UPDATE Premierul Marcel Ciolacu este revoltat de atitudinea belicoasă a premierului din Kosovo, Albin Kurti, care s-a întâlnit astăzi cu fotbaliștii kosovari și a promis că va folosi toate pârghiile pentru ca echipa adversă să fie pedepsită, subliniind că „abia acum paharul s-a umplut”.
„Nu este prima dată când ni se întâmplă o astfel de situație. Apeluri șovine împotriva Kosovo și albanezilor, apeluri rasiste împotriva jucătorilor noștri și a poporului nostru s-au întâmplat și în trecut. Abia acum paharul este plin. Și nu există loc în cupă pentru mai multe astfel de atacuri denigratoare care sunt inacceptabile în lumea civilizată. Când se întâmplă asta într-o țară care nu ne-a recunoscut încă, totul devine și mai dificil”, a spus premierul kosovar
El a promis sprijin instituțional și implicare pe arena internațională pentru combaterea unor astfel de comportamente:
„În calitate de Guvern al Republicii Kosovo, cu ministrul Afacerilor Externe și Diasporei, cu ministrul Culturii, Tineretului și Sportului, vom face totul pentru a continua această bătălie pe arena politică și diplomatică internațională, dar și pe plan juridic. și aspect legal, astfel încât UEFA și FIFA să-i pedepsească pe cei care merită”, a subliniat șeful executivului kosovar.
Revoltat, Marcel Ciolacu afirmă că este inacceptabilă atitudinea premierului Albin Kurti, care dorește să transforme vinovatul în victimă punând presiune politică asupra forului european de fotbal.
„Este total inacceptabil ceea ce face premierul din Kosovo, care amestecă politica cu sportul și susține, după gestul echipei sale naționale de fotbal de a abandona meciul contra României, că va face presiuni politico-diplomatice pentru a ne pedepsi!
Domnia sa încearcă în zadar să transforme vinovatul în victimă și – mai grav – vrea să pună presiune politică pe forul european de fotbal, sperând într-o decizie iluzorie! Îi spun direct și clar că, oricât ar încerca, nu poate deforma realitatea și că merge oricum pe un drum greșit fiindcă politicul nu are ce căuta în sport!
Cât despre ceea ce s-a întâmplat vineri seara, adevărul este unul singur: vinovații sunt clari și ei nu sunt jucătorii români și nici publicul de pe Arena Națională!
Pot recunoaște că jucătorii din Kosovo au jucat mai bine, dar asta nu-i absolvă de gestul de la finalul meciului, pentru care trebuie să suporte consecințele!
Și sunt sigur că exact asta se va întâmpla!”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Știrea inițială „Am ajuns să fim umiliți chiar și de kosovari sau albanezi?” Așa ceva nu merităm! Pe Arena Națională, am asistat la un moment rușinos mai ales pentru demnitatea noastră ca popor. Echipa națională a României a rămas pe gazon, la minus 2 grade, timp de peste o oră, așteptând ca jucătorii kosovari să revină pe teren. Ce făceau, între timp, adversarii? Stăteau confortabil în vestiar, mâncând pizza și pregătindu-se să abandoneze total meciul. Când în cele din urmă partida a fost suspendată, au lăsat în urmă dezastru” a scris pe Facebook liderul AUR, George Simion.
„În turul din Kosovo, românii au dat o lecție de sportivitate și bun-simț: au lăsat vestiarul curat lună, după meci. Au rămas pe teren, deși imnul nostru fusese fluierat copios de suporterii gazdelor. Și-au câștigat respectul pe teren, luptând până la capăt. În schimb, kosovarii au găsit aseară cel mai mic pretext pentru a abandona meciul, sperând să câștige la masa verde.
De ce este nevoie ca naționala noastră să joace meciuri cu Kosovo, un stat nerecunoscut de România?
De ce suntem puși mereu în situația de a ne cere scuze, de a fi criticați pentru scandările suporterilor noștri? România are dreptul să-și apere valorile și să-și păstreze demnitatea, atât pe terenul de fotbal, cât și pe scena internațională.
