Filmul “Oppenheimer” a câștigat șapte premii Oscar

Filmul “Oppenheimer” a câștigat șapte premii Oscar
📅 2024-04-19

Cea de-a 96-a ediţie a galei premiilor Oscar, decernate de Academia Americană de Film pentru cele mai bune realizări cinematografice ale anului 2023 s-a desfășurat duminică la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.

Pentru a patra oară, amfitrionul serii de gală a fost Jimmy Kimmel, gazda şi producătorul talk-show-ului Jimmy Kimmel Live!, cel care a prezentat şi ediţiile din 2017, 2018 şi 2023.

„Oppenheimer”, drama de trei ore despre fabricarea primei bombe atomice, în regia lui Christopher Nolan, a confirmat statutul de mare favorită câştigând 7 premii Oscar, printre care şi cel pentru cel mai bun film.

Rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer a fost interpretat de actorul irlandez Cillian Murphy. El a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor, iar Nolan pe cel pentru regie. Această victorie încununează un sezon al premiilor plin de succese pentru actorul irlandez în vârstă de 47 de ani, care a mai câştigat şi un Glob de Aur, un premiu BAFTA şi un premiu al Sindicatului Actorilor cu această interpretare. Aceasta a fost prima nominalizare la Oscar primită de actor.

El a dedicat Oscarul tuturor creatorilor de pace din lumea întreagă.

„Am făcut un film despre un om care a creat bomba atomică şi, de bine sau de rău, trăim în lumea lui Oppenheimer. Aşa că aş dori să dedic acest premiu celor care luptă pentru pace din întreaga lume”, a declarat Cillian Murphy după ce a primit trofeul.

O dramă de 3 ore despre ştiinţă, politică şi responsabilitate morală, “Oppenheimer” s-a dovedit a fi şi un neaşteptat succes de casă, adunând încasări de 953,8 milioane de dolari dar şi laudele criticilor.

“Oppenheimer” este primul film în regia lui Christopher Nolan care se impune la categoria cel mai bun film, categoria regină a Oscarurilor. Nolan este cunoscut pentru producţii precum trilogia “The Dark Knight”, “Inception” sau “Memento”. În discursul său de acceptare a premiului Nolan a remarcat că industria filmului este veche de mai bine de un secol şi încă evoluează. „Să ştiu că pentru voi şi eu sunt o parte însemnată a acestei lumi înseamnă totul pentru mine” a spus el.

Nolan era considerat marele favorit la Oscarul pentru regie după ce a câştigat cu acest film şi un Glob de Aur, un premiu BAFTA, Critics Choice şi un premiu al Sindicatului Regizorilor din America.

Emma Stone a câştigat cel de-al doilea premiu Oscar din carieră, impunându-se la categoria pentru rol principal feminin cu interpretarea pe care i-o dă unei femei înviate din morţi în comedia neagră “Poor Things”.

În filmul “Poor Things”, inspirat de povestea lui Frankenstein, Emma Stone o interpretează pe Bella Baxter, o femeie readusă la viaţă după ce s-a sinucis, de un om de ştiinţă nebun (Willem Dafoe).

Acesta este cel de-al doilea premiu Oscar din cariera actriţei, care a câştigat şi în 2016 cu rolul din musicalul “La La Land”. „Mă simt cu adevărat copleşită”, a spus ea când a primit premiul.

Cursa pentru cea mai bună actriţă a fost considerată foarte strânsă, actriţa Lily Gladstone fiind la rândul ei nominalizată pentru rolul din “Killers of the Flower Moon”. Dacă ar fi câştigat, Gladstone ar fi devenit prima actriţă amerindiană laureată a Oscarului.

Producția britanică “The Zone of Interest”, despre familia unui ofiţer german care trăia chiar lângă lagărul de exterminare din Auschwitz în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a câştigat premiul Oscar pentru film internaţional, regizorul său condamnând violenţa conflictului Israel – Hamas. Filmul se concentrează asupra comandantului Rudolf Hoss şi a familiei sale care trăieşte lângă lagărul morţii de la Auschwitz, din Polonia ocupată, unde au fost ucişi peste 1,1 milioane de oameni.

Hayao Miyazaki a câştigat duminică cel de-al doilea premiu Oscar din carieră pentru animaţia semi-autobiografică “The Boy and the Heron”, o poveste fantastică despre un băiat care îşi plânge mama decedată.

Acest film era considerat marele favorit al categoriei rezervate producţiilor de animaţie la Oscar după ce a câştigat şi un Glob de Aur dar şi un premiu BAFTA. “The Boy and the Heron” s-a aflat şi pe primul loc în topul încasărilor nord-americane în weekend-ul în care a avut premiera, cu încasări de 13 milioane de dolari.

