Ella Falcă dezvăluie secretele proiectării celei mai mari maternități din Arad

Ella Falcă dezvăluie secretele proiectării celei mai mari maternități din Arad
📅 2024-11-18

Ella Falcă a făcut primii pași în lumea fascinantă a arhitecturii încă de mică. Inspirată de tatăl ei, și el arhitect de profesie, și-a dorit să îi calce pe urme. Și a făcut-o. A învățat ce înseamnă echilibrul dintre funcționalitate și formă, dar și cum să construiască, pas cu pas, o firmă de succes în domeniu. Acum, după aproape două decenii de activitate, ProArhitectura este recunoscută în plan național pentru onestitate, corectitudine, punctualitatea cu care respectă toate datele limită, dar și pentru rapiditate.

Ultimul succes al ProArhitectura este câștigarea licitației pentru proiectarea noii maternități din Arad. Însă, acest succes nu a venit peste noapte și nu fără luptă. Despre dedesubturile acestui succes vorbim astăzi cu arh. Ella Falcă, Managing Partner & Lead Architect ProArhitectura.

Q Magazine: Ați câștigat un proces important pentru firma Pro Arhitectura, dar și pentru Arad. Ce a motivat decizia Pro Arhitectura de a contesta inițial atribuirea contractului pentru proiectarea noii maternități?

Ella Falcă: Ca să răspund la această întrebare trebuie în primul rând să vă spun câteva cuvinte despre motivația din spatele intrării noastre în lupta pentru acest proiect, care este una mai complexă. Evident că ProArhitectura, ca orice companie care ține la imaginea sa, una construită în timp cu multă muncă, una care a dus în ani la un portofoliu important de clienți și lucrări, dorește să ducă mai departe această poveste, pe care noi o vedem ca pe una de succes.

Avem ambiția profesională de a continua să realizăm lucrări mari, de prestigiu și importante pentru comunitate. Iar această ultimă idee se leagă cu următoarea perspectivă a motivației noastre, aceea de a aduce o contribuție în orașul în care trăim și muncim de o viață.

Eu provin dintr-o familie cu tradiție în acest domeniu, care și-a pus amprenta pe Arad din punct de vedere al dezvoltării urbanistice și al lucrărilor de arhitectură care astăzi pot fi văzute în diverse puncte ale orașului, o familie care a construit pentru Arad. Sunt mândră de această tradiție și doresc să o duc mai departe, iar această lucrare pentru realizarea căreia am luptat va fi, fără îndoială, una reprezentativă și de care Aradul va putea fi mândru.

Prin urmare, dorința noastră ca ProArhitectura să fie cea care dă Aradului proiectul acestui spital are la bază o motivație care depășește cu mult latura materială. Cu aceste idei în minte, revenind la întrebarea dumneavoastră, vă răspund că nu am avut de ales când s-a pus problema să contestăm modul în care a fost atribuită realizarea acestei lucrări. Am considerat tot acest timp că oferta noastră a fost cea mai bună per ansamblu și că evaluarea nu a fost realizată corect, motiv pentru care am urmat calea legală ca orice alt competitor care se consideră nedreptățit, cu încredere în justiție.

Cum ați primit vestea victoriei în procesul împotriva Consiliului Județean Arad?

Cu bucuria că s-a dovedit că dreptatea era de partea noastră și cu dorința de a pune cât mai repede această etapă a litigiilor la spate și a începe etapa frumoasă în care creăm. Nu este o luptă pe care ne-am dorit-o și cred că putea fi evitată dacă evaluarea se făcea corect, de la început, economisindu-se această perioadă de timp scursă cu contestații și căi de atac. Dar aceste lucruri se întâmplă în domeniul achizițiilor publice. Suntem profesioniști și suntem pregătiți și pentru ele, dacă e cazul, chiar dacă nu sunt o plăcere.

Cum contribuie experiența și expertiza Pro Arhitectura la succesul proiectului noii maternități?

Experiența ProArhitectura este una care are la bază 19 ani de activitate și sute de lucrări importante, civile, industriale și urbanistice. Nu există lucrări pe care să nu le fi dus la bun sfârșit, iar satisfacția clienților noștri, cu mulți dintre care avem relații îndelungate de colaborare deja, dezvoltându-ne umăr la umăr în acești ani, este o garanție că și această lucrare va fi realizată în termen și în standardele de profesionalism așteptate.

ProArhitectura s-a dezvoltat odată cu Aradul și este o satisfacție pentru noi că dezvoltarea noastră merge mână în mână cu cea a clienților noștri, în particular, și cu cea a comunității în general.

În ce mod abordați proiectarea noii maternități pentru a asigura că nevoile comunității vor fi pe deplin satisfăcute?

