„Gladiator 2″, cel mai bun film politic al anului 2024. Nu e Roma antică, e America ultimilor ani, sub administrație democrat-progresist-LGBT-istă

„Gladiator 2″, cel mai bun film politic al anului 2024. Nu e Roma antică, e America ultimilor ani, sub administrație dem
📅 2025-01-05

Am văzut filmul cu oarece întîrziere, pentru că m-au descurajat opiniile de pe rețele, „prost”, „foarte prost”, „dezamăgitor”, ca și unele cronici din presa mare a lumii. După ce l-am văzut, spun doar atît: e cel mai bun film politic al anului trecut, unul de foarte mare curaj, și pentru asta i-am iertat regizorului Ridley Scott toate păcate pe care consider că le-a făcut cu ultimul Alien. Ce descrie Gladiator 2? Simplu: sfîrșitul Imperiului Roman, sub administrație democrată.

Comentariile pe care le-am văzut se refereau la elemente precum babuinii din arenă extrem de necredibil creați de CGI, de rinocerul de luptă, de imposibilitatea aducerii rechinilor în Colosseum, de unele indavertențe istorice șamd. Lipsește distribuției farmecul aparte al lui Russell Crowe și, foarte neplăcut, lipsește fabuloasa coloană sonoră a lui Hans Zimmer. Actorul principal, irlandezul Paul Mescal, în rolul Hanno/Lucius, fiul generalului Maximus din partea întîi, își face treaba onorabil, în opinia mea, fără să exceleze.
Cheia în care trebuie văzut filmul este, însă, cea eminamente politică.

Nu e Roma antică. E America ultimilor ani, sub administrație democrat-progresist-LGBT-istă.
E un imperiu pe cale de a se prăbuși cu zgomot, după o perioadă lungă de măreție.

Încă din debutul filmului aflăm, prin gura lui Lucius, ce au ajuns romanii:
„Au doar pămînturile pe care le-au furat. Oriunde merg, lasă în urmă distrugere și o numesc pace”.

Roma lui Ridley Scott e condusă de doi împărați transgenderi (sau unul, cel puțin), Geta și Caracalla, lipsiți de minimă bărbăție, cruzi, aplecați doar spre desfrîu, nepăsători la sărăcirea poporului, dar foarte interesați de noi cuceriri, precum Africa, India și Persia.

Generalul erou, Acacius, pe care-l trimit să cucerească ținuturi după ținuturi, le atrage atenția că poporul roman mai trebuie și hrănit, nu doar trimis la război: „Roma are mulți supuși. Trebuie să-i hrănească”.

Răspunsul batjocoritor al împăraților: „Or să mănînce război!”.

Purtătorul de cuvînt al împăraților e tot transgender, unul aducînd izbitor cu fostul secretar adjunct din administrația Biden al Biroului pentru energie nucleară, Sam Brinton, care a stîrnit atîtea controverse.

Filmul explorează conflictele pentru putere între diverse facțiuni din Imperiul Roman, cu personaje care se luptă pentru controlul asupra imperiului și pentru dreptul la moștenire și onoare. Gladiatorii sunt simboluri ale rezistenței individuale în fața corupției instituționale.

America de azi: Politica americană este caracterizată de lupte intense între partide și facțiuni, reflectînd un sistem în care puterea se negociază prin competiții constante. Discuțiile despre justiție socială, inegalitate economică și drepturi civile seamănă cu tensiunile din Roma lui Scott, unde ordinea socială e contestată frecvent.

În Gladiator 2 personajele se confruntă cu întrebări despre ce înseamnă loialitatea față de Roma, care este definită atît prin tradiții, cît și prin schimbări politice radicale.
America de azi: O luptă similară pentru definirea identității naționale se desfășoară în Statele Unite. Valorile tradiționale sunt puse în balanță cu dorința de progres, iar tensiunile culturale alimentează dezbaterile despre ce înseamnă să fii american.

Gladiator 2: Gladiatorii reprezintă clasa marginalizată, folosită ca spectacol pentru elite. Discrepanțele dintre bogați și săraci sunt evidente în fiecare aspect al vieții din Roma antică.
America de azi: Disparitățile de venit și accesul inegal la resurse, educație sau servicii medicale oglindesc aceste diferențe. Spectacolul modern al mass-media poate fi văzut ca o versiune actualizată a jocurilor de gladiatori, unde atenția publicului este captată și manipulată.

Gladiator 2: Luptele din arenă servesc și ca metodă de distragere a populației de la problemele reale și ca instrument de control politic.
America de azi: Cultura divertismentului joacă un rol similar. Evenimentele sportive, reality show-urile și social media sunt adesea folosite pentru a modela opinii și a menține atenția publicului departe de problemele structurale.


Gladiator 2: Protagonistul Hanno/Lucius este un erou care se luptă cu un sistem corupt, simbolizînd speranța și rezistența în fața adversităților.
America de azi: Figuri publice, activiști sau lideri din diverse domenii joacă roluri similare, contestînd status quo-ul și inspirînd schimbări prin acțiuni individuale curajoase.

Pe alocuri, britanicul Ridley Scott aproape s-a jucat cu focul: aflăm că unul dintre împărați nu e doar transgender, ci și cu creierul grav afectat de o boală, aluzia la Biden fiind de-a dreptul străvezie.

Într-un acces de nebunie, bine stimulat de consilieri vicleni, își ucide fratele. Apoi obligă Senatul slăbit, practic impotent, format din oameni șantajați și depersonalizați, să numească drept prim-consul…maimuțica sa preferată (Kamala?), iar ca al doilea consul, pe influentul bogătaș negru Denzel Washington, șmecher și intrigant, care-l manipulează deplin și în care e greu să nu-l vezi pe Obama.


