Am admirat întotdeauna dezinvoltura cu care unele femei își asumă teme nepopulare în spațiul public. Mi-au plăcut întotdeauna femeile dezinhibate, cele greu de suportat – pentru că sunt prea deștepte și vocale – sau cele care ocupă spațiul cu feminitatea lor.
Când am început să vorbesc cu voce tare despre menopauză, reacțiile au fost sprâncene ridicate, câteva priviri crucișe sau tăceri jenate. Dar, la vremea aceea, menopauza era adevărul meu sau, mai degrabă, șocul că mi se întâmpla la 42 de ani să fiu o femeie bătrână by the book, care se simțea încă tânără, dar trebuia să se subscrie unei definiții socio-medicale în care nu se recunoștea.
Așa a început drumul meu spre ceea ce astăzi prietenele mele numesc cu umor Regina Menopauzei.
La început, practicam o formă de auto-terapie vorbită, apoi am trecut la terapia de grup, iar acum găsesc soluții pentru 350.000 de femei, adunate în comunitățile din jurul meu. Unele dintre ele aveau nevoie de informație, dar nu aveau curajul să o ceară; altele nu intuiau că ceea ce simt este generat de un dezechilibru hormonal, firesc acestei perioade din viața lor. În timp, multe dintre femei au ajuns să fie recunoscătoare că cineva are curajul să verbalizeze și să caute informații pentru ele.
În ultimul an, însă, din curajul meu de a vorbi în public despre ceea ce lumea numea „femei trecute” și problemele lor, s-a născut o adevărată mișcare plină de forță și proiecte noi.
Am muncit foarte mult pentru a pune pe picioare o platformă multidisciplinară, care conține toate informațiile de care are nevoie o femeie aflată la perimenopauză sau menopauză.
Studiile medicale arată că sunt aproximativ 72 de simptome pe care le pot experimenta femeile în aceste perioade. Aparent, ele indică alte afecțiuni medicale și, în general, femeia începe să se investigheze pe baza a ceea ce simte, ajungând, așa cum mi s-a întâmplat mie, să plătească cu timp și bani investigații medicale foarte complicate și scumpe până în momentul în care un doctor își dă seama care este motivul real pentru ceea ce simt ele. Asta dacă își dă seama cineva.
Șocul ideii „bătrână by the book” s-a suprapus cumplit peste faptul că îmi mai doream un copil. Nu am fost diagnosticată corect decât după un an de investigații. Am alergat între RMN-uri, investigații neurologice, de oase, de inimă, de sânge. Toate, cu o singură concluzie: ipohondrie. Și, într-o zi în care aproape ajunsesem să cred și eu că tot ceea ce simt este doar în capul meu, doctorul Ileana Marinescu a dat un nume „bolii” mele: menopauza, o condiție biologică și medicală, nu neapărat o boală.
M-am simțit foarte singură în acea perioadă. Nici cei apropiați, soțul meu, prietena mea, nu mă puteau ajuta; nimeni nu intuise că mi se întâmpla aceasta, nimeni nu mă putea vedea ca pe o femeie ajunsă la menopauză.
Atunci mi-am dat seama că eu voi vorbi despre ceea ce simt, pentru că e prea multă tăcere în jurul unei situații normale de viață.
M-a revoltat această pudibonderie lipsită de sens și rezultatele ei cu un impact negativ imens în viețile femeilor.
După 8 ani de vorbit sola voce, avem pacienta la menopauză în România, mai mulți medici specializați pe menopauză, mai multe femei care vorbesc între ele sau în grupuri, fără a se simți jenate. Nu sunt mulți ani pentru a schimba percepții, chiar puțini, iar acum au fost încununați de un premiu pentru advocacy deși, până de curând, nu mă gândisem că fac asta.
Din această toamnă, după un an greu de muncă, s-a materializat un vis: am adunat într-o platformă toată informația de care are nevoie femeia în perimenopauză și menopauză, găsind răspunsuri la 600 de întrebări venite de la femeile aflate online sau offline în jurul meu”.
20 de medici specialiști de top și experți oferă aici soluții pentru jumătate din viața unei femei, pe care aceasta trebuie să o trăiască la superlativul vârstei ei.
„Platforma www.suntlamenopauza.ro și asociația cu același nume sunt două dintre cele mai mari reușite care s-au materializat din demersul meu de a face bine, de a normaliza menopauza și sănătatea femeilor și de a învinge obstacolele spre o calitate superioară a vieții la care toate femeile au dreptul.
În 2021, femeile cu vârsta de 50 de ani și peste au reprezentat 26% din populația feminină la nivel global.
Peste 90% dintre femeile aflate în postmenopauză nu au fost niciodată învățate despre menopauză.
9,8 milioane din populația României reprezintă femeile.
40% dintre femei sunt la perimenopauză și menopauză.
42% din forța de muncă a României este formată din femei.