După întâlnirea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „vom continua să acordăm un sprijin multi-dimensional Ucrainei”.
Aceasta a fost prima întâlnire a lui Mark Rutte cu un oficial român, după instalarea sa la conducerea NATO.
Premierul român i-a vorbit secretarului general NATO despre pașii concreți pe care România îi face prin investițiile masive în infrastructura rutieră, feroviară și portuară, care au facilitează interconectarea României cu partenerii din NATO și realizează conexiunile necesare pentru nevoile de mobilitate militară comune.
Ciolacu l-a asigurat pe Rutte că România va continua să aloce 2,5 % din PIB pentru apărare.
De asemenea, la declarațiile comune de după întrevederea de la Bruxelles, Ciolacu a declarat că săptămâna viitoare se va semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziționare a celor 32 de avioane F-35 de ultimă generație.
„Împărtășesc pe deplin viziunea domnului Rutte că nicio țară nu poate răspunde de una singură amenințărilor de securitate. Faptul că suntem mai puternici împreună este o realitate, nu doar un slogan.
Tocmai de aceea, i-am transmis domnului Secretar General recunoștința României atât față de Aliații care ne sprijină concret, cât și față de NATO care a adoptat măsuri dedicate României în domeniul apărării terestre și aeriene. Avem o prezență militară Aliată consistentă în România, dar i-am solicitat domnului Secretar General să sprijine suplimentarea și întărirea acestei prezențe, dar și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru o descurajare credibilă a amenințărilor rusești.
De altfel, încălcările spațiului aerian Aliat și postura agresivă a Rusiei din Marea Neagră arată cât de important este să creștem efectivele în zonă și să oferim un răspuns solidar și unitar al Alianței.
În acest context, i-am transmis domnului Secretar General că România înțelege și își respectă angajamentele și este solidară cu Aliații și partenerii noștri. Am alocat deja 2.5% din PIB pentru apărare în acest an și voi continua să mențin prioritare și în perioada următoare investițiile în apărare.
L-am informat, totodată, despre faptul că în cursul acestei săptămâni vom semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziționare a celor 32 de avioane F-35 de ultimă generație.
Vom continua să investim sume importante în modernizarea Armatei, pentru că vrem ca România să probeze prin fapte concrete că este un Aliat de încredere și un furnizor de securitate în regiune și dincolo de aceasta.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o tragedie care se desfășoară la granițele noastre. România a susținut fără rezerve lupta legitimă a Ucrainei împotriva agresiunii ruse și pentru apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale.
Vom continua să acordăm un sprijin multi-dimensional Ucrainei. Donația sistemului Patriot și pregătirea în România a piloților ucraineni, alături de cei români și Aliați, pe avioanele F-16 sunt doar câteva elemente care demonstrează amploarea asistenței noastre.
Dar în același timp, trebuie să fim atenți și la Republica Moldova, care este partenerul nostru cel mai afectat de război, după Ucraina. Am fost recent martorii încercării de a deturna parcursul european al Republicii Moldova. Avem obligația de a sprijini Chișinăul și ne dorim să putem contribui împreună la acest efort”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Mark Rutte l-a asigurat pe premierul român că „NATO ia foarte în serios securitatea din regiunea Mării Negre”.