerile prezidențiale din mai, întrucât nimeni nu a prezentat dovezi convingătoare că serviciile secrete ruse i-au susținut cu adevărat campania.
Partidele naționaliste au avansat la alegerile parlamentare, iar împotriva lor s-a format un guvern de coaliție, inclusiv RMDSZ. În plus, ungurii au primit unul dintre cele mai importante portofolii ale ministrului Finanțelor, care nu este tocmai o sarcină ingrată în timpul crizei economice. La București, se așteptau la victoria democraților, iar elita românească este îngrijorată de relația bună dintre Donald Trump și Viktor Orbán.
În plus, prim-ministrul maghiar își anunța schimbările ideologice la Tusnádfürdő din Transilvania. Moscova joacă de zeci de ani pe antagonismele ungo-române: în anii ’50, tovarășul Stalin a forțat autonomia maghiară asupra Partidului Comunist Român. Ceauşescu a desfiinţat autonomia maghiară în Transilvania. După căderea dictatorului a fost posibilă restabilirea autonomiei, dar întreaga elită românească a rezistat. Este un paradox ciudat al istoriei că Viktor Orbán menține cea mai bună relație dintre partidele române cu extrema dreaptă română pro-rusă.