De la 1 ianuarie, vânzarea de țigări electronice de unică folosință este interzisă în Belgia din motive de sănătate și de mediu. În aceeași zi a intrat în vigoare și o interdicție privind fumatul în aer liber la Milano, în contextul în care țările UE discută despre înăsprirea controlului asupra tutunului.
Anunțând interdicția anul trecut, ministrul sănătății din Belgia, Frank Vandenbroucke, a descris țigările electronice drept un produs „extrem de nociv” care dăunează societății și mediului.
„Țigările electronice de unică folosință sunt un produs nou, conceput pur și simplu pentru a atrage noi consumatori”, a declarat el pentru Associated Press. „Țigările electronice conțin adesea nicotină. Nicotina creeazǎ dependențǎ. Iar aceasta este rea pentru sănătate”.
Ministrul a menționat, de asemenea, existența „deșeurilor chimice periculoase” prezente în dispozitive de unică folosință ieftine și disponibile pe scară largă.
Anul trecut, Australia a restricționat vânzarea tuturor dispozitivelor de vaporizare în farmacii, ca parte a unei serii de măsuri anti-fumat descrise ca fiind de vârf la nivel mondial. În Anglia, din iunie 2025, va fi ilegală vânzarea de vape-uri de unică folosință, în cadrul unei măsuri menite să combată utilizarea lor pe scară largă de către copii și să prevină deteriorarea mediului.
Vandenbroucke a declarat că Belgia „joacă un rol de pionierat în Europa pentru a slăbi lobby-ul tutunului” și a solicitat o actualizare a legislației UE.
Belgia încearcă să reducă numărul de noi fumători la zero sau aproape zero până în 2040 și ia alte măsuri pentru a „descuraja și denormaliza” fumatul. Foto Pixabay
Fumatul este deja interzis în locurile de joacă, terenurile de sport, grădinile zoologice și parcurile tematice, iar produsele din tutun nu vor mai putea fi vândute în supermarketuri mai mari de 400 de metri pătrați sau expuse la punctele de vânzare începând cu 1 aprilie.
Un sondaj oficial Belgian Health Interview din 2018 a arătat că 15,3% din populația în vârstă de 15 ani și peste, fuma în fiecare zi, în scădere de la 25,5% în 1997. Se așteaptă ca sondajul din 2023, care urmează să fie publicat în septembrie, să indice o nouă scădere a fumatului, dar guvernul a declarat că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a-și atinge obiectivele de reducere a consumului de tutun.
Miercuri a intrat în vigoare o interdicție privind fumatul în aer liber în Milano, centrul de afaceri și de modă din nordul Italiei.
Cei ce fumează pe străzile orașului și în spațiile publice aglomerate vor primi amenzi cuprinse între 40 EUR și 240 EUR. Interdicția este o extindere a unei măsuri impuse în 2021, care interzicea fumatul în parcuri și în locurile de joacă, precum și în stațiile de autobuz și în facilitățile sportive.
Oficialii orașului au declarat că interdicția a fost menită să îmbunătățească calitatea aerului și să protejeze sănătatea oamenilor, în special împotriva efectelor fumatului pasiv. Totuși, interdicția nu se aplică țigărilor electronice.
Deși numărul fumătorilor din Italia a scăzut treptat în ultimii 15 ani, 24% din populație fumează încă, conform datelor de anul trecut ale Institutului Superior de Sănătate.
Se estimează că 93 000 de decese în fiecare an în Italia sunt atribuite fumatului, potrivit Ministerului Sănătății. Prima măsură națională anti-fumat din Italia a fost introdusă în 1975, când fumatul a fost interzis în transportul public și în sălile de clasă. Interdicția a fost extinsă în 1995 pentru a include zonele administrației publice, iar în 2005 la toate zonele publice închise.