Legea care le permite comercianților să nu mai emită bon fiscal pentru plățile realizate cu carduri de credit sau de debit, decât la solicitarea clientului, a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.
Această decizie vine ca urmare a faptului că tranzacțiile realizate cu cardul sunt deja urmărite, iar astfel se elimină necesitatea tipărirea bonurilor fiscale.
Totuși, pentru cei care preferă bonurile tipărite, posibilitatea de a le solicita rămâne în vigoare.
Prin excepție (…), pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligația să imprime/să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii pot imprima și înmâna acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tipărit nu afectează drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor (…), extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă al achiziției”, se arată în actul normativ.
Potrivit noilor reglementări, drepturile consumatorilor nu sunt afectate.
„Neeliberarea bonului fiscal nu va afecta drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă al achiziției”, citează legea.
Excepții
Pentru echipamentele nesupravegheate, cum ar fi automatele comerciale care acceptă plata exclusiv cu cardul, aparatul de marcat electronic fiscal nu este obligatoriu.
Proiectul de lege, inițiat în octombrie 2023, urmărește reducerea cantității de hârtie generate prin emiterea bonurilor fiscale, conform notei de fundamentare. Autorii afirmă că plățile cu cardul sunt deja fiscalizate și reflectate în extrasele bancare, eliminând necesitatea bonurilor fiscale tipărite.
Deși proiectul a fost respins inițial de Senat și a primit avize negative din partea Consiliului Economic și Social și a Guvernului, acesta a obținut avize favorabile din partea Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci. Adoptat de Camera Deputaților la 18 noiembrie, proiectul a fost promulgat de Klaus Iohannis la 20 decembrie.