Liderii globali prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos au făcut apel la o regândire urgentă a strategiilor economice și de reglementare ale Europei, mai ales în contextul revenirii lui Donald Trump la președinția SUA.
Prezent la dezbaterea intitulată „Reindustrializarea Europei: Provocări și oportunități”, alături de alți lideri europeni precum Charles Michel, fost președinte al Consiliului European, și Silvana Koch-Mehrin, fost vicepreședinte al Consiliului European, ministrul român al Economiei, Bogdan Ivan, a pledat pentru o schimbare culturală în Europa, subliniind necesitatea reconstruirii încrederii în instituțiile europene. Observațiile sale vin în contextul discuțiilor privind percepția de suprareglementare la nivelul Uniunii Europene, care, conform unor voci din mediul economic, ar limita competitivitatea blocului.
Această idee a fost întărită și de Bo Sandberg, economist șef la Active Owners Denmark, care a subliniat importanța mobilizării capitalului privat.
„Problema nu este disponibilitatea banilor, ci determinarea investitorilor instituționali să acționeze, similar cu modelul american”, a explicat Sandberg. Această observație evidențiază necesitatea unor ajustări în abordările europene pentru a atrage mai mult capital privat.
Fostul președinte al Consiliului European, Charles Michel, a subliniat necesitatea trecerii de la vorbe la fapte. „Ar trebui să vorbim mai puțin și să acționăm mai mult în Europa”, a afirmat Michel.
El a adus în discuție raportul Draghi, care avertizează asupra limitărilor modului actual de reglementare din Europa. Michel a pledat pentru reforme structurale, inclusiv majorarea capitalizării Băncii Europene de Investiții, pentru a stimula creșterea economică.
De asemenea, a atras atenția asupra riscurilor unui potențial război comercial cu SUA: „Dacă începe un război comercial, toată lumea va avea de pierdut. Trebuie să reacționăm cu instrumentele pe care le avem la dispoziție”.
Fredrikson Kenneth, Senior Vice President, Huawei Europa, a evidențiat importanța stabilirii unei poziții mai puternice pentru Europa în domeniul inteligenței artificiale (IA).
„În acest domeniu se creează valoare, dar trebuie să fim proactivi”, a declarat el, subliniind că investițiile semnificative în IA și infrastructură sunt esențiale pentru a rămâne competitivi la nivel global.
Silvana Koch-Mehrin, fost vicepreședinte al Consiliului European, a adoptat un ton optimist, reamintind de reziliența Europei în momente de criză, cum a fost gestionarea pandemiei Covid-19. „Europa a demonstrat întotdeauna că poate face față provocărilor. Am fost un exemplu de leadership global în crizele recente, inclusiv în distribuția vaccinurilor”, a spus ea.
Pe parcursul discuțiilor, liderii au fost de acord că Europa trebuie să conlucreze pentru a rămâne competitivă pe scena globală, mai ales în contextul creșterii economice rapide din SUA sub administrația Trump. Colaborarea este considerată critică pentru a aborda provocările economice, tehnologice și geopolitice cu care se confruntă continentul.