Judecătorii europeni s-au pronunțat astăzi, într-o primă fază, în cazul pe care Călin Georgescu l-a deschis împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru decizia 32/2024 prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din 2024. Q Magazine a anunțat acest demers, în exclusivitate, la 2 ianuarie 2025.
„Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, întrunită în formație de Cameră, hotărăște în unanimitate să nu indice nicio măsură provizorie în cauza Călin Georgescu c. România (cererea nr. 37327/24). Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale din 2024, la care domnul Georgescu a fost candidat.
Domnul Georgescu a solicitat Curții să adopte măsuri provizorii care să prevadă în special decizia Curții Constituționale să fie suspendată și ca procesul electoral să fie reluat.
Curtea a respins cererea pentru motivul că aceasta nu intră în domeniul de aplicare al articolului 39
(măsuri provizorii) din Regulamentul de procedură.”, se arată în decizia pronunțată de judecători marți, 21 ianuarie 2025.
Totodată, magistrații precizează că „măsurile menționate la articolul 39 din Regulamentul Curții sunt luate în cursul procedurii în fața Curții și nu aduc atingere deciziilor ulterioare ale acesteia cu privire la admisibilitatea sau la fondul cauzelor în cauză.” și că măsurile provizorii se dispun în „circumstanțe excepționale, atunci când, în lipsa unor astfel de măsuri, reclamanții ar fi expuși unui risc iminent de prejudiciu ireparabil.”
Călin Georgescu, prin avocata Maria Vasii, a cerut CEDO
- Suspendarea efectelor Deciziei nr. 32/2024 a CCR, până la soluționarea cauzei, pentru a
preveni prejudicii ireparabile asupra drepturilor democratice ale reclamantului și
cetățenilor români. - Obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele
primului tur, și să organizeze turul doi al alegerilor prezidențiale între domnul Călin
Georgescu și doamna Elena Lasconi. - Obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și
democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.
Cerere de măsuri provizorii (articolul 39)
„Reclamantul, Călin Georgescu, este un resortisant român născut în 1962 și domiciliat în Mogosoaia (România). La 24 noiembrie 2024 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Al doilea tur urma să aibă loc la 8 decembrie 2024. Domnul Georgescu s-a calificat drept candidat. La 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral (decizia nr. 32 din 6 decembrie 2024) în temeiul articolului 146 litera f) din Constituție. Aceasta a ordonat guvernului să reînceapă întregul proces electoral la o dată ulterioară. Decizia sa era definitivă.
La 16 decembrie 2024, reclamând încălcarea drepturilor sale prevăzute la articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un recurs efectiv) din Convenție și la articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), Curtea a ordonat guvernului să repornească procesul electoral la o dată ulterioară.
Domnul Georgescu a solicitat, în temeiul articolului 39 (Măsuri provizorii) din Regulamentul Curții, indicarea unor măsuri provizorii împotriva Deciziei nr. 32/2024 din 6 decembrie 2024 prin care Curtea Constituțională a României a anulat procesul electoral prezidențial aflat în curs de desfășurare la data acestei decizii. Acesta a solicitat în mod expres suspendarea efectelor acestei decizii până când Curtea se va pronunța cu privire la cererea pe care a formulat-o.
Pentru a preveni o vătămare ireparabilă a drepturilor sale democratice și a celor ale cetățenilor români, pentru a obliga Guvernul României să reia procesul electoral în conformitate cu rezultatele primului tur și să organizeze turul al doilea al alegerilor prezidențiale, precum și pentru a obliga statul român să adopte măsuri de reparare a pretinsului prejudiciu democratic și să restabilească astfel încrederea în procesul electoral.
Decizia Curții
„Decizia a fost pronunțată în unanimitate de o cameră formată din șapte judecători.
În decizia sa, Curtea amintește că, în conformitate cu articolul 39 din Regulamentul Curții, aceasta nu va acorda măsuri provizorii decât atunci când există un risc iminent de vătămare ireparabilă a unuia dintre drepturile protejate de Convenție, vătămare care, prin însăși natura sa, nu ar putea fi reparată, restabilită sau despăgubită în mod adecvat. Acesta subliniază că astfel de măsuri nu pot fi adoptate, de altfel, decât în circumstanțe excepționale, atunci când acestea sunt necesare în interesul părților sau pentru buna desfășurare a procedurii.
Curtea a respins cererea domnului Georgescu pentru motivul că aceasta nu intră în domeniul de aplicare al articolului 39. Luând în considerare cererea domnului Georgescu și motivele invocate în susținerea acesteia, Curtea constată că, în conformitate cu practica sa constantă, cererea domnului Georgescu nu privește un risc iminent de prejudiciu ireparabil în sensul articolului 39 alineatul (1) din regulament.
Curtea consideră că cererea nu intră în domeniul de aplicare al articolului 39 și decide să nu indice Guvernului român măsura provizorie solicitată.”
Decizia de astăzi nu oprește cursul procesului care urmează să ajungă în faza de admisibilitate și dacă o depășește, în cea de judecată.