Aceasta nu este doar o poveste despre fotbal. Este despre cum am ajuns să acceptăm umilințe la fiecare nivel – sportiv, politic, economic. Schimbarea începe de la respectul pe care ni-l datorăm nouă înșine. România trebuie să se ridice, să lupte și să învingă, la fel ca băieții în galben care aseară au rămas pe teren, până la capăt, chiar dacă ceilalți renunțaseră la lupta dreaptă!” a mai scris Simion.
Meciul dintre naţionala de fotbal a României şi Kosovo a fost întrerupt în min. 90+5, la scorul de 0-0, vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C2 din Liga Naţiunilor, din cauza retragerii de pe teren a echipei oaspete.
În minutul 90+6 al partidei, la scorul de 0-0, jucătorii kosovarilor au părăsit terenul și s-au dus la vestiare, după ce au acuzat mai multe scandări ale suporterilor români din tribune, cel mai probabil în speranța de a obține o victorie 3-0 la „masa verde” care să îi ajute în clasament. O victorie era singura soluție pentru echipa kosovară în grupă.
În timp ce se îndreptau spre vestiare, aceștia au făcut gesturi obscene și provocatoare către fanii „tricolorilor”, care i-au fluierat și huiduit minute în șir.
Antrenorul naționalei, Mircea Lucescu, și jucătorii români au așteptat pe teren cca o oră, revenirea kosovarilor de la vestiare. Inutil. Abia atunci arbitrul a fluierat finalul partidei. În urma acestei situații, Lucescu a declarat la conferința de presă ulterioară că nu are nicio îndoială asupra deznodământului care va fi pronunțat de FIFA: pierederea meciului de către echipa Kosovo cu 3-0, la masa verde.
„Noi ştiam de dinainte, au declarat asta la conferinţa lor de acolo, că sunt pregătiţi să iasă de pe teren în cazul unor scandări. Publicul s-a comportat extraordinar, cu toate că exista presiunea suporterilor sârbi. Ce s-a întâmplat cu noi la Priştina este cu totul diferit, nu se poate compara. Mă aşteptam să nu fie fluierat imnul, trebuia să o facem, le-a dat apă la moară, oricum voiau să iasă de pe teren. A fost o lipsă de fair-play teribilă. Există raportul de stimă şi educaţie între jucători, Au dat dovadă de lipsă de educaţie. Apoi minciunile, au spus lucruri care nu s-au întâmplat. Alibec nu trebuia să reacţioneze, am discutat să nu se răspundă la provocări. Când există teama de a se întâmpla ceva, uneori nu mai reacţionezi raţional. Arbitrii erau oameni tineri, nu au avut curajul să ia o decizie şi au transmis-o de la unul la altul. Noi eram dispuşi să stăm până dimineaţă, oricum am ajuns acasă la 4”, a declarat Lucescu, într-o conferinţă de presă.
Într-un editorial publicat a doua zi, fostul premier Adrian Năstase a făcut recurs la istoria „statalității” Kosovo, amintind că România nu a recunoscut această țară înființată pe criteriile intereselor partenerului nostru strategic, SUA, în regiune.
„România este, după cum știți, una din puținele țări din Uniunea Europeană care nu recunoaște statalitatea provinciei Kosovo.
Dupa încheierea Războiului rece, fosta Iugoslavie a devenit un „poligon de încercare” pentru reîmpărțirea sferelor de influență din Europa. Destrămarea ei a fost rezultatul acestei bătălii.
Kosovo rămăsese o provincie cu populație de sârbi și de albanezi. Cum să transformi o provincie într-un stat? Partenerul nostru strategic, sub guvernare democrată, a inventat un popor nou – poporul kosovar, în realitate albanezii din Kosovo. Iar acest popor avea și el dreptul la auto-determinare pentru a-și forma un stat independent, nu-i așa? Ingenios. Asta e și rațiunea pentru care Bill Clinton are o statuie in centrul capitalei provinciei. Cred că și Madeleine Albright.
Este vorba însă de un precedent periculos. Pe acest model, orice minoritate majoritară într-o provincie a unui stat și-ar putea declara statalitatea, printr-un referendum local. Ar fi o pulverizare a structurii mondiale actuale și a stabilității internaționale. Acesta este motivul pentru care țări ca România, Spania, Slovacia, Grecia s-au împotrivit acestui mecanism care este contrar dreptului internațional. Și Rusia s-a împotrivit dar ulterior a preluat modelul și l-a folosit în cazul Crimeii, al Abhaziei, al Osetiei de Sud.