Statul-paralel e și el prezent, sub forma gărzii celor 6.000 de pretorieni bine înarmați și bine plătiți, care apără împărații de propriul popor. Și nu ezită să tragă cu arcurile în cetățeni cînd se revoltă.

Cînd generalul-erou al Romei, Acacius, e ucis mișelește în arenă pentru că a refuzat să mai facă jocurile dictatorilor, Lucius le aruncă în față spectactorilor din Colosseum: „Așa-și tratează Roma eroii? Dacă viața lui nu are valoare, a voastră cît valorează?”.

Bună întrebare. Cît mai valorează pentru corporațiile miliardare viețile americanilor, ale occidentalilor de rînd?

Cel mai important, pe parcursul întregului film răzbate conceptul Make America Great Again. Nevoia unei alte Rome, cu măreția de odinioară:
„O Romă în care toți sunt egali în fața legii și protejați de ea”.
„Trebuie să mai fie altceva. Trebuie să fie o altă Romă”.
„Un oraș pentru toți și un sanctuar pentru cei nevoiași. O casă pentru care merită să lupți”.
„Să îndrăznim să reclădim acel vis împreună” sunt replici ale personajelor, care se revendică de la moștenirea spirituală a împăratului Marcus Aurelius, cu al său vis de refacere a Romei pe baze democratice.

Întrebat de New York Times după premiera din octombrie, nu mult înaintea alegerilor din SUA, dacă a făcut o legătură între Imperiul său Roman și lumea politică de azi, Ridley Scott a răspuns fără ezitare: „Da!”. Trebuie spus că filmul nu a avut cronici prea bune, dar asta s-a întîmplat în general în media mainstream apropiată democraților, destul de explicabil, am spune.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Salvă de tun dinspre SRI spre Cotroceni: Iohannis și CSAT acuzați că au mințit în cazul „Georgescu”

Un nume greu al SRI, pînă anul trecut pro-rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, care aparține serviciului, l-am numit pe prof.univ.Cristian Barna, iese azi la rampă la Digi 24 cu un interviu în care face afirmații grave, lăsînd clar impresia că vorbește în numele SRI. Pe s...

Crin Antonescu nu dă înapoi, dar își suspendă candidatura la prezidențiale

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu consideră suspendat acordul încheiat cu partidele din coaliția de guvernare pentru susținerea sa la funcția de șef al statului, subliniind că aceasta nu înseamnă că nu mai are disponibilitatea de a candida, ci este nemulțumit de nehotărârea partidelor respe...

Nu a sponsorizat degeaba democrații. Soros, decorat de Biden

La final de mandat, președintele Joe Biden va acorda cea mai înaltă distincție civilă a națiunii, Medalia Prezidențială a Libertății, filantropului George Soros în cadrul unei ceremonii organizate azi la Casa Albă. Aceeași medalie va fi acordată lui Hillary Clinton și câtorva vedete din sport și ...

„Scenetă” pe Tik TOK. Alfred Simonis recunoaște în fața lui Ciolacu că PSD a dat voturi pentru George Simion

Marcel Ciolacu folosește din ce în ce mai mult platforma Tik Tok, adică exact platforma pe care o blamează de când nici în turul al doilea nu a intrat. Aseară, pe contul său premierul a publicat un dialog cu Alfred Simonis, care recunoștea că social-democrații i-au dat voturi lui George Simion în...

Trei noi sisteme Patriot pentru România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a salutat recenta comandă de producție lansată de Guvernul SUA către compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de dirijare și rachete pentru următoarele trei sisteme Patriot care vor intra în dotarea Armatei României, informează MApN. „Echip...

Zelenski respinge din nou alegerile prezidențiale în Ucraina din motive de lege marțială

Ucraina nu va organiza alegeri atât timp cât va fi în vigoare legea marțială, chiar dacă Rusia propune acest lucru ca una dintre condițiile prealabile pentru începerea negocierilor de pace, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu la televiziunea ucraineană, difuzat joi, potri...

Ursula von der Leyen, bolnavă de pneumonie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce a contractat o formă gravă de pneumonie, informează Agerpres. „Preşedinta şi-a anulat întâlnirile externe pentru primele două săptămâni din ianuarie”, a declarat un purtător de...

La început de an, Lewis Hamilton trimite un mesaj fanilor Ferrari

Începutul anului 2025 înseamnă că Lewis Hamilton este, oficial, pilotul Scuderiei Ferrari după aproape un an de așteptare. Într-o mișcare surprinzătoare care a zguduit comunitatea de curse, Lewis Hamilton și-a anunțat oficial transferul la Ferrari pentru sezonul 2025 al Formulei 1. După o carieră...

Tensiuni diplomatice între Polonia și Ungaria

Polonia a decis să nu-l invite pe ambasadorul Ungariei la evenimentul de vineri dedicat lansării oficiale a președinției poloneze la Uniunea Europeană, ca reacție la decizia Budapestei de a acorda azil unui fost ministru adjunct polonez, implicat într-o anchetă pentru utilizare necorespunzătoare ...

Atacuri cu drone asupra Ucrainei

Armata rusă a atacat Ucraina, în timpul nopții de joi spre vineri, cu 93 de UAV-uri de atac Shahed, precum și cu  drone simulatoare. Apărarea aeriană ucraineană a distrus 60 de drone, potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei. Dronele au venit din direcțiile Bryans...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.