Vedeta din “The Holdovers”, Da’Vine Joy Randolph, a câştigat premiul Oscar pentru rol secundar feminin. Randolph, care interpretează rolul unei mame îndurerate care lucrează într-o cantină în comedia “The Holdovers”, se află la primul premiu Oscar şi l-a acceptat cu lacrimi în ochi. „Atât de mult timp mi-am dorit mereu să fiu diferită, iar acum înţeleg că trebuie să fiu doar eu însămi. Vă mulţumesc pentru că m-aţi văzut”, a declarat ea când a acceptat statueta.

Robert Downey Jr. a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar cu filmul “Oppenheimer”, în care interpretează un birocrat care încearcă să-l distrugă pe celebrul fizician J. Robert Oppenheimer.

Actorul îl interpretează pe Lewis Strauss, fostul preşedinte al U.S. Atomic Energy Commission, care a instrumentat o campanie în spatele scenei în care îl acuză pe J. Robert Oppenheimer de simpatii comuniste.

Downey mai fusese nominalizat la Oscar în 1993, înainte de prăbuşirea carierei sale din cauza consumului de droguri. „Aș vrea să mulţumesc teribilei mele copilării şi Academiei, în această ordine”, a glumit Downey, după care şi-a salutat soţia, Susan, despre care a mărturisit că l-a găsit „ca pe un animal de companie abandonat” şi „l-a iubit până l-a trezit din nou la viaţă”.

Câştigătorii au fost aleşi prin vot de cei aproximativ 10.500 de membri ai Academiei Americane de Film.

După ce anul 2023 a fost marcat de grevele actorilor şi scenariştilor, premiile Oscar au oferit Hollywoodului şansa de a celebra două succese mondiale. “Oppenheimer” şi aventura feministă a păpuşii “Barbie”, o altă peliculă nominalizată la categoria cel mai bun film, au adus încasări combinate de 2,4 miliarde de dolari, într-o bătălie estivală la box-office supranumită “Barbenheimer”.

“Barbie” a părăsit cursa pentru Oscar învinsă, dar având totuşi un Oscar drept premiu de consolare. Billie Eilish şi Finneas O’Connell au câştigat premiul pentru cântec original cu balada “What Was I Made For?”. Billie Eilish a interpretat de altfel această piesă pe scena galei Oscar.

Interpretul lui Ken din “Barbie”, Ryan Gosling, şi-a făcut apariţia îmbrăcat cu un costum roz aprins, mănuşi şi pălărie de cowboy pentru a interpreta balada rock “I’m Just Ken”, înconjurat de dansatori îmbrăcaţi în negru.

Printre momentele importante ale ceremoniei s-a numărat şi apelul la pace în Fâşia Gaza lansat de regizorul dramei despre Holocaust “The Zone of Interest”, Jonathan Glazer. „Toate alegerile noastre au fost făcute pentru a reflecta şi a confrunta ceea ce se întâmplă în prezent, şi nu pentru a spune uite de ce erau în stare atunci. Mai bine ne uităm la ceea ce se întâmplă acum. Filmul nostru arată unde poate duce dezumanizarea”, a susţinut Glazer în discursul prin care a acceptat premiul Oscar pentru cel mai bun film internaţional.

O parte dintre celebrităţi, printre care Billie Eilish, Mahershala Ali şi Mark Ruffalo, au purtat insigne roşii, gest prin care au cerut încetarea focului în Gaza. Sute de susţinători pro-palestinieni au protestat împotriva războiului pe străzile din jurul Dolby Theatre. „În timp ce voi vă uitaţi, bombele cad”, se putea citi pe una dintre pancartele protestatarilor. „Oscarurile se desfăşoară aici, lângă noi, în timp ce oameni sunt ucişi, bombardaţi”, conform unuia dintre protestatari.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Iranul neagă un atac cu rachete din partea Israelului

Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului...

Nicolae Ciucă: Dacă se retrage Cătălin Cîrstoiu, liberalii nu-l vor susține pe Nicușor Dan

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, la Digi 24, că, în eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei şi dacă nu se va găsi un alt candidat comun cu PSD, atunci liberalii vor avea propriul candidat. Întrebat în legătură cu faptul că electoratul PSD ar f...

Nicușor Dan crede că PSD se delimitează de candidatul coaliției. Gabriela Firea nu speculează pe tema retragerii lui Cătălin Cîrstoiu

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea electoratului PSD „către Cristian Popescu Piedone”. „Începe o delimitare a PSD de domnia sa (…), c...

John Malkovich, Isabelle Adjani, Mihail Barîșnikov, Jon Fosse vin la FITS

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, a anunțat președintele FITS, Constantin Chiriac. Un număr de şapte personalităţi invitate la FITS în iunie, vor...

500 de km de frontieră vor fi supravegheați cu drone donate de Philip Morris International

Două drone tip UAS, sistem de aeronave fără pilot, în valoare de aproape 700.000 de dolari completează de azi tehnica de supraveghere folosită de Poliția de Frontieră Română pentru combaterea contrabandei. Cu ajutorul dronelor, peste 500 km de graniță vor putea fi supravegheați mai ușor. România ...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..