Rolul de a determina nevoile comunității în acest caz nu este în primul rând al nostru, ci al autorității contractante. Este firesc de altfel – legătura directă fiind între cetățeni și Consiliul Județean Arad al cărui conducere a primit votul direct al cetățenilor. Este un vot care responsabilizează și trebuie să fie o garanție că cei aleși acolo înțeleg cel mai bine așteptările oamenilor și se concentrează pe ele pentru a le materializa în proiecte importante și curajoase, cum este acesta. Mă bucur că trăiesc într-un oraș și într-un județ unde există determinarea de a începe proiecte mari care se transformă în realitate sub ochii noștri. Satisfacția de a contribui la ele este una uriașă. Pentru că noi – fie că suntem reprezentanți ai autorităților care le-au gândit, fie cei care le-am executat – nu vom mai fi când ele vor continua să servească arădenii și vor spune câte ceva despre această etapă a dezvoltării Aradului.

Cum vedeți impactul pe termen lung al noii maternități asupra serviciilor de sănătate maternă și pediatrică din Arad?

Nu cred că mai trebuie să explic nici unei femei din acest oraș de ce Aradul avea nevoie de un nou spital de obstetrică și ginecologie sau de o nouă neonatologie. Sunt femeie și mamă, înainte de a fi arhitect. Este un alt motiv pentru care doresc să fiu cea care, împreună cu echipa mea, dăm Aradului acest proiect. Știm cu toate că momentul în care devii mamă este, de departe, cel mai important din existența noastră ca femei, ca ființe umane.

Este momentul în care trebuie să avem parte de cea mai bună grijă, de cele mai bune condiții, iar copii noștri trebuie să vină pe lume în locul în care orice problemă nedorită primește cel mai bun răspuns, ca viața lor să înceapă cât mai frumos și lipsită de incidente.

Or, Aradul nu ne oferă azi acest lucru. Sigur, sunt câteva unități private cu condiții mai bune. Dar unitatea principală, publică, este una pe care o vrem cât mai repede uitată și aici nu cred că e cazul să mai insist. Nu mai spun că acea clădire în care spitalul a funcționat timp de decenii a fost retrocedată și trebuie eliberată. Deci impactul unei noi unități de profil poate fi doar acela de normalizare a unei situații demult critice. Sunt multe domenii unde Aradul este civilizat și găsim normalitatea de care avem nevoie. Acum se va întâmpla asta și din acest punct de vedere.

Care sunt etapele care urmează să fie parcurse înainte de începerea efectivă a lucrărilor la noua maternitate?

Vorbim despre un proiect de amploare, atât din punct de vedere al complexității tehnice, cât și al resurselor implicate. Una dintre principalele provocări a fost integrarea noii clădiri într-un sit existent care este mult mai limitativ, decât pe un teren nou, fără construcții.

Proiectăm un spital care nu doar să răspundă nevoilor actuale, dar care să fie și pregătit pentru viitoarele tehnologii, prin flexibilitatea și adaptabilitatea spațiilor.

De asemenea, coordonarea echipelor de proiectare a fost un aspect extrem de important pentru succesul proiectului.

Importanța acestui proiect este enormă pentru comunitatea din Arad și nu numai. Noul complex matern-pediatrie va deveni un centru de referință în regiune, oferind servicii la cele mai înalte standarde.

Ce înseamnă pentru Pro Arhitectura să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii medicale din România? Cum se aliniază acest proiect la valorile și misiunea companiei?

Cum am arătat și în răspunsurile la întrebările precedente, după ce confirmi ca profesionist și ai avut parte de succes, motivația vine și din alte perspective – cea de membru al comunității tale, de fiică sau soție care continuă o tradiție, cea de mamă, de femeie. Din toate aceste perspective, simți că ai de oferit celor din jur. A contribui la realizarea unui proiect cum e primul spital construit în Arad de mulți zeci de ani încoace e un motiv de mare mândrie și emoție. Primim această sarcină cu mare responsabilitate și cu recunoștință față de Dumnezeu, rugându-L să fie alături de noi în această misiune al cărei scop e în final să aducă sănătate și alinare și, mai ales, să sprijine serios viața la începutul ei.

În ce mod credeți că succesul în acest proiect va influența viitoarele inițiative ale Pro Arhitectura?

Cred că succesul acestui proiect e în final succesul Aradului și asta e mai important. Dorința noastră e să fim alături de comunitate și să lucrăm pentru Arad și în acest proiect, dar și în viitor. Și cred că și pentru comunitatea noastră poate fi un motiv de mândrie că avem capacitatea să găsim în orașul nostru resursele profesionale și economice să progresăm, să construim, să ne ridicăm acolo unde ne este locul. E momentul ca Aradul să creadă mai mult că se poate.

Complexul Matern-Pediatrie Arad

Clădirea viitorului Complex Matern-Pediatrie din Arad va avea 10 etaje (demisol, parter, șapte etaje, plus un etaj tehnic), heliport și o arie desfășurată construită de peste 25.000 de metri pătrați. Viitoarea unitate medicală va fi dotată la cele mai înalte standarde și este prevăzută cu 312 paturi în regim de spitalizare continuă, la care se adaugă 23 de paturi pentru spitalizare de zi. Valoarea estimată a construcției este de 115 milioane de euro, bani nerambursabili.

