Observând creşterea accelerată din ultimii ani a numărului de oameni afectaţi de bolile clasice şi de adicții multiple, Biserica Ortodoxă Română a dedicat anul care se încheie pastorației şi îngrijirii bolnavilor.
Declararea „Anului omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” şi a „Anului comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi” a mobilizat numeroase persoane și instituții să depună eforturi în alinarea sau prevenirea suferinței spirituale și trupești.
Mare parte dintre acțiuni a reprezentat o continuare sau o multiplicare a demersurilor filantropice cu specific medical existente de ani de zile la nivelul Patriarhiei Române.
Printre cele mai concrete și vizibile demersuri finalizate în acest an se numără deschiderea primului spital social din România, la Iași. Clinica de caritate „Veronica” este un proiect început de Părintele Dan Damaschin în 2021, în urma unuia dintre cele mai tragice cazuri pe care le-a întâlnit.
În contextul anului omagial 2024, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a inițiat amenajarea unui spital de îngrijiri paliative lângă Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare.
Un proiect similar se derulează la Cluj, în localitatea Sânnicoară. Așezământul „Sfântul Hristofor” va fi al doilea centru dedicat îngrijirilor paliative, de data aceasta pentru copii, construit de Arhiepiscopia Clujului.
În ceea ce privește infrastructura trebuie menționată construirea sau amenajarea a numeroase capele sau biserici de spital, cum este cazul lăcașului de cult care se construiește la Institutul Oncologic București, inițiativă sprijinită semnificativ de Arhid. Mihail Bucă, în urma problemelor de sănătate din care a fost salvată fiica sa.
Cornișa bisericii care se construiește în curtea Institutului Oncologic București. Foto Părintele Gheorghe Subțirică
Mai puțin vizibile, dar esențiale pe termen lung, sunt proiectele precum Hristocentric – care își propune atât integrarea principiilor creștin-ortodoxe în practica psihoterapeutică, cât și formarea unei înțelegeri psihologice a proceselor sufletești de către preoți.
Din aceeași categorie fac parte zecile de simpozioane și conferințe organizate de Biserică în acest an pe tematici legate de sănătate. De exemplu, Simpozionul internațional de teologie organizat anual de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale și de Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a avut tema „Pastorația și îngrijirea bolnavilor – misiune și slujire a semenilor”.
„Adevărata vindecare, care este atât fizică, cât şi spirituală, poate fi dată doar de Hristos-Domnul, Fiul lui Dumnezeu, Cel Care este «Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre»” spunea Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. Foto Mircea Florescu, Basilica
Conferințele clericale au reunit adesea medici și preoți în discuții pe tema suferinței și vindecării. Persoanele care au trecut prin astfel de probleme au fost valorificate pentru înțelegerea sensului suferinței. Printre acestea, poate fi amintit Pr. Nicolae Dima care le-a vorbit colegilor preoți din Eparhia Bucureștilor despre cum să reacționăm la suferință, având tragica experiență cu fiica sa care s-a recuperat miraculos în urma unei intervenții chirurgicale pe creier, după ce a stat aproximativ două luni în comă indusă.
Ilustrative sunt și noile apariții editoriale legate de tema anului omagial. De notat sunt Ghidul și Molitfelnicul preotului de caritate, precum și broșura Acatiste și rugăciuni către Sfinții tămăduitori.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai vizibile repere. Întreaga activitate a preoților Bisericii noastre, atât din țară cât și de peste hotare, s-a concentrat anul acesta pe pastorația și îngrijirea persoanelor suferinde. Au avut loc numeroase acțiuni de donații către spitale: fie aparatură, fie mobilier sau materiale sanitare.
Trebuie semnalate la acest capitol acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale în cadrul campaniei Sănătate pentru sate: sute de consultații medicale gratuite, sesiuni de prevenție, donare de sânge ș.a.m.d.
Centrul de presă Basilica a încheiat anul acesta un protocol de colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a sprijini persoanele care au nevoie de tratament oncologic.
Acordul a fost semnat la Palatul Patriarhiei de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, coordonatorul Centrului de Presă Basilica, și Valeria Herdea, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Scopul acordului este crearea unui parteneriat instituțional care să răspundă nevoii de comunicare și informare pentru orice persoană care se confruntă cu suspiciunea unui diagnostic oncologic, cu recomandarea de tratament de specialitate sau servicii de suport, conexe actului medical. Foto Basilica
De notat este și noul master înființat la Facultatea de teologie ortodoxă din București: „Spiritualitate creștină și viață sănătoasă”.
Simplul fapt că s-a vorbit în tot acest an pe tema sănătății, a contribuit la alinarea celor aflați în suferință, la conturarea de noi perspective pentru cei care lucrează la alinarea semenilor și la o conștientizare mai mare la nivel societal. Părintele Patriarh și ceilalți ierarhi ai Sfântului Sinod au avut frecvent cuvântări cu sfaturi pentru cei bolnavi și îndemnuri la solidaritate către cei ce îi pot alina.
„Sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condițiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi. Ceea ce astăzi oferă tot mai puțin familia și instituțiile statului trebuie oferit de slujitorii Bisericii, deoarece vindecarea sufletului facilitează vindecarea trupului”, arăta Patriarhul Daniel în cuvântul dedicat proclamării Anului omagial 2024.
Mai presus de toate sunt însă rugăciunile. Oficierea Sfântului Maslu a fost intensificată în acest an la biserici și în spitale, la nivelul tuturor eparhiilor. Tot spre vindecare trupească și sufletească s-au oferit Taina Sfintei Euharistii, centrul vieții sacramentale și spirituale a Bisericii, precum și Taina Sfintei Spovedanii.