Premierul Marcel Ciolacu a participat în această seară la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, „Un președinte în fața națiunii”. Nu a venit cu familia pentru că nu a vrut s-o expună, astfel că momentul dedicat celor mai dragi susținători nu a fost încărcat emoțional. Ciolacu a preferat să difuzeze un film în care și-a spus propria părere despre propria persoană. Dincolo de toate acestea, premierul a făcut un anunț important.
Premierul Ciolacu a anunțat în această seară că în ședința de guvern de mâine (joi, 31 octombrie) va demara procedurile pentru desecretizareaa vilei care ar urma să-i fie atribuită lui Klaus Iohannis după încheierea mandatului de președinte.
Întrucât Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu-și vorbesc, premierul a luat decizia de a demara procedurile de desecretizare profitând de acordul public pe care liderul PNL l-a dat în acest sens, la dezbaterea de marți seară.
„M-am uitat la emisiunea cu Nicolae Ciucă și am văzut că el a spus că nu are nicio problemă să desecretizeze ceea ce este legal – presupun cheltuielile pentru o casă, repartiția unei case nu e un lucru secret. Mâine dimineață la ședința de guvern voi cere secretarului general, pentru că dl. Ciucă a spus că nu are nicio problemă – ministrul justiției trebuie să ne spună ce e ilegal și vom afla tot. Prim-ministrul nu e Dumnezeu. RAPPS e în subordinea secretarului general al guvernului. Eu cu dl. Ciucă nu vorbesc, n-aveam cum să-l întreb dacă e de acord sau nu, dar a zis la dezbateri că e de acord, așa că eu declanșez întreaga procedură să vedem ce cheltuieli sunt acolo, unde e repartizată această casă, dacă e cu vreo destinație anume.”, a declarat Ciolacu la dezbaterea Antena 3CNN.
Din februarie, în urma investigației Recorder, a pornit scandalul privind cheltuirea a 7 milioane de euro din bani publici pentru renovarea imobilului care i-ar reveni lui Iohannis după încheierea mandatului. Principaala acuză era aceea că Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) investește în mod netransparent acești bani. Imobilul în discuție, situat în Bulevardul Aviatorilor 86, a fost timp de două decenii sediul PNL, iar în prezent se lucrează la transformarea ei în locuință, cu birou de lucru cu intrare separată.
O altă problemă pusă în discuție a fost cea a numirii șefului SRI, numire care întârzie de un an, după demisia din iulie 2023 a lui Eduard Hellvig. Ciolacu a contracarat zvonurile că Mihai Tudose ar fi favorit pentru această funcție.
„Nu o să fie niciodată nici Tudose, nici Grindeanu, le place politica. Sunt două lucruri, mandatele șefilor de servicii și mandatul șefului Apărării, trebuie legate de mandatul președintelui. Nu pot să fie mai mult de două și să fie de cinci ani. Cred că cutuma ca un serviciu să fie propus de putere și un serviciu de opoziție este o cutumă corectă. Chiar dacă pare că e atributul meu, e atributul Parlamentului României, pentru că ei votează. Decizia se ia în CSAT, eu nu sunt Klaus Iohannis. Funcționez altfel. Voi sta de vorbă cu puterea și cu opoziția, fac consultări.”, a afirmat Ciolacu.