Donald Trump a cerut vineri Curții Supreme a SUA să amâne verdictul în cazul suspendării platformei de socializare Tik Tok, care urmează a fi discutat de judecători la 10 ianuarie 2025, arată CNN.
Congresul american a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unei legi care impune companiei-mamă a TikTok, ByteDance, să-și vândă acțiunile către o companie americană înainte de 19 ianuarie, altfel aplicația ar fi interzisă.
Într-o scrisoare scrisă de avocații lui Donald Trump și adresată Curții Supreme, prin procedura amicus curiae viitorul președinte american cere judecătorilor o amânare pentru a avea posibilitatea ca, după ce se instalează oficial la Casa Albă, la 20 ianuarie, administrația sa să poată negocia o formulă justă cu proprietarii rețelei.
„Președintele Trump este singurul care are experiența de a încheia înțelegeri, mandatul de a vota și voința politică de a negocia o soluție pentru salvarea platformei, abordând în același timp preocupările de securitate națională exprimate de stat” , explică scrisoarea.
170 de milioane de utilizatori în Statele Unite
Legea adoptată de Congres avea ca justificare prevenire riscurilor de spionaj și manipulare de către autoritățile chineze ale utilizatorilor TikTok, care revendică 170 de milioane în Statele Unite. Unii analiști spun însă că e vorba despre o preluare forțată a acțiunilor acestei platforme care se dovedește o mină de aur din punct de vedere economic și pe care americanii ar vrea să o conducă printr-o companie autohtonă.
Oricialii TikTok au contestat în repetate rânduri că ar fi transmis informații guvernului chinez, apoi s-au adresat Curții Supreme, unde se află majoritatea judecătorilor conservatori. Înalta instanță a convenit la jumătatea lunii decembrie să studieze cererea de examinare a constituționalității acestei legi la 10 ianuarie.
Donald Trump s-a întâlnit recent cu șeful TikTok Shou Zi Chew la reședința sa din Mar-a-Lago din Florida și și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru rețeaua de socializare. Opus inițial cererii, viitorul președinte american crede acum că i-a permis să ajungă la un public tânăr și a declarat recent că are o „slabiciune” pentru TikTok.
Dincolo de acuzațiile care se aduc platformei, există o adevărată dispută între juriștii americani care consideră că a închide o platformă ar încălca grav Primul Amendament al Constituției SUA, care stipulează dreptul la liberă exprimare, și a închide o rețea pe care 170 de milioane de americani o folosesc este demn de statele totalitare și de regimurile abuzive.
Grupurile care pledează pentru protecția Primului Amendament – inclusiv Uniunea Americană pentru Libertăți Civile și Institutul Knight pentru Primul Amendament de la Universitatea Columbia – au îndemnat Curtea Supremă să privească dincolo de argumentele guvernului privind securitatea națională și să evalueze impactul interdicției asupra libertății americanilor de a vizualiza orice conținut online doresc.
„Restricționarea accesului la mass-media străine pentru a proteja împotriva presupusei manipulări străine este o practică care a fost asociată mult timp cu regimurile represive”, a scris Knight First Amendment Institute. „Guvernul nu are niciun interes legitim în interzicerea accesului americanilor la discursul străin – chiar dacă discursul cuprinde propagandă străină sau reflectă manipularea străină.” arată apărătorii libertății de exprimare.
În mod similar, ACLU a avertizat cu privire la o „perturbare de mare amploare a capacității americanilor de a se exprima cu conținutul și publicul pe care îl aleg online” în cazul în care Curtea Supremă confirmă interdicția.
La începutul acestei luni, o curte de apel federală din Washington DC, a confirmat în unanimitate interdicția într-o hotărâre care a afirmat că guvernul are un interes de securitate națională în reglementarea platformei.
Calendarul rapid al ședinței de informare a reflectat viteza extrem de neobișnuită cu care Curtea Supremă a fost de acord să examineze cazul. Curtea a preluat apelul din dosarul său de urgență – în care TikTok solicita o întrerupere temporară a interdicției – și a fost de acord să analizeze chestiunile de fond ale Primului Amendament cu privire la lege.
Memoriul lui Trump a fost depus de D. John Sauer, pe care Trump a declarat că intenționează să îl numească în funcția de Avocat al Poporului și care, dacă va fi confirmat, va reprezenta administrația Trump la Curtea Supremă.
„Există motive imperioase pentru a suspenda termenul limită al legii”, a susținut Sauer, „pentru a-i permite președintelui Trump să caute o soluție negociată, odată ajuns în funcție”.
Paradoxal este și faptul că unul dintre oficialii care a frecventat influencerii Tik Tok și a dat chiar recepții pentru aceștia, la Casa Albă, fiind conștient de impactul pe care platform îl are în rândul alegătorilor tineri a fost chiar Joe Biden. Despre relația de dragoste dintre el și canalul de social media puteți citi detalii aici.