Kosovo și-a auto-declarat independența fată de Serbia în 2008. Poziția României, de atunci, a fost, în mod constant, de ne-recunoaștere a statalității sale. Deși au existat, în permanență presiuni pentru recunoaștere din partea UE (și a unor puteri occidentale) dar și din partea Washingtonului.
Sigur, în afara relațiilor diplomatice, există diverse contacte economice sau de tip ne-guvernamental. Inclusiv in domeniul sportului.
Meciul de fotbal România-Kosovo ar fi trebuit să fie, cred, în abordarea kosovarilor o modalitate de a tempera rezervele românilor privind recunoașterea statalității provinciei. Nu s-a întâmplat așa. Atitudinea jucatorilor din Kosovo, violența reacțiilor și gesturile provocatoare la adresa suporterilor români au generat o încrâncenare și mai mare în ceea ce privește susținerea deciziei oficiale a României de ne-recunoaștere a statului Kosovo.”, a scris Năstase.
Incidentele au fost comentate de Agim Ademi, președintele Federației Kosovare de Fotbal, același om care, alături de alte 70 de persoane, a fost arestat chiar înainte de debutul preliminariilor Euro 2024, atunci când România și Kosovo s-au aflat în aceeași grupă.
Eliberat între timp și reales la cârma FFK, Agim Ademi a emis a emis un amplu comunicat în care povestește lucruri întâmplate parcă într-o realitate paralelă. Acesta susține că întreaga delegație din Kosovo a fost „rănită emoțional” la București, că jucătorii României au generat o senzație clară de atac asupra statului și națiunii kosovare, dar și că protestul a fost făcut pentru ”a păstra integritatea Kosovo”.
Cum cel mai probabil, decizia UEFA ne va fi favorabilă și România va câștiga cu 3-0, șeful federației anunță că își vor căuta dreptatea până în pânzele albe, inclusiv la TAS. Declarația sa vine la doar câteva ore distanță de când spunea că scandările „Serbia, Serbia” au fost cele care au condus la decizia lui Rrahmani de a scoate echipa de pe teren.
„Dragi jucători, suporteri, reprezentanți media și opinie publică,
În numele meu și al Comitetului Executiv al Federației de Fotbal din Kosovo, doresc să exprim cele mai sincere mulțumiri pentru sprijinul vostru necondiționat față de decizia comună luată de jucătorii noștri, echipa tehnică, staff și Federație de a nu continua jocul după scandările rasiste și anti-Kosovo care au avut loc la București, în meciul România-Kosovo.
Această decizie nu a fost una ușoară, dar a fost corectă. Știind ce s-a întâmplat cu noi cu un an în urmă, nu ne-am așteptat ca o astfel de situație să se repete în România. Indiferent de deznodământul juridic al acestui meci, trebuie subliniat faptul că am fost răniți emoțional (în special jucătorii) de provocările și disprețul constant manifestat de suporterii români în cor.
Punctul culminant a fost atins prin incidentul inițiat de unii fotbaliști adversari, care a generat o senzație clară de atac, nu doar asupra echipei noastre, ci și asupra statului și națiunii noastre.
În acele momente dificile, jucătorii noștri au reacționat cu demnitate, iar noi, ca Federație, am fost alături de ei pentru a proteja emoțiile și demnitatea lor, precum și pe cele ale statului nostru. Acesta a fost un act necesar pentru a păstra integritatea Kosovo și pentru a sprijini orice efort pentru un sport curat și corect, în conformitate cu principiile UEFA și FIFA.
Mulțumim tuturor instituțiilor și opiniei publice pentru sprijinul lor corect și hotărât! Vă asigurăm că nu ne vom opri și vom continua să căutăm dreptatea, în conformitate cu reglementările privind astfel de cazuri politice și rău-intenționate, până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Fotbalul trebuie să fie un simbol al fair-play-ului și al unității, mai ales în meciuri de un asemenea calibru. Continuăm cu mândrie și responsabilitate!”, a scris președintele federației de la Priștina, pe Instagram.