ProArhitectura – excelență și profesionalism

În lumea arhitecturii, compania Pro Arhitectura din Arad a devenit sinonimă cu excelența. Cu o istorie impresionantă, dar și un portofoliu bogat, această companie a câștigat încrederea și recunoașterea clienților, dar și a industriei în ansamblu. Premiile pe care le-a câștigat de-a lungul anilor, în special cele din ultimii ani, subliniază calitatea excepțională a serviciilor sale.

Aflată pe piața românească de peste 19 ani, firma și-a câștigat reputația de a gestiona cu succes proiecte mari, ambițioase. În portofoliul ei regăsim nume mari și proiecte impresionante, precum cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, intrarea pe piața din România a Maschio Gaspardo, VGP Park Arad, CTPark, Lidl, Kaufland și multe altele. Mai multe detalii despre PRO Arhitectura găsiți pe https://pro-arhitectura.ro. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Ciolacu i-a solicitat lui Mark Rutte „consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic”

După întâlnirea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „vom continua să acordăm un sprijin multi-dimensional Ucrainei”. Aceasta a fost prima întâlnire a lui Mark Rutte cu un oficial român, după instalarea sa la conducerea NATO. Premierul român i-a vorbit...

Umiliți și batjocoriți. Mărturia unui supraviețuitor al Colectiv despre întâlnirea cu Iohannis

Adrian Albu, unul dintre supraviețuitorii tragediei de la „Colectiv”, a postat azi pe Facebook o relatare a întrevederii pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o cu unii dintre cei răniți în incendiu, la palatul Cotroceni, în 2015. O prezentare șocantă a comportamentului bizar, dar devenit de...

Dmitri Peskov: Administrația demisionară de la Washington continuă să pună gaz pe foc

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov, a declarat că orice decizie a SUA de a permite Ucrainei să tragă cu rachete americane adânc în Rusia ar însemna că este direct implicată în conflict, relatează Reuters. Când a fost întrebat despre informația că administrația lui Biden a luat dec...

Italia nu permite Ucrainei folosirea armelor decât în interiorul granițelor sale

Şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, a reafirmat la Bruxelles poziţia Italiei asupra armelor furnizate Ucrainei, care, potrivit Romei, „pot fi utilizate doar în interiorul teritoriului ucrainean”, informează Agerpres. „Poziţia noastră asupra utilizării de arme de către Ucraina nu s-a...

Josep Borrell dorește suspendarea dialogului cu Israelul

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell va propune luni, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles, suspendarea dialogului politic cu Israelul pe fondul războiului din Fâşia Gaza, informează Agerpres. Decizia intervine după „un an de promisiuni ignorate de a...

Ghinea către Bolojan: Cu cine veți schimba această țară?

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a adresat lui Ilie Bolojan, cel al cărui nume este vehiculat ca posibil viitor premier, o scrisoare deschisă. Deși Ghinea îi atrage atenția libeeralului că nu este „un atac”, fostul ministru usr-ist aduce o critică tăioasă la adresa p...

Biden va permite Ucrainei să folosească arme americane împotriva Rusiei

Administrația președintelui Joe Biden va permite Ucrainei să utilizeze arme furnizate de SUA pentru a lovi adânc în teritoriul rus, într-o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul Ucraina-Rusia, au declarat trei surse pentru Reuters. Ucraina intenționează să efectueze prim...

George Simion: Aceasta nu este doar o poveste despre fotbal. Este despre cum am ajuns să acceptăm umilințe la fiecare nivel – sportiv, politic, economic

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu este revoltat de atitudinea belicoasă a premierului din Kosovo, Albin Kurti, care s-a întâlnit astăzi cu fotbaliștii kosovari și a promis că va folosi toate pârghiile pentru ca echipa adversă să fie pedepsită, subliniind că „abia acum paharul s-a umplut”. „Nu este ...

Victoria lui Donald Trump, hiperventilațiile globaliste și depresia post factum

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din S.U.A. a fost întâmpinată în România în obișnuitul registru mitic: pentru unii, Trump e o creatură fabuloasă, menită a descăleca din nou civilizația occidentală de unul singur; pentru alții, Trump e o iluzie zămislită de oculta Mlaștină (Th...

Antrenorul de gimnastică Bela Karolyi a murit în Statele Unite

Bela Karolyi, legendarul antrenor alături de care Nadia Comăneci a scris istorie şi cel care a transformat SUA într-o putere internaţională în gimnastică, a murit vineri, la vârsta de 82 de ani, a anunțat USA Gymnastics. Comitetul Olimpic și Sportiv Român a transmis un mesaj de condoleanțe pe pag...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.