Antreprenor și expert al domeniului digital, Dragoș Stanca atrage atenția asupra unui fenomen pe care l-a prevăzut cu mult timp în urmă și anume acela al puterii unor persoane, care dețin rețele sociale, care tinde să depășească puterea instituțiilor clasice administrative ale unui stat.
Dragoș Stanca
„Zilele acestea devine clarǎ o altǎ temǎ despre care vorbesc de câțiva ani: puterea marilor playeri din social media începe sǎ fie (dacǎ nu e, deja) mai mare decât a structurilor statale.
Asta pentru cǎ aceste operațiuni au devenit deținǎtoarele celui mai important asset de care are nevoie politica şi economia: atenția noastrǎ.”, arată Stanca într-un comentariu postat pe rețeaua LinkedIN.
El arată că „am ajuns în faza în care un fost şi viitor preşedinte al SUA se bat care dintre ei sǎ devinǎ salvatorul TikTok în ciuda deciziilor luate de toate structurile statale care au decis sǎ suspende TT.”
„Prea târziu. Când o treime din electorat e deja dependentǎ mental şi o parte chiar şi financiar de o aplicație, nu mai e un joc atât de simplu.
CEO-ul TikTok e invitat la inaugurare și îi mulțumește deja lui Trump cǎ îi va salva.
Social media are mecanisme extrem de similare de fidelizare a consumului cu orice alt business care foloseste dependența (nicotinǎ ~ tutun, dopaminǎ ~ gambling etc).
La problema acesta se adaugǎ nevoi de socializare, comunicare, informare (si deci dezinformare), validare etc care se pupǎ cu nevoia politicienilor de a primi atenție, simpatie, voturi.”, arată antreprenoul.
Invocând realitatea din România, Dragoș Stanca întreabă „pe cine sǎ crezi?”: „pe premierul Ciolacu – care amenințǎ big tech cu amenzi de 5% din cifra de afaceri dimineața sau pe tiktokeru’ uncheş Marcel care se întrece în challenge-uri şi meme-uri, mai pe searǎ?”, făcând aluzie la Marcel Ciolacu, premierul care a introdus o serie de prevederi în Ordonanța care reglează viitoarele alegeri prezidențiale și derularea campaniei electorale care le precede, cu amenzi de 5% pentru rețelele sociale care nu blochează clipuri postate chiar de utizliatori anonimi, dacă acestea promovează idei sau detalii în favoarea unui candidat, pentru ca același premier să utilizeze tot mai des una dintre rețele pentru a se promova.
„Iatǎ deci cum, de la un numǎr de useri în sus, e ca şi cum ai interzice simultan fumatul, alcoolul şi divertismentul — good luck with that, dear (old) democracy!”, conculzionează Dragoș Stanca.