Inundațiile sunt, în prezent, cel mai frecvent dezastru natural din lume. În timp ce unele zone sunt mai predispuse la inundații decât altele, condițiile meteorologice extreme – cum ar fi ploile abundente și seceta – și o populație în creștere, care va solicita cu 25% mai multă apă până în 2050, pun la grea încercare resursele globale de apă.
Prin crearea unui curent digital – un flux continuu de date și informații în timp real, care ajută la reformarea modului în care se gestionează sistemele de apă în prezent –, gemenii digitali ar putea fi soluția pentru conservarea apei.
Gemenii digitali pot crea reprezentări virtuale ale obiectelor sau sistemelor din lumea reală. Ele pot fi supuse unor scenarii și condiții virtuale diferite, astfel încât se pot lua decizii strategice și precise bazate pe date în timp real, fără a fi nevoie de teste fizice costisitoare.
Aproape jumătate din populaţia globului se confruntă deja cu deficitul de apă, iar până în 2030 se preconizează un deficit de apă dulce de 40%. Cu toate acestea, aproximativ 30% din apa potabilă se pierde în timpul distribuţiei la nivel mondial. Foto Pixabay
De exemplu, un geamăn digital al unui râu dintr-un oraș și al mediului înconjurător ar permite autorităților locale să simuleze schimbările de temperatură, nivel și debit ale apei. Acestea ar duce la o înțelegere mai bună a riscurilor de inundații.
Gemenii digitali pot fi, de asemenea, o tehnologie de bază utilă în proiectarea aprovizionării cu apă.
Compania de alimentare cu apă Lushan din China deschide calea folosind gemenii digitali pentru a revitaliza un sistem de apă învechit. Zilnic, sistemul furnizează 25 000 de tone de apă către Guling, o zonă de agrement din Parcul Național Lu Mountains, aflat în patrimoniul mondial UNESCO. Prin analiza nivelurilor de eficiență și stimularea potențialelor optimizări în timp real se minimizează costurile și întreruperile operaționale, se reduc semnificativ pierderile de apă și se contribuie la conservarea de mediu a peisajelor.
Universitatea Tehnică (TU) din Berlin a creat un geamăn digital al unei stații de pompare în cadrul instalației sale de testare Water 4.0. Stațiile de pompare joacă un rol vital în menținerea nivelului canalelor, a aprovizionării cu apă și în gestionarea canalizărilor și a inundațiilor.
Stația de pompare digitală a TU integrează date esențiale privind proiectarea, funcționarea și întreținerea de la omologul său fizic. Prin intermediul unor sisteme parțial autonome, geamănul digital poate detecta probleme precum înfundarea pompelor și le poate elimina înainte ca acestea să provoace un blocaj.
Parcul Național Lu Mountains, aflat în patrimoniul mondial UNESCO. Foto Ko Hon Chiu Vincent
Atât Lushan, cât și pompa digitală a TU demonstrează potențialul gemenilor digitali de transformare și gestionarea eficientă a apei.
Tehnologia gemenilor digitali este o soluție scalabilă și inovatoare ce poate asigura o utilizare responsabilă, eficientă și durabilă a celei mai prețioase resurse din lume, atât la nivel local, cât și global.
Fie că este vorba de gestionarea apei pentru orașe, râuri întregi sau chiar oceane, acest curent digital va conduce viitorul gestionării apei. În viitorul apropiat, marile orașe s-ar putea baza pe gemenii digitali pentru a monitoriza și optimiza sistemele de distribuție a apei, făcându-le mai rezistente, mai rentabile și durabile, pentru a asigura o aprovizionare fiabilă cu apă pentru milioane de oameni.