Curtea de Apel București a publicat în această seară motivarea deciziei de respingere a cererii candidatului independent Călin Georgescu prin care a solicitat anularea celor trei decizii ale BEC și obligarea Guvernului să reia turul 2 al alegerilor prezidențiale.
În motivare se arată că decizia BEC nr. 230D/06.12.2024, una dintre deciziile contestate, a fost emisă în conformitate cu prevederile legale, chiar dacă considerentele hotărârii Curții Constituționale nu fuseseră încă redactate.
Curtea reține, contrar susținerilor contestatorilor, că decizia nr. 230D/06.12.2024 nu a fost emisă la un moment la care hotărârea Curții Constituționale a României nu exista, ci a fost emisă anterior redactării considerentelor soluției pronunțate de Curte. Or, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale este atașat soluției cuprinse în dispozitiv, considerentele având doar rolul de a expune motivele avute în vedere de instanța constituțională la pronunțarea soluției.
În aceste condiții, Curtea constată că emiterea de către Biroul Electoral Central a deciziei nr. 230D/06.12.2024 anterior publicării considerentelor hotărârii Curții Constituționale nu este de natură să afecteze legalitatea actului administrativ”, se arată în motivare.
Potrivit instanței, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale se atașează soluției cuprinse în dispozitiv, iar considerentele sunt doar motivele care justifică soluția pronunțată. Emiterea deciziei BEC înainte de publicarea motivării Curții Constituționale nu afectează legalitatea actului administrativ.
Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.
Obiectul principal al dosarului se referă la anularea hotărârii BEC, respectiv a deciziilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 şi nr. 232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.
După respingere, avocații lui Călin Georgescu au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.